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November 17, 2003
Dennis G. Boom

9056 New Dawn Drive

Sacramento, CA 95826

Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No. I-03-157

Dear Mr. Boom:


This letter is in response to your request for advice regarding the post-governmental employment provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Since your request asks for general guidance and has not identified either a specific state agency for which you will provide consulting services or the nature of these consulting services, we are treating your request as one for informal assistance.
  Please note that nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct that may have already taken place.    

QUESTIONS

1.  Do the post-governmental employment provisions of the Act bar you from making software sales, or offering technical or management services, to state agencies, including your former state administrative agency employer (the Franchise Tax Board)?  After the one-year anniversary of your separation from state service, may you offer these sales and services to the Franchise Tax Board?


2.  Do the post-governmental employment provisions of the Act bar you from accepting employment as a consultant or sales representative with a private company that may do business with the State of California?

CONCLUSIONS

1.     The one-year ban does not prohibit you from currently appearing before or communicating with state administrative agencies, other than your former state administrative agency employer, the Franchise Tax Board.  Thus, you are not prohibited by the one-year ban from making software sales, or offering technical or management services, to state administrative agencies, other than the Franchise Tax Board.  This latter prohibition expires on the close of the one-year period following your retirement from state employment (i.e., May 1, 2004) and you may, thereafter, do business with the Franchise Tax Board.    

The permanent ban will prohibit you, however, when doing business as described above, from advising or representing any person, other than the State of California, in any proceeding in which you formerly participated while in state service.  Because of your former supervisory capacity, special rules apply to identify the proceedings in which you are deemed to have formerly participated.  

2.   The post-governmental employment provisions of the Act do not bar you from accepting employment as a consultant or sales representative with a private company that may do business with the State of California.  However, and as explained in greater detail below, once you accept such employment, the permanent ban potentially restricts the assignments you may accept from your new employer and the one-year ban generally prohibits your communications or appearances before the Franchise Tax Board on behalf of your new employer until after the one-year anniversary of your separation from state service.
FACTS


You are a former employee of the Franchise Tax Board (“FTB”) where you were employed for 34 years.  Your position upon your May 1, 2003, retirement was director of that agency’s Computer Resources Bureau.  According to information you supplied, this is a position that is designated in the FTB’s conflict of interest code.
  You are presently contemplating offering private consulting services as an independent contractor to various state agencies.  You are also considering potential employment with a private company, where you might be asked to sell the company’s products to various state agencies, including the FTB, or to provide consulting services on that company’s behalf.
ANALYSIS


State administrative officials
 who leave state service are subject to two types of post-governmental employment restrictions under the Act:

(   A “one-year ban” prohibiting a state employee from communicating with his or her former agency to influence the agency’s administrative or legislative action
 (section 87406); and

(  A “permanent ban” barring a state employee from “switching sides” in any specific proceeding on which the employee worked while in state service (sections 87400-87405). 

A. The One-Year Ban
Section 87406(d)(1) states in pertinent part:

“No designated employee of a state administrative agency, any officer, employee, or consultant of a state administrative agency who holds a position which entails the making, or participation in the making, of decisions which may foreseeably have a material effect on any financial interest, and no member of a state administrative agency, for a period of one year after leaving office or employment, shall, for compensation, act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person, by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication, before any state administrative agency, or officer or employee thereof, for which he or she worked or represented during the 12 months before leaving office or employment, if the appearance or communication is made for the purpose of influencing administrative or legislative action, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.”

As the former director of the FTB’s Computer Resources Bureau, your position was designated in the FTB’s conflict of interest code.  Thus, you are subject to the one-year ban. 

“An appearance or communication includes, but is not limited to, conversing by telephone or in person, corresponding with in writing or by electronic transmission, attending a meeting, and delivering or sending any communication.”  (Regulation 18746.2, copy enclosed.)  However, not all communications to a former state administrative agency employer are prohibited by the one-year ban; it is only when the communication is for the purpose of “influencing” that the communication implicates the one-year ban.  An appearance or communication “is for the purpose of influencing if it is made for the principal purpose of supporting, promoting, influencing, modifying, opposing, delaying, or advancing the action or proceeding.”  (Regulation 18746.2(a).)  
You should be aware, however, that the one-year ban does not apply to services performed “to administer, implement, or fulfill the requirements of an existing permit, license, grant, contract, or sale agreement . . . . provided the services do not involve the issuance, amendment, awarding, or revocation of any of these actions or proceedings.”  (Regulation 18746.1(b)(5)(A); Hanan Advice Letter, No. I-00-209; Billeci Advice Letter, No. I-00-234.)  Thus, the one-year ban does not apply if you were to be retained by another person to provide consulting services that involve you exclusively in administering, implementing, or fulfilling the requirements of an existing contract to which the FTB is a party.      
B. The Permanent Ban
Sections 87401 and 87402 (collectively, the “permanent ban”) prohibit a former state administrative official from advising or representing any person, other than the State of California, for compensation in any judicial, quasi-judicial or other proceeding in which the official participated while in state service.  A “judicial, quasi-judicial or other proceeding” includes a contract or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency.  (Section 87400(c).)  An official is considered to have “participated” in a contract proceeding if the official was personally and substantially involved in the contract.  (Section 87400(d).)  Should you accept employment with another employer, other than the State of California, the permanent ban will apply to restrict you from advising or representing that employer with regard to any judicial, quasi-judicial or other proceeding in which you participated while in state service.
  
To apply the permanent ban to your situation, you will need to identify the proceedings in which you participated while employed by the FTB.  The permanent ban does not apply to new or separate proceedings in which a former state agency employee did not participate while in state service.  (Section 87401.)  There are special considerations applicable to you in this regard since you held a management position at the FTB.  As a former manager, you are deemed to have participated in an FTB proceeding if: (1) the proceeding was pending before the FTB during your tenure, and 2) any decision regarding the proceeding was made by you directly or by someone under your supervisory authority.  (Regulation 18741.1(a)(4).)

“Supervisory authority” is not a phrase defined under the Act.  This phrase was adopted by the Commission in the Brown Advice Letter, No. A-91-033.
  There, an official was advised that he was deemed to have personally and substantially participated in all proceedings of his former agency, if those proceedings were in his chain of command during his tenure at the agency.  In In re Lucas (2000) 14 FPPC Ops. 15, the Commission clarified that not all proceedings subordinate to an official within his or her chain of command are considered “under his or her supervisory authority.”  (Regulation 18741.1(a)(4).)  The Commission concluded there that an official’s general administrative oversight of a program to be carried out by those subordinate to the official on an agency’s organizational chart was insufficient to rise to the level of “personal and substantial” involvement required by the Act.  
Thus, generally a proceeding is under an official’s supervisory authority when the proceeding is not only subordinate to the official under the agency’s organizational structure, but when the official also undertakes one or more of the activities described in section 87400(d) (copy enclosed).  (Ericson, supra.)

Since you have not identified any specific FTB proceedings in which you were formerly involved and do not identify any specific assignments by a new employer, we are unable to advise you other than in the general terms above.  Should you have additional questions once specific facts are known, you may wish to write for further advice. 

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Kenneth L. Glick



Counsel, Legal Division
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KLG:jg
I:\AdviceLtrs\03-157

� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  


�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice. (Section 83114; regulation 18329(c)(3), copy enclosed.) 


	�  These questions are taken from your request for written advice, as modified in your telephone conversation with Commission staff, held on October 9, 2003. 


	�  This information was provided in your telephone conversation with the Commission’s staff, held on November 13, 2003.


� A “state administrative official” is defined in section 87400(b) as “every member, officer, employee or consultant of a state administrative agency who as part of his or her official responsibilities engages in any judicial, quasi-judicial or other proceeding in other than a purely clerical, secretarial or ministerial capacity.”





�   “Influencing legislative or administrative action” includes influencing “by any means, including but not limited to the provision or use of information, statistics, studies or analyses.”  (Section 82032.)  “Administrative action” is defined in section 82002 as “the proposal, drafting, development, consideration, amendment, enactment, or defeat by any state agency of any rule, regulation, or other action in any ratemaking proceeding or any quasi-legislative proceeding . . . . ”  Section 82037 defines “legislative action” as “the drafting, introduction, consideration, modification, enactment or defeat of any bill, resolution, amendment, report, nomination or other matter by the Legislature or by either house or any committee, subcommittee, joint or select committee thereof, or by a member or employee of the Legislature acting in his official capacity.  ‘Legislative action’ also means the action of the Governor in approving or vetoing any bill.” 


	�  Should the management services you would provide to a state administrative agency qualify you as a consultant for that agency, as defined under regulation 18701(a)(2), you would be considered as advising or representing an agency of the State of California.  In such case, you are not prohibited by the permanent ban from providing these consulting services in a proceeding in which you formerly participated while in state service.  Please note, however, that in these circumstances where you would not be an employee or officer of a state administrative agency, the one-year ban would still restrict your communications and appearances before the Franchise Tax Board until after the anniversary date of your separation from state service.  (Section 87406(e)(1).) 


	�  This regulation is not meant to address situations where an official’s acts are merely ministerial.  (Ericson Advice Letter, No. I-02-198.) 


� In Brown, the Commission considered a request from a former chief of its Enforcement Division, concerning applicability of the permanent ban to his post-retirement representation in an enforcement proceeding that commenced in the waning weeks of his state service.  The Commission rejected his argument that he was not personally and substantially involved in that proceeding since no substantive work was undertaken either by himself or enforcement staff in the matter during his tenure.      





