





August 14, 2003
Richard Cromwell, III

Post Office Box 1207

Desert Hot Springs, CA 92240

Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No. I-03-162

Dear Mr. Cromwell:

This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Since you are requesting advice concerning past conduct, we are limiting our informal assistance to the explanation, in general terms, of the requirements of the Act pursuant to regulation 18329(c)(4)(A),
 copy attached.
QUESTION

Should you amend your Form 700, Statement of Economic Interests to report certain travel payments received in the past?
CONCLUSION


It appears you were required to report the travel payments specified in your letter on your Statement of Economic Interests.
FACTS


You are the General Manager/CEO for SunLine Transit Agency and SunLine Services Group, both of which are a California Joint Powers Authority (“JPA”).  As such, you are required to file a Statement of Economic Interests, Form 700.  You did not specify your reporting requirements.

It appears from your letter that both JPAs selected Clean Energy Fuels, formerly Pickens Fuel Corporation, as a public/private partner.  The JPAs have an ongoing relationship with Clean Energy Fuels, evidenced by a history of contracts between them.  These contracts include an agreement for development of compressed natural gas infrastructure (1998) and agreements for a liquefied natural gas refueling station (2000 & 2002). 


As General Manager/CEO of both JPAs, you have been invited to attend board meetings of Clean Energy Fuels over the past several years.  Because the JPAs’ funds are limited, it is JPA policy to request that any hard dollar costs associated with an activity be paid for by the activity sponsor.

You attended these and other meetings as a representative of SunLine with the general knowledge and consent of the SunLine Board of Directors.  The costs for your lodging, meals, travel costs, and other related expenses were paid by Clean Energy Fuels.  
ANALYSIS


Section 87300 requires every agency to adopt a conflict of interest code.  Section 87302 requires the conflict of interest code to enumerate 

“…the positions within the agency…which involve the making or participation in the making of decisions which may foreseeably have a material effect on any financial interest and for each such enumerated position, the specific types of investments, business positions, interests in real property, and sources of income.…”

Individuals holding these positions are required to report their financial interests as required by their agency’s code.  (Section 87302.)  Although you did not provide a copy of your agency’s conflict of interest code, we are assuming that SunLine Transit Agency JPA and SunLine Services Group JPA are “agencies” under the Act and that your position is listed as a designated position in these agencies’ conflict of interest codes.  In addition, we are assuming that you are required to report income from Clean Energy Fuels.

Income is defined, in relevant part, in section 82030 as:

“…a payment received, including but not limited to any … gift, including any gift of food or beverage…reimbursement for expenses, per diem….”

“Payment” is defined, in relevant part, by section 82044 as:

“…or other rendering of money, property, services or anything else of value, whether tangible or intangible.”


There are some exceptions provided by law.  Regulation 18950.3 stipulates that:

“Free admission, and refreshments and similar non-cash nominal benefits provided to a filer during the entire event at which the filer gives a speech, participates in a panel or seminar, or provides a similar service, and actual intrastate transportation and any necessary lodging and subsistence provided directly in connection with the speech, panel, seminar, or service, including but not limited to meals and beverages on the day of the activity, are not payments and need not be reported by any filer.”

“Giving a speech” means making a “public address, oration, or other form of oral presentation, and includes participation in a panel, seminar, or debate.” (Regulation 18931.1.)  The exception for giving a speech, participating in a panel or providing a similar service, however, does not include merely being a “discussant” at a conference, serving on an organization’s board of directors and chairing a meeting, or participating in a dramatic, musical, comedic, or other similar artistic performance.  (Hoehn Advice Letter, No. I-92-392; Benninghoven Advice Letter, No. I-98-177.)
You do not indicate the manner of your participation at the meetings held by Clean Energy Fuels, other than to say that you attended them.  However, it appears that you did not give a speech, participate in a panel, seminar, or provide other similar services.  Therefore, the payments appear to be reportable as either income or a gift.


A “gift” is defined, in relevant part, in section 82028 as:

“…any payment that confers a personal benefit on the recipient, to the extent that consideration of equal or greater value is not received.…”

Payments for travel may be considered “income,” and not a “gift” for reporting purposes, if the official benefiting has provided equal or greater consideration to the person making the payments.  (Benninghoven Advice Letter, No. I-98-177.) 

In either case, all the travel-related payments would be reportable on Schedule F, Form 700.  Please note that there are gift limits provided by section 89503.  Under regulation 18940.2, beginning January 1, 2003, until December 31, 2004, you may not receive a gift of more than $340 from a single source in a calendar year.  Between January 1, 2001, and December 31, 2002, the gift limit was $320.

For future reference, if gifts are made to an agency, such as gifts of travel, and the following requirements are met, the individual participating in the travel would not be required to report the payments, nor would the payments be subject to the gift limits, even if the individual does not make a speech, participate in a panel, or provide other similar services.  Regulation 18944.2 provides for the circumstances under which a gift is considered made to an agency.  It states that a payment is deemed a gift to a public agency if all of the following requirements are met:



“(1)  The agency receives and controls the payment.
(2)  The payment is used for official agency business.

(3)  The agency, in its sole discretion, determines the specific official or officials who shall use the payment.  However, the donor may identify a specific purpose for the agency’s use of the payment, so long as the donor does not designate the specific official or officials who may use the payment.

(4)  The agency memorializes the payment in a written public record which embodies the requirements of subdivisions (a)(1) to (a)(3) of this regulation set forth above and which:

(A)  Identifies the donor and the official, officials, or class of officials receiving or using the payment;

(B)  Describes the official agency use and the nature and amount of the payment; and

(C)  Is filed with the agency official who maintains the records of the agency’s statements of economic interests where the agency has a specific office for the maintenance of such statements, or where no specific office exists for the maintenance of such statements, at a designated office of the agency, and the filing is done within 30 days of the receipt of the payment by the agency.”

Please note that these provisions may not be implemented retroactively.


It appears that the travel payments you described in your letter should be reported on Schedule F of your Form 700.


If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Kevin S. Moen, PhD



Political Reform Consultant II

Technical Assistance Division

Enclosure
� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


� Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Government Code Section 83114; 2 Cal. Code of Regs. Section 18329(c)(3).)


�  In some circumstances, a payment received by a public official for attendance at a public or private conference, convention, meeting, social event, meal, or like gathering would be considered an “honorarium” under the Act and prohibited.  (Sections 89501 and 89502.)  However, meals, transportation, lodging, and subsistence generally are exempt from the prohibition on honoraria payments.  (Regulation 18932.4.) 





