





September 15, 2003
Victor Prussack
234 American Hill Road

Nevada City, CA 95959

Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-03-169
Dear Mr. Prussack:


This letter is in response to your request for advice regarding the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION


Do the Act’s conflict-of-interest provisions prohibit you from voting on a proposed co-housing development located within 500 feet of your own residential real property?
CONCLUSION

Under the Act, it is presumed that this decision would have a material financial effect on your economic interest in your residential real property, and that you would have a conflict of interest in this decision.  However, this presumption may be rebutted by proof that it is not reasonably foreseeable that the governmental decision will have any financial effect on your property.  Reasonable reliance on an appraisal by a disinterested and otherwise qualified real estate professional, if based on an accurate understanding of the pertinent facts and circumstances, including the factors listed in regulation 18705.2 (b)(1)(A)-(C), will generally be sufficient to rebut this presumption.

FACTS


You are a planning commissioner in Nevada City and live within 500 feet of a proposed co-housing development.  Therefore, you have excluded yourself from all advisory review committee meetings, including the first hearing of July 22nd on the development.  


You believe you should be able to participate in related prospective meetings under the “public generally” exception and have sought the assistance of a real estate appraiser on the financial effect of future decisions on your property. 
ANALYSIS

The primary purpose of the Act’s conflict-of-interest provisions is to ensure that “[p]ublic officials, whether elected or appointed, [should] perform their duties in an impartial manner, free from bias caused by their own financial interests or the financial interests of persons who have supported them.”  (Section 81001(b).)  In furtherance of this goal, section 87100 prohibits a public official from making, participating in making, or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which the public official has a financial interest.

The existence of a conflict of interest is determined by analysis of the following eight questions.
  

Questions One and Two:  Are you considered a “public official,” and are you “making,” “participating in making,” or “influencing” a governmental decision?
As a member of the Nevada City Planning Commission, you are a member of a state or local government agency and, therefore, are a public official subject to the conflict-of-interest provisions of the Act.  (Section 82048; regulation 18701(a).)

A public official “makes a governmental decision” when the official, acting within the authority of his or her office or position, votes on a matter, obligates or commits his or her agency to any course of action, or enters into any contractual agreement on behalf of his or her agency.  (Regulation 18702.1.)  As a member of the planning commission, you will make a governmental decision if you vote on the proposed co-housing development you describe.  


A public official also meets the requirements of this step if he or she is “participating in making,” or “influencing” a governmental decision in addition to actually “making” a decision.  A public official “participates in making a governmental decision” when, acting within the authority of his or her position and without significant substantive or intervening review, the official negotiates, advises or makes recommendations to the decisionmaker regarding the governmental decision.  (Section 87100; regulation 18702.2.)  And, when the governmental decision is within or before the public official’s own agency, he or she is attempting to influence a governmental decision if “the official contacts, or appears before, or otherwise attempts to influence, any member, officer, employee or consultant of the agency.”   (Regulation 18702.3(a).)

Question Three:  What is your economic interest — the possible source of a conflict of interest?

Section 87103 provides that a public official has a “financial interest” in a governmental decision “if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from its effect on the public generally, on the official, a member of his or her immediate family,” or on any of the official’s economic interests, described as follows:

· A public official has an economic interest in a business entity in which he or she has a direct or indirect investment 
 of $2,000 or more (section 87103(a); regulation 18703.1(a)); or in which he or she is a director, officer, partner, trustee, employee, or holds any position of management (section 87103(d); regulation 18703.1(b));  

· A public official has an economic interest in real property in which he or she has a direct or indirect interest of $2,000 or more (section 87103(b); regulation 18703.2);

· A public official has an economic interest in any source of income, including promised income, which aggregates to $500 or more within 12 months prior to the decision (section 87103(c); regulation 18703.3);

· A public official has an economic interest in any source of gifts to him or her if the gifts aggregate to $340 or more within 12 months prior to the decision (section 87103(e); regulation 18703.4);

· A public official has an economic interest in his or her personal finances, including those of his or her immediate family -- this is the “personal financial effects” rule (section 87103; regulation 18703.5).

You have an economic interest in your residential real property, so long as you have a direct or indirect investment of $2,000 in this property.  For purposes of this letter, we assume that you have the requisite investment in this property.  Since you have not called our attention to any other economic interest potentially affected by this resolution, we confine our analysis to the potential effect of this decision on the real property interest you have described.  

Question Four:  Is your economic interest directly or indirectly involved in the governmental decision?


Real property is directly involved in a governmental decision if that real property is located within 500 feet of the boundaries (or proposed boundaries) of the property which is the subject of the governmental decision.  (Regulation 18704.2(a)(1).)  Your real property is therefore directly involved in a proposed co-housing development.

Questions Five and Six: What is the size of a financial effect on your real property that would be considered “material,” and is it reasonably foreseeable that the financial effect on your economic interest will be material?

Any financial effect of a governmental decision on real property directly involved in the governmental decision is presumed to be material.  (Regulation 18705.2(a)(1).)  This presumption may be rebutted by proof that it is not reasonably foreseeable that the governmental decision will have any financial effect on the real property.  (Ibid.)  The size of the financial effect does not matter; if there is any financial effect at all, that effect is presumed to be “material.” 

An effect on economic interests is considered “reasonably foreseeable” if there is a substantial likelihood that it will occur.  (Regulation 18706(a).)  A financial effect need not be certain to be considered reasonably foreseeable, but it must be more than a mere possibility.  (In re Thorner (1975) 1 FPPC Ops. 198.)

Whether a material financial effect is (or is not) reasonably foreseeable is necessarily a factual question that the public official is ultimately responsible to decide.  

You have provided us a copy of a letter written by a qualified real estate appraiser, in which the appraiser offers her opinion on the financial effect of the proposed co-housing development on your residential real property.  The appraiser did consider the character of the neighborhood, but not the other two factors listed in regulation 18705.2(b)(1)(A)-(C) (copy enclosed), specifically the development or income producing potential and the use of the real property.  Using this single factor, she found that “the project will neither increase nor decrease the value of his [Mr. Prussack’s] property.”  

An appraisal by a disinterested and otherwise qualified real estate professional, based on an accurate understanding of all pertinent facts and circumstances, including those listed as factors in regulation 18705.2(b)(1)(A)-(C), will generally be considered a good faith effort by a public official to assess the financial effect of a decision on his or her real property, sufficient to rebut the presumption of regulation 18705.2(a)(1).  (Wainwright Advice Letter, A-03-179; Wallace Advice Letter, No. A-03-069.)  Of course, the presumption can be rebutted only when the appraisal concludes that there will be no financial effect on the official’s real property, as the appraiser has concluded in your case, but only when that appraisal is based on all three factors.

A public official may not simply rely on a third-party appraisal without further inquiry into the qualifications of the appraiser, whether he or she considered the factors listed in our regulations, and whether the conclusions reached by the appraiser are objectively defensible, that is, based on a full and accurate assessment of all pertinent facts and circumstances.  When a third-party appraisal meets these standards, a public official may rely on the appraisal to conclude that the presumption of regulation 18705.2(a)(1) has been rebutted.
       

Questions Seven and Eight:  “Public Generally” and “Legally Required Participation” Exceptions


Although you contend in your letter that the “public generally” exception may apply in this case, you offer no information for us to analyze this exception.  We have included a copy of regulations 18707 and 18707.1 for your information to determine if this exception applies in your case should you find that the presumption of regulation 18705.2(a)(1) has not been rebutted.  If you have facts we can analyze regarding this exception, you may seek additional written advice.  We have not gone on to discuss the eighth step, the exception for when a public official is legally required to participate, since it does not appear to apply in your situation. 

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  




Galena West

Counsel, Legal Division

Enclosures

� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


� These questions are based on the analytical outline provided at regulation 18700(b).


� If a public official’s office is listed in section 87200 (“87200 filers” include city council members and members of planning commissions) and he or she has a conflict of interest in a decision noticed at a public meeting, then he or she must: (1) immediately prior to the discussion of the item, verbally identify each type of economic interest involved in the decision as well as details of the economic interest, as discussed in regulation 18702.5(b)(1)(B), on the record of the meeting; (2) recuse himself or herself; and (3) leave the room for the duration of the discussion and/or vote on the item.  For closed sessions, consent calendars, absences and speaking as a member of the public regarding personal interests, special rules found in regulation 18702.5, subdivisions (c) and (d) apply.  (Section 87105).  Since you are a planning commissioner these requirements are applicable to you if you determine that you have a conflict of interest in a governmental decision.  


�  An indirect investment or interest means any investment or interest owned by the spouse of an official or by a member of the official’s immediate family, by an agent on behalf of a public official, or by a business entity or trust in which the official, the official’s immediate family, or their agents own directly, indirectly, or beneficially a 10�percent interest or greater.  (Section 87103.)   “Immediate family” is defined at section 82029 as an official’s spouse and dependent children.


	� Please bear in mind the important qualification that the Commission does not act as a finder of fact in its advice giving capacity, and that ultimate responsibility for the reasonable assessment and disclosure of all pertinent facts rests with the public official.  (See, e.g. Oderman Advice Letter, No. A-02-340; O’Harra Advice Letter, A-00-174.)





