





August 7, 2003
Pete Parkinson, AICP
County of Sonoma

Permit and Resource Management Dept.

2550 Ventura Avenue

Santa Rosa, CA 95403-2829

Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-03-170
Dear Mr. Parkinson:


This letter is in response to your request for advice regarding the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  This letter should not be construed as advice on any conduct that may have already taken place.  The Fair Political Practices Commission (“Commission”) does not act as a finder of fact when it renders advice; this advice is applicable and confers immunity only to the extent that the facts provided to us are correct, and that all of the material facts have been disclosed.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71; Govt. Code section 83114.)

QUESTIONS

May you, as director of the Sonoma County Permit and Resource Management Department, be involved in: 1) your department’s review of a pilot study of groundwater conditions in three water scarce areas of Sonoma County, and 2) the Sonoma County Board of Supervisors’ decisions concerning this study?  
CONCLUSION


Yes.  According to the facts you have provided, any decisions concerning the study will have no financial effect at all upon your principal residence, which is an economic interest to you.  Therefore, you do not have a conflict of interest disqualifying you from making, participating in making, or influencing these governmental decisions.

FACTS


You are the director of the Sonoma County Permit and Resource Management Department (“Department”).  The Department is responsible for all aspects of planning, land development and permitting in the unincorporated areas of Sonoma County. You are an employee designated in your agency’s conflict of interest code and are required 
thereunder to report all of your economic interests.  


In 2001, at the direction of the Sonoma County Board of Supervisors (“Board”), the Department contracted with a consulting firm to do a “pilot study” of groundwater conditions in three water scarce areas of Sonoma County (“Study”).  These water scarce areas are designated in the 1989 Sonoma County General Plan.  In November of 2002, you purchased a home in one of the water scarce areas which is the subject of the Study.


The Department is currently reviewing drafts of the Study.  The Study characterizes groundwater conditions and development patterns (past, present and future) in each of these three areas.  The Study shows a general trend of decreasing groundwater levels in each of these three areas and recommends that groundwater conditions in these three areas be studied further.


The Department now needs to finalize the Study with the consultant and present it to the Board, along with a staff analysis and recommendations.  As the Department head, you expect to be centrally involved in this effort and to present the staff analysis, options and recommendations for decision by the Board.  These options will include no action, further study (which could ultimately lead to some form of groundwater management program, a process that would take many years) or consideration of additional land use limitations in some or all of the Study area, or in water scarce areas throughout the unincorporated areas of the county generally. These limitations could include restrictions on new subdivisions, restrictions on second dwelling unit construction or, in the extreme, a moratorium on construction of additional dwellings or new wells. 

You state that if the Board decides to adopt these limitations, your economic interests will not be affected one way or the other.  Your property is already developed to its full potential (i.e., one residence), so you will not be affected by additional development restrictions. You cannot subdivide the property under current regulations and second units are already prohibited where you live.  The same is true for all the immediately surrounding properties (single family residences and a state park). Your water comes from a mutual water company that is regulated by the state, not the county.  
ANALYSIS

Section 87100 prohibits any public official from making, participating in making, or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest.  The Commission has adopted an eight-step standard analysis for deciding whether an official has a disqualifying conflict of interest  (regulation 18700, subdivisions (b)(1) – (8)), which is discussed below.  The general rule, however, is that a conflict of interest may occur whenever a public official makes a governmental decision which may have a reasonably foreseeable and material financial effect on one or more of his or her economic interests.

1. & 2.  Are you a public official making, participating in making, or influencing a governmental decision?


The conflict-of-interest prohibition applies only to public officials.  A “public official” is:

“every member, officer, employee or consultant of a state or local
 government agency, but does not include judges and court commissioners
 in the judicial branch of government.  .  .  .”  (Section 82048.) 

As an employee of the Department designated under its conflict of interest code, you are a public official who will make, participate in making, and influence governmental decisions, including decisions regarding the Study.  (Section 87100; regulations 18702.1 – 18702.3.)

3.  What are your economic interests?


The economic interests that might give rise to a conflict of interest are defined in regulations 18703-18703.5.  Based on the facts you supply, the specific economic interest
 that applies to you is:  

Real Property -- A public official has an economic interest in any real property in which the public official has a direct or indirect interest worth $2,000 or more in fair market value.  (Section 87103(b); reg. 18703.2.)  Presumably, your interest in your principal residence has a fair market value of $2,000 or more.  Accordingly, it is an economic interest to you.

4.   Will this economic interest be directly or indirectly involved in these decisions? 

 The general rule is that an official’s interest in real property is considered to be directly involved in a decision if it meets any of the criteria in regulation 18704.2(a). Regulation 18704.2(a) provides that real property in which a public official has an economic interest is directly involved in a governmental decision if “...[t]he real property in which the official has an interest, or any part of that real property, is located within 500 feet of the boundaries (or the proposed boundaries) of the property which is the subject of the governmental decision.” 

Three water scare areas in Sonoma County constitute the property subject to decisions concerning the Study.  Your principal residence is located in one of these three areas.  Thus, your principal residence is deemed to be directly involved in any decisions concerning the Study.  
5. & 6.  What is the applicable materiality standard and is it reasonably foreseeable that the financial effect of these governmental decisions upon your economic interest will meet this materiality standard?

With respect to real property, regulation 18705.2(a)(1) provides that the financial effect of a governmental decision on directly involved real property that is an economic interest to a public official is presumed to be material.  This presumption may be rebutted by proof that it is not reasonably foreseeable that the governmental decision will have any financial effect at all on the real property.  Any proof relied upon by a public official in this regard must be more than mere opinion, and objectively defensible, that is based on a full and accurate assessment of reasonable and objective underlying facts.  (Kuhn Advice Letter, No. A-02-192; O’Harra Advice Letter, No. A-00-174.)  Since this is a question of fact, ultimately it is for the public official to decide and not us; the Commission’s staff is not a finder of fact when it offers advice.   (In re Oglesby, above.)
Under regulation 18706, an effect upon economic interests is considered reasonably foreseeable if there is a substantial likelihood that it will occur.  A financial effect need not be certain to be considered reasonably foreseeable, but it must be more than a mere possibility.  (In re Thorner (1975) 1 FPPC Ops. 198.) 

In this instance, you have examined a number of facts concerning your principal residence and its immediately surrounding properties.  Specifically, you state that:

        (
your property is already developed to its full potential;

        (
your property cannot be subdivided under current regulations; and 

        (
construction of a second unit on your property is already prohibited.  

You further state that these restrictions apply also to other immediately surrounding properties, which include single family residences and a state park.  Based on your examination, you state that any decisions concerning the Study will not financially affect your principal residence “one way or another.”  In the absence of a reasonably foreseeable financial effect (which would be deemed material under the Commission’s regulations) you will not have a conflict of interest with regard to governmental decisions concerning the Study.  

7.  “Public Generally” Exception 


Step seven is an exception that applies when a public official has a conflict of interest, but the reasonably foreseeable and material financial effect on an official’s economic interest is not distinguishable from the effect on the public generally.  (Section 87103, regulation 18707(a).)  Under this exception, if a “significant segment” of the jurisdiction is affected by the governmental decision in substantially the same manner as it would affect the public official, then the official is not disqualified by his or her conflict of interest and may participate in the decision.   Since, under the facts you supply, you do not have a conflict of interest, it is unnecessary to determine whether this exception may apply to you.
8.  “Legally Required Participation” Exception


Step eight is an exception (regulation 18708) that applies when the official is legally required to participate in the decision.  Typically, this exception is invoked when a quorum cannot be constituted without the participation of the disqualified official.  Under the facts you supply, it is unnecessary to determine whether the “legally required participation” exception may apply to you.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


�   In addition to the economic interests separately listed in section 87103, a public official always has an economic interest in his or her personal finances, and may have a conflict of interest in any decision foreseeably resulting in an increase or decrease in the personal expenses, income, assets or liabilities of the official or his or her immediate family, in the amount of $250 or more over a 12-month period.  (Regulation 18703.5.)  





