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August 25, 2003
Gay Brewer
5722 Condon Avenue

Los Angeles, CA 90056

Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No.   I-03-174
Dear Ms. Brewer:


This letter is in response to your request for advice on behalf of Lorraine Johnson, candidate for Inglewood’s 4th District, regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because your questions are general in nature in part, and appear to involve past conduct, we are treating your letter as a request for informal assistance.
   In circumstances involving past conduct, the Commission will provide a general explanation of the requirements of the Act where “the assistance sought is related to possible amendment of previous reports filed by the person requesting the advice.”  (Regulation 18329(c)(4)(A).
QUESTIONS
1. If an individual or entity pays a vendor directly for printing, mailing and distribution of a candidate-controlled committee’s campaign literature, is the committee required to disclose the individual or entity as a contributor on its campaign disclosure statement?


2. Because the committee did not receive money from the individual or entity directly, how is such a contribution disclosed?


3. When must such a contribution be disclosed and is there a point at which the contribution can no longer be disclosed?
4. What are the legal consequences for failure to report such a contribution?

CONCLUSIONS
1. Assuming that the individual or entity paid for printing, mailing and distribution of the literature at the behest of the candidate or the candidate’s controlled committee, the committee would be required to report the payment as a contribution received.

2. The payment would be reported as a nonmonetary contribution on Schedule C of the Recipient Committee Campaign Statement (Form 460), including the date and amount of the contribution, as well as the name and address of the contributor and, if the contributor is an individual, his or her occupation and employer.


3. A contribution must be disclosed on the campaign statement covering the reporting period in which it was received.  A nonmonetary contribution is considered received on the earlier of: 1) the date that the funds are expended by the contributor, or 2) the date that the candidate or committee obtains possession or control of the goods or services or the date that the candidate or committee otherwise receives the benefit of the expenditure.  However, incorrect or incomplete campaign statements can be amended at any time.

4. If it is determined that a violation of the Act has occurred, the Commission is authorized to impose administrative penalties up to $5,000 per violation.  County district attorneys and elected city attorneys of charter cities also have enforcement authority under the Act.
FACTS


You are the treasurer of a local campaign committee and seek assistance on disclosing campaign contributions if an individual or entity pays a vendor directly for the printing, mailing and distribution of a candidate’s campaign literature.  By telephone, you stated that you are requesting advice on behalf of Lorraine Johnson, a candidate for the City of Inglewood’s 4th District.
ANALYSIS


The Act requires candidates to file periodic reports disclosing contributions received and expenditures made in connection with running for state or local elective office.  (Section 84100, et seq.)  Once a candidate receives contributions totaling $1,000 or more in a calendar year, he or she must register and file reports as a controlled committee.  (Sections 82013(a), 82016, and 84101.)  

A payment
 made by an individual or entity at the behest of a candidate is a contribution to the candidate unless the candidate provides full and adequate consideration to the person making the payment or it is clear from the surrounding circumstances that the payment was made for purposes unrelated to his or her candidacy for elective office.  (Section 82015(b).)   Regulation 18225.7 (copy enclosed) defines “made at the behest” to mean the payment was “made under the control or at the direction of, in cooperation, consultation, coordination, or concert with, at the request or suggestion of, or with the express, prior consent of” the candidate.  The regulation includes detailed information to assist in determining when a communication that is paid for by a person other than a candidate or the candidate’s controlled committee is deemed to be made at the candidate’s “behest.”


Nonmonetary, or in-kind, contributions of goods or services are required to be disclosed on Schedule C of the Recipient Committee Campaign Statement (Form 460).  For every contributor who has made cumulative contributions of $100 or more, the committee must disclose the contributor’s name, address, and if the contributor is an individual, his or her occupation and employer, in addition to the date and amount of the contribution.  (Section 84211(f).)  Contributions are disclosed on the campaign statement covering the reporting period in which they are received.  (Sections 84200-84211.)  Regulation 18421.1(e) provides that:

 “A nonmonetary contribution is ‘made’ by the contributor, and ‘received’ by the 
candidate or committee, on the earlier of the following dates:
(1) The date that funds are expended by the contributor for goods or services, if the specific expenditure is made at the behest of the candidate or committee;

(2) The date that the candidate or committee, or the agent of the candidate or committee, obtains possession or control of the goods or services, or the date that the candidate or committee otherwise receives the benefit of the expenditure.”
There is no point at which a committee is prohibited from disclosing information required by the Act.  Section 81004.5 provides that a report or statement may be amended by the filer at any time and that amending an incorrect or incomplete report may be considered evidence of good faith.  


The Commission, the Attorney General, county district attorneys, and elected city attorneys of charter cities have enforcement authority under the Act. (Section 91001.)  Failure to provide all or any part of the information required under the Act is a violation and may subject the filer to administrative penalties up to $5,000 per violation, criminal misdemeanor proceedings, or civil action.  (Section 91005.5.)

If you have additional questions, please call the Commission’s toll-free helpline at 866-ASK-FPPC (866-275-3772).  






Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Carla Wardlow



Division Chief

Technical Assistance Division

Enclosure
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


� Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; regulation 18329(c)(3), copy enclosed.)


� The term “payment” is defined in section 82044 to mean “a payment, distribution, transfer, loan, advance, deposit, gift or other rendering of money, property, services or anything else of value, whether tangible or intangible.”  (Emphasis added.)


� A communication that expressly advocates the election or defeat of a clearly identified candidate but that is not made “at the behest” of the affected candidate is an “independent expenditure.”  (Section 82031.)  A candidate is not required to disclose independent expenditures made on his or her behalf, but an individual or entity making the expenditure may be required to file reports as an independent expenditure committee.  (Section 82013(b).)    





