





September 15, 2003
Kevin G. Ennis

Richards Watson & Gershon

355 South Grand Avenue, 40th Floor

Los Angeles, CA 90071-3101

Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-03-180
Dear Mr. Ennis:


This letter is in response to your request for advice on behalf of Ms. Mandy Johnson, a member of the Board of Governors of the L.A. Care Health Plan (“L.A. Care”) regarding the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Your request contains multiple questions, including several that do not specify the exact decision to be made and seek only our general guidance.  For those questions, we are treating your request as one for informal assistance only, as described in more detail below.
   Our advice and assistance is based on the facts presented in your request; the Fair Political Practices Commission (“Commission”) does not act as a finder of fact when it provides advice or assistance.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)

QUESTIONS
  
1.  May Ms. Johnson make, participate in making, or influence the decision of the L.A. Care Health Plan on whether to award a grant of additional funds to the Los Angeles County Department of Health Services, when none of the funds will be used by the latter in connection with its operations involving free and community clinics?   

2.  May Ms. Johnson make, participate in making, or influence the decision of the L.A. Care Health Plan to increase the amount paid by its Plan Partners to its Plan Providers, including free and community clinics, to provide medical services to patients under L.A. Care’s Medi-Cal network (“capitation rates”)?


3.  If Ms. Johnson’s salary from Community Clinic Association of L.A. County (“CCA”) is funded from sources other than CCA’s member dues, would she have a conflict of interest with respect to L.A. Care decisions affecting free and community clinics solely because the decision would increase the amount of membership dues a clinic pays to CCA?


4.  May Ms. Johnson make, participate in making, or influence the decision of the L.A. Care Health Plan to revise quality control standards for its Plan Partners, Plan Providers, and directly-contracted providers including, possibly, free clinics and community clinics that are providers in L.A. Care’s networks?


5.  May Ms. Johnson make, participate in making, or influence the decision of the L.A. Care Health Plan to approve criteria and standards for awarding grants to “safety-net” health care providers, some of which may be free and community clinics that may be members of the Community Clinic Association of Los Angeles County, Ms. Johnson’s employer?


6.  For purposes of applying the special form of the “public generally” exception found at regulation 18707.4, applicable to appointed members of boards and commissions, would the relevant “significant segment of the public generally” be all free and community clinics located in Los Angeles County or only those that are also members of the Community Clinic Association of Los Angeles County?   
CONCLUSIONS

1.  Yes, Ms. Johnson may make, participate in making, or influence the decision of the L.A. Care Health Plan on whether to award a grant of additional funds to the Los Angeles County Department of Health Services since, under the facts you provide, it is not reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect on the Community Clinic Association of Los Angeles County. 


2.  Yes, Ms. Johnson may make, participate in making, or influence the decision of the L.A. Care Health Plan to increase the amount paid by its Plan Partners to its Plan Providers to provide medical services to patients under L.A. Care’s Medi-Cal network.  Under the facts you provide, a clinic’s membership dues, imposed by the Community Clinic Association of Los Angeles County, are based on the clinic’s operating expenses and not earnings.  Thus, it is not reasonably foreseeable that an increase in a member clinic’s earnings will have a material financial effect on the Community Clinic Association of Los Angeles County.

3.  Segregating membership dues paid to CCA so that revenue from dues would not be used by CCA to pay Ms. Johnson’s salary, would not determine whether she has a disqualifying conflict of interest.  When the economic interest at issue is a person who is a source of income to a public official, a potential conflict of interest would be based on the reasonably foreseeable material financial effect on the person who is a source of income and not on the public official. 
   
4.  Under the “nexus test,” if it is reasonably foreseeable that a decision concerning quality control standards for L.A. Care Health Plan’s Plan Partners, Plan Providers, and directly-contracted providers will increase expenses to free and community clinics that are members of the Community Clinic Association of Los Angeles County, so that the clinic’s membership dues to the association will increase by any amount at all, Ms. Johnson may not be involved in that decision.  Since this is a fact-dependent analysis and the relevant facts are not provided, we are only providing informal assistance in this regard.


5.  Under the “nexus test,” if it is reasonably foreseeable that the new criteria and standards for awarding grants to “safety-net” health care providers will increase expenses to free and community clinics that are members of the Community Clinic Association of Los Angeles County, so that a clinic’s membership dues to the association will increase by any amount at all, Ms. Johnson may not be involved in the decision to approve these new criteria and standards.  Since this is a fact-dependent analysis and the relevant facts are not provided, we are only providing informal assistance in this regard.

6.  In determining what constitutes a significant segment of the public generally, for the purpose of applying the special form of the “public generally” exception applicable to appointed members of boards and commissions, all free and community clinics located in Los Angeles County are to be considered, not just those clinics which are members of the Community Clinic Association of Los Angeles County.  Therefore, this exception does not apply.
FACTS


L.A. Care Health Plan is a local public agency established pursuant to Welfare and Institutions Code Sections 14087.3 and 14087.96 for the purpose of improving health care services for Medi-Cal recipients and other underserved constituencies in Los Angeles County.  It does so by offering managed health care services under three programs: 1) the Medi-Cal network providing managed health care services to Medi-Cal beneficiaries; 2) the Healthy Families Program; and 3) the Cal-Kids/Healthy Kids Program.  L.A. Care does not offer medical services itself.  Instead, it funds, either directly or indirectly, various health care providers which are participants in one or more of these 3 programs.   Approximately one-third of the free and community clinics
 in Los Angeles County are health care providers under one or more of these three programs.

For its Medi-Cal network, L.A. Care contracts with five health maintenance organizations (HMO’s) and the Los Angeles County Department of Health Services (“DHS”) who in turn contract with individuals and organizations to provide health care services to eligible patients.  These five entities are called “Plan Partners” and the individuals and organizations are called “Plan Providers.”  Medi-Cal Plan Providers include free and community clinics, including clinics that are members of the Community Clinic Association of Los Angeles County.  This two-tiered organizational structure does not apply to the Healthy Families Program and the Cal-Kids/Healthy Kids Program.  Instead, L.A. Care contracts directly with health care providers, including free and community clinics, which provide patient services.   


The state has adopted a strategic plan relating to health care for Medi-Cal patients.  By law, the provisions of the strategic plan are applicable to organizations, such as L.A. Care, that provide managed health care services to Medi-Cal patients.  One aspect of the strategic plan is to bring a “safety-net” of free and community clinics into the Medi-Cal provider network so as to lessen the involvement of hospitals as providers of first resort to Medi-Cal patients.  The strategic plan requires that managed health care programs for Medi-Cal patients include as safety-net providers, any free or community clinic that agrees to provide services on the same terms and conditions as are required by federal and state law for all other Medi-Cal providers.  In addition, L.A. Care has a contract with the State Department of Health Care Services which contractually obligates L.A. Care to accept as providers under its Medi-Cal network, any free or community clinic that agrees to provide service under these same terms and conditions.  


L.A. Care’s Board of Governors has adopted a policy to apply the “safety-net provider” concept to its Healthy Families Program and Cal-Kids/Healthy Kids Program   as well.
  

As provided under Welfare and Institutions Code Section 14087.961, L.A. Care is governed by a thirteen-member board of governors.  All thirteen members are appointed by the Los Angeles County Board of Supervisors (“Board”).  The members represent various stakeholder groups and are first nominated by their respective stakeholder group pursuant to Section 14087.961 before their nominations are either accepted or rejected by the Board.  Ms. Johnson was nominated by the Board of Directors of CCA (she is CCA’s Chief Executive Officer) to serve as the stakeholder board member representing Los Angeles County’s free and community clinics.  The Board accepted that nomination and appointed Ms. Johnson to the L.A. Care Board of Governors. 

CCA is a nonprofit corporation, tax exempt under section 501(c)(3) of the U.S. Internal Revenue Code.  CCA is an industry trade association for free and community clinics in Los Angeles County.  CCA’s forty members represent 86 licensed free and community clinics in Los Angeles County.  Each member clinic pays dues to CCA that are based on a sliding scale correlating to the amount of each member clinic’s operating expenses:

	Annual Operating Expenses
	Dues


	Less than $250,000
	$300 per year

	$250,000 +, but less than $500,000  
	$600 per year

	$500,000 +
	0.15% of operating expenses, up to  $8,000



CCA’s annual budget is approximately $1,650,000.  Of that amount, approximately $150,000 is received from member dues with the balance received from grants and charitable donations.  CCA’s budget includes a grant of $200,000 per annum from DHS for the purpose of assisting free and community clinics in quality improvement activities in the treatment of designated diseases.  CCA also receives a donation of $100,000 per annum from Kaiser Foundation Health Plan, Inc. (“Kaiser”).  None of the funds CCA receives from either DHS or Kaiser are used to fund Ms. Johnson’s salary as CEO of CCA.  All of these grant funds are expended on the programs for which the grants were made.  Ms. Johnson’s salary is presently paid from other operating funds received by L.A. Care, including member dues.  

The CCA is governed by an eight-member board of directors.  Decisions, including hiring decisions, are made by a majority vote of the board of directors.  Ms. Johnson does not serve on the CCA Board of Directors.  Ms. Johnson was hired as CCA’s Chief Executive Officer by a majority vote of its board of directors, after referral by a 3-member personnel committee comprised of the president, vice-president, and immediate past president of the board of directors.  Ms. Johnson’s general duties for CCA are to represent the interests of free and community clinics in Los Angeles County.  Ms. Johnson serves on several county work groups to represent the views of free and community clinics, including CCA’s member clinics, and meets monthly with DHS.  She also assists in contract negotiations between DHS and individual free or community clinics.   

ANALYSIS

Section 87100 prohibits a public official from making, participating in making, or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest.  The Commission has adopted an eight-step standard analysis for deciding whether an official has a disqualifying conflict of interest (regulation 18700, subdivisions (b)(1) – (8)), which is discussed below.   
1. & 2.   Is Ms. Johnson a public official who will be making, participating in making, or influencing a governmental decision?

The conflict-of-interest prohibition applies only to public officials.  As an appointed member of the Board of Governors of L.A. Care, a local public agency created under state statute, Ms. Johnson is a public official.  (Section 82048; regulation 18701(a); Dorsey Advice Letter, No. I-01-102.)  As such, unless disqualified under the conflict-of-interest provisions of the Act, she will make, participate in making, and influence governmental decisions, including decisions regarding the L.A. Care programs described in your request.  (Section 87100; regulations 18702.1 – 18702.3.) 

  
3.     What are Ms. Johnson’s economic interests? 
CCA


The economic interests that might give rise to a conflict of interest are defined in regulations 18703-18703.5.  The specific economic interest implicated in your questions is CCA, and potentially one or more of its members, as sources of income to her.
     In this regard, a public official has an economic interest in any source of income, including promised income, which aggregates to $500 or more within 12 months prior to the decision at issue.  (Section 87103(c); regulation 18703.3.)  The salary paid to Ms. Johnson for her duties as CCA’s Chief Executive Officer presumably exceeds the $500 threshold above.  Thus, CCA is a source of income to Ms. Johnson and is an economic interest to her.  


A public official will also have an economic interest in a business entity on the basis that he or she is a director, officer, partner, trustee, employee, or holds a position of management in that entity.  (Section 87103(d).)  However, Ms. Johnson, even though hired as the Chief Executive Officer of CCA, will not have an economic interest in CCA on this basis since the Act defines a business entity in a manner that excludes not-for-profit entities.  (Section 82005.)
BOARD MEMBERS OF CCA


As we previously advised in the Lucas Advice Letter, No. A-96-248, generally members of a nonprofit organization are not considered to be sources of income to an official unless one, or a few, of the nonprofit organization’s members financially affected by the governmental decision actually control the organization’s decisions.  Under the facts you provide, the decisions of CCA are made on a majority vote of its board of directors.  Thus, the votes of at least 5 members of CCA’s 8-member board of directors are required in order to effectively control the organization.  


Based on these facts, it is not appropriate to pierce through the nonprofit corporate structure to any single member of the board.  Individual board members of CCA will not be economic interests to Ms. Johnson solely by virtue of their membership on the CCA Board of Directors.
 
4.  Will this economic interest be directly or indirectly involved in these decisions?

� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


	�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; regulation 18329(c)(3), copy enclosed.) 


	�  A “community clinic” is defined in Health & Safety Code Section 1204 as an outpatient health facility (“clinic”) operated by a tax-exempt nonprofit corporation that is supported and maintained by donations, gifts, and government funds.  It charges patients based on their ability to pay for services, medicines or apparatuses provided.  A “free clinic” is the same as a “community clinic” except that the clinic is not permitted to be paid by patients for services, medicines or apparatuses.  


 


	�  Information concerning the state’s strategic plan for Medi-Cal health services, “safety-net” providers, and L.A. Care’s policy of including safety-net providers in its other two programs was provided in your letter to the Commission’s staff dated August 29, 2003. 


	�  In addition to the economic interests separately listed in section 87103, a public official always has an economic interest in his or her personal finances, and may have a conflict of interest in any decision foreseeably resulting in an increase or decrease in the personal expenses, income, assets or liabilities of the official or his or her immediate family, in the amount of $250 or more over a 12-month period.  (Regulation 18703.5.)   


�   Since we conclude that Ms. Johnson does not have an economic interest in the members of the CCA based on her salary, we do not further analyze the impacts of these decisions on the individual members.  





