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September 22, 2003
Stephen P. Deitsch, City Attorney
City of Arcadia

Best Best & Krieger, LLP

Post Office Box 1028

Riverside, CA 92502-1028

Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-03-202
Dear Mr. Deitsch:


This letter is in response to your request for advice regarding the City of Arcadia Homeowner Association Architectural Review Boards under the conflict of interest code provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION


Are Homeowner Association Architectural Review Boards (“Review Boards”), as established by the City of Arcadia, solely advisory bodies under the Act?
CONCLUSION


The Homeowner Association Review Boards do not serve in a solely advisory function and are subject to the Act’s disqualification and disclosure provisions.
FACTS


 The City of Arcadia (the “City”) established Review Boards to have jurisdiction over certain design review issues in various residentially zoned areas in the City. Members of Review Boards are not compensated.  The Review Boards, pursuant to City resolution, have authority to implement design review for properties located within the Architectural Design Zone Area.  Specifically, Review Boards may (1) approve front, rear, and side yard setbacks consistent with design overlay and may impose restrictions less than those set forth in the Homeowner Association’s regulations; and (2) determine whether proposed materials and appearance of fences, roofs and other structures are compatible with the existing neighborhood.  Any Review Board decision may be appealed to the City’s planning commission.  A decision made by the planning commission may be appealed to the city council.  You indicated that Review Board decisions, in most cases, are final and are not appealed to the planning commission or the city council. 
ANALYSIS


Under the Act every governmental agency
 must adopt a conflict of interest code that specifically designates all persons who make, participate in making or use their official position to influence any governmental decision.  Persons designated in a code must disclose the economic interests that can be affected by their decision making. (Section 87302.)  
A designated employee includes any officer, employee, member, or consultant of any agency whose position with the agency is designated in a conflict of interest code because the position entails the making or participation in the making of decisions which may foreseeably have a material effect on any financial interest. (Section 82019.)

The term “designated employee” does not include any unsalaried member of any board or commission which serves a solely advisory function.  In determining whether a board is solely advisory, the presence or absence of decision-making power is an important factor (Commission on Cal. State Gov. Org. and Econ. v. Fair Political Practices Com (1978) 75 Cal. App. 3d 716, [142 Cal. Rptr. 468]). 

Regulation 18701(a) provides guidance in determining whether a board or commission possesses decision-making power.  Regulation 18701(a) provides:


“(a)  For purposes of Government Code Section 82048, which defines ‘public official,’ and Government Code Section 82019, which defines ‘designated employee,’ the following definitions apply:


“(1)  ‘Member’ shall include, but not be limited to, salaried or unsalaried members of committees, boards or commissions with decisionmaking authority.  A committee, board or commission possesses decisionmaking authority whenever:

(A)  It may make a final governmental decision;


(B)  It may compel a governmental decision; or it may prevent a governmental decision either by reason of an exclusive power to initiate the decision or by reason of a veto that may not be overridden; or


(C)  It makes substantive recommendations that are, and over an extended period of time have been, regularly approved without significant amendment or modification by another public official or governmental agency.”


The resolution of the city council establishing Review Boards provides that Review Boards may determine and approve appropriate front, rear, and side yard setbacks and determine and approve whether materials and the appearance of fences, roofs, structures, etc., are compatible with the existing neighborhood.  The Review Boards are not making recommendations or comments to the planning commission on each application.  Rather, the city council in adopting the resolution intended for the Review Boards to have decision-making authority unless an applicant initiates an appeal.  Accordingly, Review Boards are not solely advisory.  They are making governmental decisions and should be designated in the city’s conflict of interest code.

I trust this answers your question sufficiently.  If you have any questions, please feel free to contact me at (866) 275-3772.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Jeanette E. Turvill



Political Reform Consultant
Technical Assistance Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


� An initial question is whether or not Homeowner Association Review Boards are local government agencies under the Act.  That question was not asked but should be addressed in this analysis.  The Commission applies the criteria set forth in its opinion in In re Siegel (1977) 3 FPPC Ops. 62, to assist in making that determination.  Under Siegel, to determine the nature of a given entity, four criteria are examined:  1. Whether the impetus for formation originated with a government agency;  2. Whether it is substantially funded by, or its primary source of funds is, a government agency; 3. Whether one of the principal purposes for which it is formed is to provide services or undertake obligations which public agencies are legally authorized to perform and which, in fact, they traditionally have performed; and 4. Whether the entity is treated as a public entity by other statutory provisions.  The Siegel opinion provides that all the criteria must be evaluated when determining whether or not an entity is a public agency.  It does not, however, require that all four criteria are met.  The Review Boards meet three of the four criteria.  They were formed by resolution of the city council to perform a function that is traditionally and historically performed by local government agencies.  The Review Boards are subject to the Brown Act; however, its members are not compensated so it appears they are not funded by a government agency.  Applying the criteria in the Siegel opinion, the Homeowner Association Review Boards are local government agencies.





