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November 26, 2003

Alan R. Watts, General Counsel
Power Agency of California
Law Offices of Alan R. Watts

17132 El Cajon Avenue

Yorba Linda, CA 92886

Re:  Your Request for Informal Assistance 

        Our File No. A-03-258
Dear Mr. Watts:


This letter is in response to letters dated February 25 and June 9, 2003, which have been construed in part by the Executive Director of the Fair Political Practices Commission as a request for written advice regarding the conflict of interest code requirements of the Political Reform Act (the “Act”).
 
QUESTIONS

1.  If the Power Authority of California (“PAC”) becomes inoperable and nonfunctioning, may it suspend its filing of biennial reports concerning its conflict of interest code and may employees designated under its conflict of interest code cease filing Statements of Economic Interests?


2.  If the PAC ceases to exist, how does it terminate its existing conflict of interest code requirement?

CONCLUSIONS

1.  Even should the PAC become inoperable and nonfunctioning, as long as it continues in existence the filing obligations imposed by the Act upon the PAC, as an agency with an effective conflict of interest code, remain in effect.  In addition, the reporting obligations imposed under the Act upon its designated employees (if any) remain in effect.  


2.  When the PAC ceases to exist, it may cancel its conflict of interest code effect as of the date of the PAC’s dissolution.  A letter indicating this should be provided to the Commission, as the PAC’s code reviewing body.  No prior approval of the Commission is required.
FACTS

The PAC is a joint powers agency created in 1990 by the Cities of Anaheim, Azusa, Banning, Colton and Riverside for an initial term of 50 years.  The PAC is designed to exercise the common powers of these cities with respect to energy planning, energy operating activities, and financing energy projects, including acquiring real property and issuing debt obligations in its own name.  The PAC has an approved conflict of interest code on file with the Commission, as its code reviewing body.  There are 25 individuals who file annual Statements of Economic Interests with the Commission due to their activities on behalf of the PAC.  


The PAC assumed inactive status and at its January 3, 2002, and February 1, 2003, annual meetings, its Board of Directors voted to continue PAC’s inactive status.  Although the PAC holds an annual meeting of its Board of Directors, as required under the joint powers agreement by which it was formed, the PAC has not exercised any of its powers, although its joint powers agreement remains in effect.  The PAC claims in its correspondence with the Commission that it is presently inoperable and nonfunctioning.

ANALYSIS

1.  Suspension of Filing Obligations


Regulation 18751 describes a narrow exception from Section 87300, inapplicable in your case, that would excuse an agency from adopting and promulgating a conflict of interest code.  As further explained in the Executive Director’s letter to you of this date, this exemption is no longer potentially available to an agency once it has placed its conflict of interest code in effect.

Significantly, the exemption under regulation 18751 is limited to the obligation imposed on an agency under section 87300 that it adopt and promulgate a conflict of interest code in the first instance.
  This is an obligation distinguishable from the obligations imposed on an agency and its designated officials once the agency has a conflict of interest code in effect.  Nevertheless, it is these latter obligations – such as filing code revisions upon changed circumstances (section 87306), filing biennial reports (section 87306.5), and filing Statements of Economic Interests (section 87302) – from which the PAC seeks an exemption.  
As explained in the Executive Director’s letter of this date, the exemption under regulation 18751 does not apply to the relief you request.  

Since the obligation to have a conflict of interest code is tied under section 87300 directly to the PAC’s status as an “agency” as defined under the Act, characterizing the PAC as inoperable and nonfunctional
 has no bearing upon whether the PAC can be relieved from its obligations under Sections 87300, et seq., unless these characteristics mean that the PAC is no longer an “agency” within the meaning of the Act.


Section 82003 defines “agency” as:


 “any state agency or local government agency.”  
Section 82041 defines a “local government agency’ as:


“. . . a county, city or district of any kind including school district, or any other local or regional political subdivision, or any department, division, bureau, office, board, commission or other agency of the foregoing.”  

An agency created under a joint power agreement falls under the above definitions. (Hopkins Advice Letter, No. A-77-274; Siegel Advice Letter, No. A-81-03-015.  Significant to your request, the statutory definition of agency and local government agency is not qualified to exclude inoperable and nonfunctional entities.  As long as the entity exists pursuant to a statute, it is an agency and is required to maintain and file under reports under its existing conflict of interest code.  Inasmuch as you concede that the PAC’s joint powers agreement remains in effect and that the PAC still holds annual meetings of its Board of Directors, it is still in existence.
  It may not suspend its filing of biennial reports concerning its conflict of interest code and employees designated under its conflict of interest code may not cease filing Statements of Economic Interests.            

2.  Terminating an Existing Conflict of Interest Code

Government Code section 87300 provides that:

“Every agency shall adopt and promulgate a Conflict of Interest Code pursuant to the provisions of this article.  A Conflict of Interest Code shall have the force of law and any violation of a Conflict of Interest Code by a designated employee shall be deemed a violation of this chapter.”


When complying with section 87300, any question as to whether a department should be deemed an agency, for purposes of adopting and promulgating a conflict of interest code, is to be resolved by the appropriate code reviewing body.  (Section 87301.)  In addition, once an agency adopts a conflict of interest code, the code reviewing body’s approval is necessary before it may go into effect.  (Section 87303.)  Moreover, if an agency fails to submit, adopt or amend a conflict of interest code within the time limits prescribed under the Act, the code reviewing body may issue any appropriate order directed to that agency, including adopting a conflict of interest code for that agency.  (Section 87304.)  


Although neither the Act nor the Commission’s regulations explicitly address requirements with respect to an agency’s conflict of interest code when the agency ceases to exist, it is implicit from the provisions above that when an agency ceases to exist, 

cancellation of its conflict of interest code is to be accompanied by reporting of the same to its code reviewing body.  The code reviewing body would then have discretion to respond with a written acknowledgement that the agency’s conflict of interest code has been cancelled or with an appropriate order concerning the agency’s code should, for instance, it disagree with the agency’s claim that it no longer exists.    


If you have any other questions regarding his matter, please contact me at (916) 322-5660.






Sincerely,







Luisa Menchaca







General Counsel







By:  Kenneth L. Glick







        Counsel, Legal Division
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	�  Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109 – 18997, of the California Code of Regulations. 


	�  See, regulation 18730(a) defining “adoption and promulgation of a conflict of interest code.” 


	�   This assumes for the purpose of this analysis that characterizing the PAC as inoperable and nonfunctioning is correct under the circumstances you describe. 


	�  Whether the PAC will maintain its existence throughout the period the joint powers agreement remains in effect is ultimately a matter defined by local statute and not the Act.  Should you be able to provide statutory authority indicating that the PAC is no longer considered to be an existing agency, you may wish to write to us for further advice.





