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November 21, 2003
Sherry Morton
City of Riverside

Office of the City Clerk

3900 Main Street

Riverside, CA 92522

Re: 
Your Request for Informal Assistance 

       
Our File No. I-03-270
Dear Ms. Morton:


This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Since you are not requesting advice on the duties of a specific public official, we are treating your request as one for informal assistance.






QUESTION


The City of Riverside is having a run-off election on January 13, 2004.  The closing date for the second pre-election statement is December 27, 2003, which leaves only four days for the semi-annual statement for the period ending December 31, 2003.  May committees which are controlled by or primarily formed to support or oppose candidates in the January 13, 2004, run-off election, combine the semi-annual statement for the second half of 2003 with the semi-annual statement for the first half of 2004?

CONCLUSION


Yes.  Any committee controlled by or primarily formed to support or oppose a candidate involved in the January 13, 2004, run-off election may combine the semi-annual statement for the second half of 2003 with the semi-annual statement for the first half of 2004.  






ANALYSIS


Committees controlled by and primarily formed to support or oppose candidates are required to file two pre-election campaign statements disclosing contributions received and expenditures made in connection with an election.  These pre-election statements are generally filed 40 days before the election and again 12 days before the election.  (Section 84200.8.)  In addition, committees which are controlled by or primarily formed to support or oppose candidates are required to file semi-annual statements on January 31 and July 31.  (Section 84200.)


The City of Riverside is having a run-off election on January 13, 2004.  The first pre-election statement filed in connection with the run-off election is due December 4, 2003, and covers the reporting period October 19 through November 29, 2003.  The second pre-election statement is due January 2, 2004, and covers the reporting period November 30 through December 27, 2003.  


There is a mechanism in the Act which permits the combining of statements.  (Section 84205.)  We are authorizing the combining of the semi-annual statement for the second half of 2003 with the semi-annual statement for the first half of 2004.  


Accordingly, any committees controlled by or primarily formed to support or oppose a candidate involved in the January 13, 2004, run-off election may combine the semi-annual statement for the second half of 2003 with the semi-annual statement for the first half of 2004.  The due date for this statement will be August 2, 2004 covering the period December 28, 2003, through June 30, 2004.  A campaign filing schedule that outlines the due dates for filing statements is enclosed for your convenience.  


In addition, committees involved in the election will cumulate contributions received and expenditures made from January 1, 2003, through June 30, 2004.  Section 82018 provides that “‘cumulative amount’ means the amount of contributions received or expenditures made in the calendar year.”  However, subdivision (b) of section 82018 provides: “[f]or a filer required to file a campaign statement or independent expenditure report in one year in connection with an election to be held in another year, the period over which the cumulative amount is calculated shall end on the closing date of the first semiannual statement filed after the election.”


If I may be of any further assistance, please do not hesitate to contact me at (916) 322-3660.







Sincerely,







Luisa Menchaca







General Counsel







By:
Trish Mayer








Political Reform Consultant

Enc.
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	�   Government Code sections 81000-91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.





	�   Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice. (Regulation 18329(c), copy enclosed.) 





