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December 9, 2003
Gary Quiring
1861 Itasca Avenue

Sacramento, CA 95835

Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-03-272
Dear Mr. Quiring:


This letter is in response to your request for advice regarding the revolving door                           provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION


May you, as an employee of a private company, perform website design under an existing contract between the Department of Education and the Fresno County Office of Education when, as a public official employed by the Department of Education, you are currently responsible for monitoring this contract?  
CONCLUSION

As a designated employee of the Department of Education, the permanent and one-year bans found in the Act’s restrictions on post-governmental employment will apply to you.  Because the permanent ban applies, you will be barred from representing or aiding, advising, counseling, consulting or assisting in representing either iAssessment or Fresno County Office of Education before the Department of Education in any proceeding, including the contract to provide website design, in which you participated while in state employ.  

In addition, the one-year ban will prohibit you from representing an employer before the Department of Education for a period of one year after the date you left your state employment, if the appearance or communication is for the purpose of influencing administrative, legislative or other specified action, including contracts.  The one-year ban would not prohibit you from appearing before the Department of Education during this one-year period if your appearance is for the purpose of administering or fulfilling the terms of an existing contract, provided the services do not involve the issuance, amendment, awarding, or revocation of any of these actions or proceedings.  However, as stated in the above paragraph, this type of appearance may well be prevented by the permanent ban.
FACTS


You are currently employed by the Education Technology Office of the California Department of Education (“Department”) in the classification of “consultant,” a position designated in the Department’s conflict of interest code to file Form 700, Statement of Economic Interests.  One of your assignments is as lead consultant for the CTAP2  website project (“website”), a data collection tool used by the Department for evaluation of state and federal educational technology grant programs.  The Department contracts with the Fresno County Office of Education for this website while, in turn, Fresno County Office of Education subcontracts with a private vendor, iAssessment, on matters regarding the website’s design and functionality.  You are the contract monitor for the Department’s contract with Fresno County Office of Education, a duty which involves comparing invoices submitted by Fresno County Office of Education with the work completed and submitting an end-of-year form verifying that Fresno County Office of Education has fulfilled the terms of the contract.


You are considering leaving state service and taking a job with iAssessment.  One of your potential duties with iAssessment would be to work on the design of the website provided by Fresno County Office of Education for the Department.
ANALYSIS


Public officials who leave state service are subject to two types of post-governmental employment restrictions under the Act. 
  The first is a permanent prohibition on advising or representing any person for compensation in any proceeding (including a contract) in which the official participated while in state service.  (Sections 87401 and 87402.).   The second restriction is a one-year ban on making any appearance for compensation before the former agency, or officer or employee thereof, for the purpose of influencing any administrative, legislative or other specified action (including contracts). (Section 87406.)

Permanent Ban on “Switching Sides”

Sections 87401 and 87402 (collectively, the “permanent ban”) prohibit a former state administrative official from advising or representing any person, other than the State of California, for compensation in any judicial, quasi-judicial or other proceeding in which the official participated while in state service.  Specifically, section 87401 provides:
“No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office, shall for compensation act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person (other than the State of California) before any court or state administrative agency or any officer or employee thereof by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication with the intent to influence, in connection with any judicial, quasi-judicial or other proceeding if both of the following apply:
(a) The State of California is a party or has a direct and substantial interest.
(b) The proceeding is one in which the former state administrative official participated.”

In addition, under section 87402 a former state administrative official shall not, for compensation, “aid, advise, counsel, consult or assist in representing any other person
 (except the State of California) in any proceeding in which the official would be prohibited from appearing under Section 87401.”  Even in the event that your work for iAssessment, a subcontractor on the website, never entails that you appear before, or communicate with, the Department, section 87402 may prevent you from assisting others in their appearances before the Department.
As a consultant designated under the Department’s conflict of interest code you are a state administrative official and are, upon leaving state employment, subject to the permanent ban.  (Section 87400(b).)  Thus, you will be barred from representing or aiding, advising, counseling, consulting or assisting in representing either iAssessment or Fresno County Office of Education before the Department in any proceeding in which you participated while in state employ.  The term “proceeding” is defined to include a contract or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency.  (Section 87400(c).)  An official is considered to have “participated” in a contract as a proceeding if he or she was personally and substantially involved in the contract.  (Section 87400(d); regulation 18741.1(a)(4).)  Your letter indicates that you actively monitored the contract to provide the website and, in this regard, you are deemed to be participating personally and substantially in the contract.  Thus, the contract, as it stands, would be a “proceeding” subject to the permanent ban.  

New Proceeding
The permanent ban does not apply to “new” proceedings, including new contracts, in which a former employee did not participate.  (Section 87401; Grady Advice Letter, No. I-99-034.)  A new contract is one that is based on new consideration and new terms, even if involving the same parties.  (Ferber Advice Letter, No. I-99-104; Anderson Advice Letter, No. A-98-159.)  If a new contract sent out for re-bid is substantially the same as a current contract, however, the Commission has previously advised that the two contracts will be considered the same proceeding for purposes of the permanent ban.  (Anderson Advice Letter, id.).  Although the Commission considers the application, drafting and awarding of a contract, license or approval to be a proceeding separate from the monitoring and performance of the contract, license or approval (Blonien Advice Letter, No. A-89-463), in your situation, it appears you would be performing the same contractual work which, in your position as a state administrative official, you monitored and in doing so, you would violate the permanent ban.  
The One-Year Ban (“Revolving Door” Law)
In addition to the permanent ban, the Act prohibits state employees designated in their agency’s conflict of interest code, for a period of one year after leaving state service, from being paid to communicate with or appear before their former agency for the purpose of influencing any administrative, legislative or other specified action.  Section 87406 specifically provides that no designated employee of a state administrative agency:
“[F]or a period of one year after leaving office or employment, shall, for compensation, act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person, by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication, before any state administrative agency, or officer or employee thereof, for which he or she worked or represented during the 12 months before leaving office or employment, if the appearance or communication is made for the purpose of influencing administrative or legislative action, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property . . . .”  (Section 87406(d)(1).)  

Under the one-year ban, you may not, as a paid employee of iAssessment, appear before or communicate
 with the Department, if the communication or appearance is made for the purpose of influencing any legislative or administrative action of the Department, or influencing any discretionary act “involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant or contract, or the sale or purchase of goods or property.”  (Section 87406(d)(1); regulation 18746.1(b)(5).)  An appearance or communication “is for the purpose of influencing if it is made for the principal purpose of supporting, promoting, influencing, modifying, opposing, delaying, or advancing the action or proceeding.”  (Regulation 18746.2(a).)
Not all communications to a former state administrative agency employer are prohibited by the one-year ban; rather, the ban extends only to those communications for the purpose of influencing any legislative or administrative action, or influencing any discretionary act “involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant or contract, or the sale or purchase of goods or property.”  (Section 87406(d)(1); regulation 18746.1(b)(5).)  An appearance or communication before a former state administrative agency employer, made as part of “[s]ervices performed to administer, implement, or fulfill the requirements of an existing permit, license, grant, contract, or sale agreement may be excluded from the [one-year] prohibitions . . . provided the services do not involve the issuance, amendment, awarding, or revocation of any of these actions or proceedings.”  (Regulation 18746.1(b)(5)(A); Hanan Advice Letter, No. I-00-209; Billeci Advice Letter, No. I-00-234; Hamilton Advice Letter, No. I-99-159.)  If your communications with personnel of the Department will be for the purpose of administering, implementing, or fulfilling the requirements of a pre-existing contract between the Department and Fresno County Office of Education, they are not prohibited by the one-year ban so long as the services do not involve the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, agreement or contract, or the sale or purchase of goods or property.  This is a fact-specific query.  Moreover, these activities would be prohibited under the permanent ban if, while in state service, you participated in the contract proceeding as discussed above.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Adrianne Korchmaros
Political Reform Consultant
AK:jg
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�  Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.


	�  The facts of this letter are from your request for advice dated November 14, 2003, and our telephone conversation on November 26, 2003.





	�  In addition to the prohibitions listed above which take effect once the public official has left state service, section 87407 prohibits a state administrative official from making, participating in making, or using his or her official position to influence persons with whom he or she is negotiating employment, or has any arrangement concerning employment.  (Section 87407; regulation 18747.)


	�  “Person” is defined in the Act as: “an individual, proprietorship, firm, partnership, joint venture, syndicate, business trust, company, corporation, limited liability company, association, committee, and any other organization or group of persons acting in concert.”  (Section 82047.)


	�  The Commission has advised that a former agency official may draft communications or proposals on a client’s behalf to be submitted to the agency so long as the former employee is not identified in connection with the client’s efforts to influence administrative action.  (Cook Advice Letter, No. A-95-321; Harrison Advice Letter, No. A-92-289.)  





