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December 4, 2003
William Fulton, President
Solimar Research Group, Inc.

973 East Main Street

Ventura, CA 93001

Re:
Your Request for Advice


Our File No.   A-03-278
Dear Mr. Fulton:


This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”)
 related to honoraria.

QUESTION


As a city council member, may you accept fees for instruction, writing articles, or speaking without violating the Act’s prohibition against receiving honoraria?

CONCLUSION


If the payments for instruction, speaking, and writing are received in connection with the practice of a bona fide business, trade, or profession, the payments would not be prohibited.

FACTS


You were elected as a member of the City of San Buenaventura City Council on November 4, 2003, and took office on December 1, 2003.  You seek clarification as to the extent that you may continue to receive compensation for conducting trainings, making speeches, and authoring articles in light of the general prohibition against receiving honoraria.

For the past 20 years, you have been an instructor, writer, and speaker on land use issues in California and throughout the American West. You have authored several books, and as a result, you are frequently asked to conduct trainings, make speeches, or author articles in various periodicals in return for a fee or honorarium.


In 2000, you incorporated your business, Solimar Research Group, Inc., as a Subchapter S corporation. You have maintained books, records of accounting, and copies of tax returns filed in connection with the operation of the business. 


Your business has grown and now includes a significant amount of consulting.  Although instruction, speaking, and writing remain essential to the long-term viability of the organization, these activities have accounted for less than 50 percent of your total revenue since the date of incorporation.  Your scope of fee arrangements varies with each client.  Speaking arrangements, for example, typically involve a standard fee plus reimbursement for travel, lodging and meals.  

ANALYSIS

Section 89502(a) provides that no elected officer of a local government agency shall accept any honorarium
.  The term “honorarium” is defined as “any payment made in consideration for any speech given, article published, or attendance at any public or private conference, convention, meeting, social event, meal, or like gathering.”  (Section 89501(a).)  “Speech given,” as used in section 89501, “means a public address, oration, or other form of oral presentation, and includes participation in a panel, seminar, or debate.” (Regulation 18931.1.)  As a city council member with full disclosure, you are prohibited from receiving all honoraria, unless the activity falls within a specific statutory or regulatory exception to the definition of “honorarium.”  An exception is given at section 89501(b)(1), which provides in pertinent part: 

“(b) The term ‘honorarium’ does not include: 

“(1) Earned income for personal services which are customarily provided in connection with the practice of a bona fide business, trade, or profession, such as teaching, practicing law, medicine, insurance, real estate, banking, or building contracting, unless the sole or predominant activity of the business, trade, or profession is making speeches.”

Regulation 18932.1 (copy enclosed) explains the statutory language quoted above, providing in subsections (a) through (c) that a business, trade, or profession is presumed to be “bona fide” when certain recordkeeping criteria are met, professional licensure is held, or when an individual is employed by a college or university.  However, subsection (d) provides that “[a] business whose predominant activity is making speeches is not ‘bona fide’ for purposes of Government Code Sections 89501 through 89506.” “Predominant activity” is itself defined at regulation 18932.3.  As pertinent to a business like yours, the regulation states: 

“For purposes of Government Code Sections 89501 through 89506, speechmaking is presumed to be the ‘predominant activity’ of an individual’s business, trade, or profession in the following circumstances: 

“(a)  For a business, trade, or profession in existence for one year or more: 

“(1) During the 12-month period prior to and including the date of the speech, more than 50 percent of the hours spent on an individual's business, trade, or profession is devoted to the preparation and/or delivery of speeches; or 

“(2) During the 12-month period prior to and including the date of the speech more than 50 percent of the gross income of the individual's business, trade, or profession is derived from the preparation and/or delivery of speeches.”

Thus, because you have kept books and records consistent with the operation of a business, and tax returns reflecting the operation of a business (reg. 18932.1(a)), and since your business receives less than 50 percent of its total revenue from speaking fees, the business appears to qualify as “bona fide” for purposes of sections 89501 – 89506 and the exception to the term “honorarium” would apply.  

In addition, regulation 18931.2 states, in part, that for purposes of Government Code sections 89501 – 89506, an “article published” means a nonfictional written work:

“(1)  That is produced in connection with any activity other than the practice of a bona fide business, trade, or profession; and

(2)  That is published in a periodical, journal, newspaper, newsletter, magazine, pamphlet, or similar publication.”
An “article” does not include books, plays, or screenplays.  (Regulation 18931.2(c).)


Since, as stated above, your business appears to qualify as “bona fide,” the exception to the term “honorarium” would apply to payments you receive for articles or books written in connection to your business.
Finally, regulation 18932.2 provides: 

“…[A]n individual is presumed to be engaged in the bona fide profession of teaching in any of the following circumstances: 

“(a)  The individual is under contract or employed to teach at a school, college, or university accredited approved or authorized as an educational institution by an agency of the State of California; or by an agency of any other state in the United States; or by an agency of the Federal government; or by a bona fide independent accrediting organization. 

“(b)  The individual receives payment for teaching a course, presented to assist in maintenance or improvement of professional skills or knowledge where the course provides credit toward continuing education requirements of the pertinent profession. 

“(c)  The individual receives payment for teaching students enrolled in an examination preparation program, such as a State Bar examination review course.”

Even if your business begins to receive 50 percent or more of its total revenue from fees for instruction, if you are under contract to teach at an accredited educational organization, payments to you for “teaching” would be deemed income earned, not prohibited honoraria.  However, other payments received for personal services rendered in connection with your speaking business, unless they fall into the teaching exception as set forth in section 89501(b)(1), would be counted toward the 50-percent threshold in regulations 18932.1 and 18932.3 for determining whether the payments were received as part of a bona fide business.


If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:
Kevin S. Moen, PhD


Political Reform Consultant II

Technical Assistance Division
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�� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


	� This prohibition also applies to candidates for local office. (Section 89502(b).) Please note this advice does not apply to past conduct. (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)





