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December 12, 2003
William D. McMinn, Deputy Port Attorney
Port of San Diego

Post Office Box 120488

San Diego, CA 92112-0488

Re:
Your Request for Advice


Our File No.   I-03-284
Dear Mr. McMinn:


This letter is in response to your request on behalf of the San Diego Unified Port District (“District”) for advice regarding the gift provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 As your questions do not pertain to a specific governmental decision, we treat them as a request for informal assistance.

QUESTIONS
1. Is a meal purchased for a District commissioner by a friend at a restaurant considered a gift if:  1) the friend has no business or other connections to the District in any way; 2) the purchase of the meal has no connection with the District in any way; 3) neither the friend nor the meal have any connection to the duties of a District commissioner; and, 4) the meal is provided outside the jurisdiction of the District?
2. Is a meal purchased for a District commissioner by a private business entity official considered a gift, if:  1)  the meal is provided to the District commissioner by the private business entity official while transacting private business; 2)  neither the meal nor the private business official has anything to do with any activities of the District or the duties of a commissioner; and, 3)  the District commissioner is required by federal law not to disclose, except by court order, the identity of the private business entity official with whom the District commissioner is doing business?

CONCLUSIONS

1 and 2.  In all cases, the meal would be considered a gift subject to the gift limits and reporting, unless an exception applies.

FACTS


As the deputy port attorney for the Port of San Diego, you request written advice as to whether meals purchased on behalf of commissioners of the San Diego Unified Port District are subject to disclosure on a Statement of Economic Interests, Form 700.  There are times when a meal is purchased for a commissioner by a friend of the commissioner at restaurants outside the jurisdiction of the District, and neither the friend nor meal has anything to do with any activities of the District or the duties of a commissioner. These meals may, at times, be equal to or exceed fifty dollars ($50).

In addition to being members of the board, commissioners hold various employment positions with private businesses.  As a result, there are instances when a commissioner may meet with a private business entity official, and a meal is provided to the commissioner by the private business entity official while transacting private business.  Neither the meal nor the private business official has anything to do with any activities of the District or the duties of a commissioner.  These meals may also, at times, be equal to or exceed fifty dollars ($50).  Further, the commissioner may be required by federal law not to disclose, except by court order, the identity of the private business entity official with whom the commissioner is doing business.

The commissioners have full disclosure in the agency’s conflict of interest code.

ANALYSIS

The Act regulates the receipt of gifts by local public officials.  First, a public official may not participate in any governmental decision when it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect on anyone who has furnished a gift worth $340 or more to the official within 12 months before the decision.  (Sections 87100, 87103(e).)  Second, public officials must annually report on a Statement of Economic Interests gifts aggregating $50 or more during the calendar year from sources listed in the official’s disclosure category, as found in his or her agency’s conflict of interest code.  (Sections 87207, 87302(b); regulation 18730(b)(3).)  Finally, no designated employee may accept a gift of more than $340 from a single source in a calendar year, if the official is required to disclose income from that source on his or her Statement of Economic Interests.
  (Section 89503, reg. 18940.2(a).)  


The term “gift” means, in pertinent part, “any payment that confers a personal benefit on the recipient, to the extent that consideration of equal or greater value is not received.”  (Section 82028(a).)  Section 82030 defines “income” to include a gift.  It states, in relevant part, that:
“‘Income,’ other than a gift, does not include income received from any source outside the jurisdiction and not doing business within the jurisdiction, not planning to do business within the jurisdiction, or not having done business within the jurisdiction during the two years prior to the time any statement or other action is required under this title.”  [Emphasis added.]
Therefore, while most forms of income are subject to jurisdiction, there are no jurisdictional boundaries for the receipt of gifts.  In other words, if the source of a gift is reportable by the official, where that gift is conferred is irrelevant for determining whether the limits apply, and for reporting purposes.  In addition, the Act does not distinguish between gifts received when the recipient is acting in his or her official capacity as a “public official” or in a private position.  Because commissioners have “full disclosure” under the District’s conflict of interest code, gifts received from all sources are reportable and subject to the $340 gift limit.  In addition, the values of all gifts received from a single source in a calendar year are aggregated for purposes of disclosure and the gift limit.  (Sections 87302(b) and 89503(c).)

Section 89506 and regulations 18942 and 18950.1 provide limited exceptions when a meal received by a public official is not a gift.  (Regulations 18942 and 18950.1 are enclosed.)  None of these exceptions appear to apply to the facts you present, however.
Section 82028 and regulation 18943 provide for the return, donation, or reimbursement of a gift.  In relevant part, it states that a gift is not considered accepted or received if:
“The recipient, within 30 days of receipt or acceptance, reimburses the donor, or the donor’s agent or intermediary, for all or a portion of the gift.  In such event the value of the gift is reduced by the amount of the reimbursement, and the amount of the any gift or activity expense which must be disclosed is reduced by the amount of the reimbursement.”

Thus, if a person pays for a meal for a commissioner, and the commissioner reimburses the person the entire amount of the meal, including tax and tip, within 30 days of the meal, the commissioner is not considered to have received a gift.  If a person pays $75 for the commissioner’s meal, and the commissioner reimburses the person $25 within 30 days of receipt of the meal, and the person is reportable, the commissioner would report receipt of a gift of $50.

We are unable to provide advice on federal statutes or regulations.  However, when a gift is reportable by the Act, only the name, address, and business activity of the source, a description and value of the gift, and the date it is provided, are required to be reported; the fact that the meal was provided by a source while conducting business with the commissioner is not required.


If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Kevin S. Moen, PhD


Political Reform Consultant II


Technical Assistance Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


	�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice. (Section 83114; regulation 18329(c)(3), copy enclosed.) 


�  The gift limit and the threshold for disqualification are adjusted biennially to reflect changes in the Consumer Price Index.  The limit was last adjusted in January 2003.  (Section 89503(a); regulation 18940.2.)


	� Regulation 18740 provides a process for requesting an exception for disclosure under limited circumstances.  We enclose a copy for your information. 





