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December 30, 2003
Mark Greenberg, Accounting Manager

Pomona Valley Hospital Medical Center

1798 North Garey Avenue

Pomona, CA 91767

Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-03-289
Dear Mr. Greenberg:


This letter is in response to your request on behalf of the Pomona Valley Hospital Medical Center for advice regarding the lobbying provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION


Is the Pomona Valley Hospital Medical Center required to file a Form 645 – Report of Person Spending $5,000 or More to Influence Legislative or Administrative Action (“$5,000 filer”) when dues related to lobbying expenses exceed $5,000?

CONCLUSION

No.  A member of an organization will not qualify as a lobbyist employer or a $5,000 filer by making regular dues or similar payments for membership in a bona fide association, even if a portion of the dues or similar payments is used by the association to employ a lobbyist or make other payments to influence legislative or administrative action. 
FACTS


The Pomona Valley Hospital Medical Center is a nonprofit hospital that belongs to healthcare organizations such as P.E.A.C.H, C.H.A. and C.A.H.F.  The Center pays dues to these organizations either monthly or annually.  Some of the related invoices indicate that a portion of these payments may be used by the organizations for lobbying expenses.  The Center does not employ a lobbyist or pay out money to lobbying firms specifically earmarked for lobbying expenses.  
ANALYSIS

The Act's lobbying disclosure provisions apply to persons who qualify as lobbyist employers and who directly or indirectly make payments to influence legislative or administrative action of $5,000 or more in any calendar quarter.  (Section 86115.)  A “$5,000 filer” is an individual or entity that does not employ a lobbyist or a lobbying firm but makes payments totaling $5,000 or more in a calendar quarter for the purpose of influencing legislative or administrative action. (Section 86115(b).)

Membership in a bona fide association, including any bona fide federation, confederation, or trade, labor or membership organization, as well as payments for regular membership dues are not counted for purposes of qualifying as a $5,000 filer.   (Regulation 18239.5.)  Except for filers that are governmental entities, regular membership dues also are not reportable lobbying payments. (Regulation 18616(g)(4).)  However, when members of a bona fide association are assessed additional fees specifically for the purpose of influencing legislative or administrative action, the additional payments may qualify the member as a lobbyist employer depending upon the nature of the payments.  (Section 82045.)


Unless the Center makes a payment specifically for lobbying purposes, it will not qualify as a lobbyist employer or a $5,000 filer by making regular dues or similar payments for membership in a bona fide association, even if a portion of the dues or similar payments is used by the association to employ a lobbyist or make other payments to influence legislative or administrative action.  


If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Trish Mayer



Political Reform Consultant

Technical Assistance Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	





