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January 7, 2004
Don Schwartz, Director

Great Valley Center

201 Needham Street

Modesto, CA 95354

Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-03-290
Dear Mr. Schwartz:


This letter is in response to your request on behalf of the Great Valley Center for advice regarding the gift limit provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION


May the Great Valley Center pay the tuition for public officials wishing to attend leadership programs?
CONCLUSION


Payment of tuition to the leadership programs you describe is informational material which is exempted from the provisions in the Act concerning gifts.  Therefore, you may make the payments
FACTS


You represent the Great Valley Center, a 501(c)(3) nonprofit corporation that provides scholarships for selected locally elected officials to attend nationally-recognized leadership programs.  The pool of potential candidates includes all members of the city councils and boards of supervisors in the Central Valley, an area defined in your letter as running from Redding to Bakersfield.  Although scholarship amounts vary, $5,000 is a reasonable ballpark figure.  Participants must cover their travel and personal expenses not included in program fees.

The purpose of the scholarships is to provide opportunities for a small number of high-potential leaders to receive specialized training and development in their chosen fields of leadership and expertise.  Selections are made based on a record of leadership, commitment to public service, and potential for greater contribution in the Central Valley.  Those eligible for scholarships identify the program that is most appropriate for them.  Potential programs include those at Harvard University’s Kennedy School of Government, U.C. Berkeley’s Goldman School of Public Policy, the University of Texas LBJ School of Public Affairs, etc.  Participants must secure admission to the program of their choice. Scholarship funds are provided directly to the program by the center.


To apply, candidates submit a statement of interest and course information, dates and costs. The statement must describe how the program relates to the goals of the applicant. An interview and additional screening may be required in some cases. Applications are accepted on a rolling basis and are available until all of the funds are used.

ANALYSIS


Under sections 89503 and, elected officers of a local government agency are prohibited from accepting gifts totaling more than $340 from any single source in a calendar year.  (Section 89503(a) and (f); regulation 18940.2(a).)  By the same token, section 89521 prohibits a person from making a gift or gifts totaling in excess of $340 in a calendar year to elected officials.  Elected officers are also required to report on an annual statement of economic interests gifts aggregating $50 or more in value from a single source in a calendar year.  (Sections 87207 and 87302(b).)  City council members and county supervisors are subject to these provisions.  

The term “gift” means, in pertinent part, “any payment that confers a personal benefit on the recipient, to the extent that consideration of equal or greater value is not received.”  (Section 82028(a).)  However, expressly excluded from the definition of a “gift” is informational material, defined as any item which serves primarily to convey information and which is provided to an official for the purpose of assisting the recipient in the performance of his or her official duties or of the elective office he or she seeks.  (Section 82028(b)(1).)  “Informational material” may include “[b]ooks, reports, pamphlets, calendars, periodicals, videotapes, or free or discounted admission to informational conferences or seminars.”  (Regulation 18942.1(a).)  We have advised in the past that where a public official receives a scholarship to attend training pertinent to the official’s duties in office, the payment for the admission and materials is exempt from disclosure as informational material.  (Murakami Advice Letter, No. I-91-260; Kolodney Advice Letter, No. A-87-182; Douglas Advice Letter, No. A-90-128.)  

Your facts state that the scholarships you wish to provide are for the express purpose of fostering leadership skills in public officials.  The programs will not confer degrees on the public officials, a benefit which would presumably enhance an official’s future employment opportunities, but, instead, are only intended to directly assist public officials in the duties of office and appear to be of a one or two week duration.
  Consequently, the scholarship provided to elected officials by the Great Valley Center for the costs of attending leadership programs and materials associated with attending the program are not subject to the Act’s limit on receipt of gifts, nor are they disclosable gifts.


If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  Adrianne Korchmaros






        Political Reform Consultant
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  


	


	�  We base this assumption on the course schedule offered by the Kennedy School of Government Executive Programs, which you have indicated is representative of the programs to be paid for by the scholarship.





	�  Although apparently not at issue in your situation, no payment for travel or reimbursement for any expenses shall be deemed “informational material.”  (Section 82028(b)(1).)  Other exceptions to the gift limit may, however, apply.  (See, for example, section 89506(a)(2).) 





