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January 6, 2004
Michael A. Kvarme
Weintraub, Genshlea, Chediak & Sproul

400 Capitol Mall, Eleventh Floor

Sacramento, CA 95814

Re:
Your Request for Advice


Our File No.   A-03-301
Dear Mr. Kvarme:


This letter is in response to your request for advice on behalf of Caroline Beteta and the California Travel and Tourism Commission (“CTTC”) regarding the filing provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION


Does an “ex officio” commissioner for the California Travel and Tourism Commission have an obligation to file a statement of economic interests?
CONCLUSION


Since the official in question “participates” in the making of governmental decisions, the official must file a statement of economic interests.
FACTS


The California Travel and Tourism Commission is a California nonprofit corporation formed by state statute, sections 15372.60 et seq., and specifically subject to the Political Reform Act. Pursuant to the Act and Commission requirements, the California Travel and Tourism Commission adopted a conflict of interest code which requires “commissioners” to file statements of economic interests.  At the time of adoption, the commissioners were either elected, appointed by the Governor, or by the Secretary of Trade, Technology and Commerce (Secretary of Business, Transportation and Housing effective January 1, 2004).  


Subsequently, the commission amended their bylaws to create an ex officio position on the board.  The amended bylaws provide as follows:


“Section 4.  Number and Qualification. The board of commissioners shall consist of 37 commissioners and 1 ex officio commissioner comprising the following [§15372.70(b)]:


(d) The Executive Director of the California Travel Industry Association, who shall serve ex officio, without vote, but with all other rights and privileges of a commissioner.”


All meetings of the commission are subject to the requirements of the Bagley-Keene Open Meeting Act. (Section 15372.70(p).)  Thus, other than a possible right to reimbursement for meeting expenses and coverage under the attorney-client privilege, the person occupying the ex officio position only has an additional right to participate in board deliberations outside of the public comment section of a meeting.  The ex officio commissioner does not have any vote on final decisions and does not make “substantive recommendations that…are regularly approved without significant amendment or modification.”  As a practical matter, commission meetings are run in a fashion that allows public participation in all deliberations.
ANALYSIS

Section 87300 provides that every agency shall adopt a conflict of interest code pursuant to the provisions of the Act.  Section 87302(a) requires that each conflict of interest code shall contain the following: 

  
   
“Specific enumeration of the positions within the agency, other than those specified in Section 87200, which involve the making or participation in the making of decisions which may foreseeably have a material effect on any financial interest and for each such enumerated position, the specific types of investments, business positions, interests in real property, and sources of income which are reportable. An investment, business position, interest in real property, or source of income shall be made reportable by the Conflict of Interest Code if the business entity in which the investment or business position is held, the interest in real property, or the income or source of income may foreseeably be affected materially by any decision made or participated in by the designated employee by virtue of his or her position.” 


Similarly, section 82019 provides:

“ ‘Designated employee’ means any officer, employee, member, or consultant of any agency whose position with the agency; 

“(a) Is exempt from the state civil service system by virtue of subdivision (a), (c), (d), (e), (f), (g), or (m) of Section 4 of Article VII of the Constitution, unless the position is elective or solely secretarial, clerical, or manual;
“(b) Is elective, other than an elective state office;

“(c) Is designated in a Conflict of Interest Code because the position entails the making or participation in the making of decisions which may foreseeably have a material effect on any financial interest;

“(d) Is involved as a state employee at other than a clerical or ministerial level in the functions of negotiating or signing any contract awarded through competitive bidding, in making decisions in conjunction with the competitive bidding process, or in negotiating, signing, or making decisions on contracts executed pursuant to Section 10122 of the Public Contract Code. 

“ ‘Designated employee’ does not include an elected state officer, any unsalaried member of any board or commission which serves a solely advisory function, any public official specified in Section 87200, and also does not include any unsalaried member of a nonregulatory committee, section, commission, or other such entity of the State Bar of California.”  [Emphasis added.]


You note that the CTTC is subject to the Act through its enabling statute.  You also noted that the CTTC has an adopted a conflict of interest code and designated all of the CTTC’s commissioners in the code.  The only issue you raise is whether a nonvoting ex officio commissioner (to be held by the executive director of California Travel Industry Association) must file a statement of economic interests under the agency’s code.  

Based on the information provided, the ex officio commissioner has all the powers of any other commissioner, but with no right to vote.  We have said in the past that participation by nonvoting members of a body, if substantive, would be sufficient to satisfy the statutory definition of “designated employee.”  (Baird Advice Letter, No. A-94-299.)  For example, in 1980, the Commission was asked whether nonvoting, student members of the boards of trustees of community college districts, who were appointed pursuant to Education Code section 72023.5, were public officials.  The Commission concluded that these particular students should file Statements of Economic Interests. Though the student members were not “making decisions” within the meaning of the Act, the Commission reasoned they were “participating in making decisions.”  (Seibert Advice Letter, No. A-94-032.)  Under your facts, because the ex officio commissioner’s position entails the participation in the making of decisions which may foreseeably have a material effect on a financial interest, the ex officio commissioner must file a statement of economic interests.


If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
John W. Wallace



Assistant General Counsel
Legal Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


� You should contact the Technical Assistance Division to determine if your code requires any amendment based on the conclusion in this letter.





