





March 5, 2004
D. R. Peck

San Diego Centre City Advisory

Committee

520 Sixth Avenue, Suite D

San Diego, CA 92101

Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No.   I-04-007
Dear Mr. Peck:


This letter is in response to your request for advice regarding your duties as a member of the San Diego Centre City Advisory Committee under the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 Since you are asking for advice on the general application of the law, we are treating your request as one for informal assistance pursuant to regulation 18329(c). Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice. (Section 83114; regulation 18329(c)(3), copy enclosed.) Nothing in this letter shall be construed to comment on any conduct that has already occurred.
FACTS

You are a newly elected resident representative for the San Diego Centre City Advisory Committee which is also a project advisory committee.  Your committee advises the San Diego Centre City Development Committee and is designated in that agency’s conflict of interest code. You hold a 12-month lease in an apartment complex in the jurisdiction.
QUESTIONS AND CONCLUSIONS

1.  Are you a public official and does the Act only prohibit the making of decisions in which an official may have a conflict of interest?

You are a public official.   Section 87100 prohibits any public official from not only making a governmental decision in which the official has a financial interest, but also prohibits the official from participating in making or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest.

2.  With respect to your economic interest in your leasehold, how do you measure 500 feet to determine the materiality standard of regulation 18704.2?


Generally, this distance is measured in a straight line starting at the legal boundary of the official’s real property (nearest the subject property) and ends at the nearest boundary of the property that is the subject of the decision.  With respect to a leasehold, the exact boundary of the property will depend on the terms of the lease.

3.  Who is responsible for the factual determination that a conflict of interest exists?

The legal obligation to avoid participating in conflict-of-interest situations is placed on the public official.  

4.  How do you define “boundary” in contrast to “any part of the real property?”  

Again, this determination is contingent on the terms of the real property interest.  For example, in the case of certain condominiums, ownership of the condominium may include my undivided ownership of common areas that can be very distant from the unit that the official inhabits.  With respect to your situation, you should consult the terms of the lease to see what the boundaries of your leasehold interest are.

5.  If there are other buildings between your residence and the boundary (or proposed boundaries) of the property subject to the governmental decision, should one measure the actual distance to physically walk from boundary to boundary (walking around buildings or other obstacles), or should one measure the direct line between the two boundaries?


We interpret your question to be whether you should measure a straight line between the boundaries of the official’s property and the boundaries of the subject property, or if you may add distance to the extent it is necessary to detour from the direct line to walk around obstacles.  The measurement in question is not based on walking paths.  For example, an official’s property may be four hundred feet from the subject property when measured as a straight line, and 550 feet from the subject property when the distance is measured over a twisting sidewalk between the properties.  The fact that the actual walking distance is longer than the “straight-line distance” is not determinative.   

6.  Are there concrete guidelines on how the distance is to be measured?


The regulations and advice letters interpreting the regulations provide guidance on the interpretation of the Act’s requirements.  

7.  How do you prove that there is no foreseeable and material financial effect on your real property interest? 

The Commission does not act as the finder of fact in providing advice.  Thus, the Commission cannot evaluate whether the presumption of materiality has been rebutted.  Some officials obtain appraisals, although the Act does not require this.  An appraisal by a disinterested and otherwise qualified real estate professional, based on an accurate understanding of all pertinent facts and circumstances, including those listed as factors in regulation 18705.2(b)(1)(A)-(C), will generally be considered a good faith effort by a public official to assess the financial effect of a decision on his or her real property, sufficient to rebut the presumption of regulation 18705.2(a)(1). (Wainwright Advice Letter, A-03-179; Wallace Advice Letter, No. A-03-069; Vadon Advice Letter, No. A-02-080.) However, a public official may not simply rely on a third-party appraisal without further inquiry into the qualifications of the appraiser, whether he or she considered the factors listed in our regulations, and whether the conclusions reached by the appraiser are objectively defensible, that is, based on a full and accurate assessment of all pertinent facts and circumstances.
ANALYSIS

The primary purpose of the conflict-of-interest provisions of the Act is to ensure that “[p]ublic officials, whether elected or appointed, [should] perform their duties in an impartial manner, free from bias caused by their own financial interests.” (Section 81001(b).) In furtherance of this goal, section 87100 of the Act prohibits a public official from making, participating in making, or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest.
 1. Are you a “public official” within the meaning of the rules?
In the In re Rotman opinion, the Commission found that members of a project area committee are subject to the Act’s conflict-of-interest provisions since a project area committee is considered to have decisionmaking authority and, therefore, is not solely advisory. (In re Rotman (1987) 10 FPPC Ops. 1.)  Moreover, members of your committee are designated employees under your agency’s conflict of interest code.  Designated employees are designated because they make or participate in making governmental decisions.  (Regulation 18701.)  Consequently, as a member of the project area committee of the San Diego Centre City Development Committee, you are a public official under the Act and are subject to the prohibition specified in section 87100.
 
2. Are you making, participating in making, or influencing a governmental decision?
Without material facts regarding a governmental decision, we are unable to provide a formal conflict-of-interest analysis. However, you ask whether the conflict-of- interest rules would only bar you from making a governmental decision that would have a foreseeable and material financial effect on your economic interests.
 
Please note that you are also prohibited from participating in or influencing such a decision.
  A public official “participates in a governmental decision” when, acting within the authority of his or her position and without significant substantive or intervening review, the official negotiates, advises or makes recommendations to the decisionmaker regarding the governmental decision. (Regulation 18702.2.)  A “public official is attempting to use his or her official position to influence the decision if, for the purpose of influencing the decision, the official contacts, or appears before… any member, officer, employee, or consultant of the agency.” (Regulation 18702.3.) 
3. What are your economic interests?
Section 87103 provides that a public official has a “financial interest” in a governmental decision “if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from its effect on the public generally, on the official, a member of his or her immediate family,” or on any of the official’s economic interests, described as follows:

 

· A public official has an economic interest in a business entity in which he or she has a direct or indirect investment of $2,000 or more (section 87103(a); regulation 18703.1(a)); or in which he or she is a director, officer, partner, trustee, employee, or holds any position of management (section 87103(d); regulation 18703.1(b));

 

· A public official has an economic interest in real property in which he or she has a direct or indirect interest of $2,000 or more (section 87103(b); regulation 18703.2);

· A public official has an economic interest in any source of income, including promised income, which aggregates to $500 or more within 12 months prior to the decision (section 87103(c); regulation 18703.3);

· A public official has an economic interest in any source of gifts to him or her if the gifts aggregate to $340 or more within 12 months prior to the decision (section 87103(e); regulation 18703.4);

 

· A public official has an economic interest in his or her personal finances, including those of his or her immediate family -- this is the “personal financial effects” rule (section 87103; regulation 18703.5). 

The only economic interest you mention is your lease of property in the jurisdiction.  You rent your apartment on a 12-month lease. Under the Act, an “interest in real property” includes a leasehold interest in real property within the official’s jurisdiction. (Section 82033.)
 
 
4. Is your economic interest directly or indirectly involved in the governmental decision?
Your letter did not specify any prospective governmental decision. Therefore, we cannot dispositively complete this analysis. However, from questions 2-6, step 4 appears to be the focus of your questions.  Under regulation 18704.2(a)(1), real property in which a public official has an economic interest is directly involved in a governmental decision if:


“The real property in which the official has an interest, or any part of that real property, is located within 500 feet of the boundaries (or the proposed boundaries) of the property which is the subject of the governmental decision. For purposes of subdivision (a)(5), real property is located ‘within 500 feet of the boundaries (or proposed boundaries) of the real property which is the subject of the governmental decision’ if any part of the real property is within 500 feet of the boundaries (or proposed boundaries) of the redevelopment project area.”
This provision has been construed to require straight line measurements, not lines that detour due to travel paths or obstacles.  Generally, public officials measure the 500- foot mark of a project by marking a 500 foot buffer zone around the boundaries of the project showing a straight line 500 feet in distance from the project boundaries in all directions. (See e.g., Libow Advice Letter, No. A-03-052 where the official used a circle.)  Officials with property in the 500-foot circle are directly involved in the decision, all others are only indirectly involved (absent application of one of the other sections in regulation 18704.2(a)(2) - (6)).
 5. What kinds of financial impact on your economic interests are considered material?

With respect to materiality standards, regulation 18705.2 provides in pertinent part:

� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


	� Regulation 18701 is used to determine if you are a member of a decisionmaking board or commission.  However, as noted above, your agency has already determined that you are decisionmaking and included in the conflict of interest code.  (See also In re Rotman, supra.)


	� Regulation 18702.4 lists a series of exceptions to the rules stated in the preceding three regulations, which apply only in certain limited circumstances.


	� However, the terms “interest in real property” and ”leasehold interest” as used in the Act do not include the interest of a tenant in a periodic tenancy of one month or less. (Regulation 18233.)  Since your lease is for a term greater than monthly, this exception has no application to you.  





