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March 23, 2004
George David Singleton

Post Office Box 2248

Davis, CA 95617

Re:
Your Request for Advice


Our File No.   A-04-021
Dear Mr. Singleton:


This letter is in response to your requests for advice regarding the post-governmental employment provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Our advice is based on the facts presented in your requests; the Fair Political Practices Commission (“Commission”) does not act as a finder of fact when it provides advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)

QUESTION

1. May you bid on or apply for work with California local governments, tribal governments, or contractors to the State of California beginning April 1, 2004?
2. May you provide testimony to a legislative committee considering the State of California Fiscal Year 2004-2005 Budget?
CONCLUSION

1. Yes, provided that you do not advise or represent these clients on specific proceedings in which you participated as a state administrative official, or aid, advise, counsel, consult or assist in representing any other person in such proceedings.

2. Yes. The restriction described above applies to representation before courts and state administrative agencies, but not before the Legislature.
FACTS


You resigned your position as Housing & Community Development Representative II, a designated position, with the Department of Housing and Community Development (“HCD”) as of March 31, 2003.  You are seeking to bid on or apply for work with California local and/or tribal governments or contractors to the State of California as of April 1, 2004. 

In the interim, you are avoiding work with California local and tribal government and firms who do business with or receive assistance from the state. Such entities were former clients of your consulting firm, Economic Development Center, Inc.  You dissolved this company after your employment with HCD to avoid any conflict of interest.  You have also not engaged in any activity to influence decisions or activities of any policy or administrative body of federal, state or local government since you were a registered lobbyist for the Rural Jobs Coalition from 1989 to 1992. 

ANALYSIS


Designated employees who leave state service are subject to two types of post-governmental employment restrictions under the Act:

(   A “one-year ban” prohibiting a state employee from communicating with his or her former agency to influence the agency’s administrative or legislative action (section 87406); and

(  A “permanent ban” barring a state employee from “switching sides” in any specific proceeding on which the employee worked while in state service (sections 87400-87405). 

Your letter indicates that you are not attempting to determine what activities are permissible during the first year after your departure from HCD. Beginning April 1, 2004, those activities not prohibited by the permanent ban would be permissible under the Act.
The Permanent Ban

Sections 87401 and 87402 (collectively, the “permanent ban”) prohibit a former state administrative official from advising or representing any person, other than the State of California, for compensation in any judicial, quasi-judicial or other proceeding in which the official participated while in state service, or from aiding, advising, counseling, consulting, or assisting another who will engage in this activity.  

1. State administrative official

A “state administrative official” is defined in section 87400(b) as “every member, officer, employee or consultant of a state administrative agency who as part of his or her official responsibilities engages in any judicial, quasi-judicial or other proceeding in other than a purely clerical, secretarial or ministerial capacity.” 

You do not indicate whether your duties at HCD were consistent with those of a state administrative officer. You may wish to provide additional facts to allow us to advise you as to whether this definition applies to you. For the purposes of this letter, we will assume that your job duties met the definition in section 87400 and that the permanent ban may prohibit certain activities by you.
2. Judicial, quasi-judicial or other proceeding
Section 87400(c) defines “judicial, quasi‑judicial or other proceeding” to include:

“…any proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency, including but not limited to any proceeding governed by Chapter 5 (commencing with Section 11500) of Division 3 of Title 2 of the Government Code.”

Rulemakings of general applicability (i.e., not limited to the rights or claims of specific persons), which are to be applied prospectively are not judicial, quasi-judicial or other proceedings subject to the permanent ban.  (Bresnan Advice Letter, No. A-03-269; Dow Advice Letter, No. A-95-089.)  

3. In which the official participated

An official is considered to have “participated” in a proceeding if he or she took part in the proceeding “personally and substantially through decision, approval, disapproval, formal written recommendation, rendering advice on a substantial basis, investigation or use of confidential information….”  (§ 87400(d).)  

Your work on behalf of local governments, tribal governments, or state contractors would be proscribed by the permanent ban only if the proceeding were of the type defined in section 87400 and if you had participated in the proceeding during your employment with HCD.

Legislative testimony

The permanent ban in sections 87401 and 87402 applies only to judicial, quasi-judicial, or other proceedings before any court or state administrative agency in which a former employee participated while at his or her former agency. Section 87400(a) expressly defines “state administrative agency” to exclude the Legislature.

Enclosed is a fact sheet that describes the Act’s post-employment restrictions in more detail.  If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Hal Dasinger



Political Reform Consultant
HD:jg

I:\AdviceLtrs\04-021
Enclosure
� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  You supplemented your original request in a letter dated February 27, 2004.	





