File No. I-04-041  

Page No. 7







August 20, 2004
Peggy Bernardy, Chief Counsel

Department of Water Resources

Post Office Box 942836

Sacramento, CA 94236

Re:
Your Request for Informal Assistance


Our File No. I-04-041

Dear Ms. Bernardy:


This letter is in response to your request on behalf of the Department of Water Resources, Kings County Assistant County Counsel Peter Moock, Kings County Supervisor Jon Rachford, Kings County Public Works Director Harry Verheul, Kings County Chief Engineer Kevin McAlister, Tulare Lake Basin Water Storage District General Counsel Michael Nordstrom, Tulare Lake Basin Water Storage District Manager Brent Graham, and Walter Bricker for advice regarding the conflict-of-interest and filing provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because your question is general in nature and may apply to other unnamed local agency officials, employees or contractors, we are providing informal assistance.

QUESTION

Are the officials, employees or contractors of a local agency “consultants” to the Department of Water Resources (“DWR”) for purposes of the Act due to the responsibilities that have been assumed in Local Project Cooperation Agreements with the Department of Water Resources Reclamation Board (“DWR” or “Board”)?

CONCLUSION


Officials, employees or contractors of a local agency who participate in the making of governmental decisions or perform substantially the same duties for DWR as would be provided by the real estate branch of DWR, are “consultants” to DWR under the Act if they provide services under contract to DWR.
FACTS


The Department of Water Resources Reclamation Board is authorized to cooperate with the U.S. Army Corps of Engineers in the planning and construction of flood control projects in the Central Valley.  (Water Code section 8615.)  The Board enters into a Project Cooperation Agreement (“PCA”) with the Army for those projects and a Local Project Cooperation Agreement (“LPCA”) with a local agency sponsor.


Pursuant to the PCA, the Board agrees to acquire all the lands, easements and rights of way and perform the utility relocations identified and deemed necessary by the Army. DWR staff in the real estate branch of the Division of Engineering typically perform this work; however, in a number of cases and for a variety of reasons, the Board delegates this function, pursuant to the LPCA, to the local sponsor.  These LPCA’s allow the local agency to negotiate, on behalf of DWR, for the acquisition of the project rights of way and perform relocations that are necessary, as determined by the Army.  These LPCA’s specify all the necessary steps of the acquisition process, including surveying, preparation of deeds and agreements, appraisals, title review, acquisition by agreement or eminent domain, relocation of utilities, and provide relocation assistance, as required by state and federal law.


The Board provides appraisal guidelines and sample right of way agreements and deeds.  The Board has the right to approve any contractor the local agency hires for the negotiation of land acquisition for the project.  The local agency and contractor are not to take steps toward acquiring right of way until the steps are approved by DWR.  Before the local agency makes a written offer, it must provide a copy of the appraisal, proposed contract and deed for each parcel for review and approval.  DWR then has 30 days to complete its review and approval.  For those acquisitions that are subject to the approval of the Department of General Services, the transaction packages are sent to DGS for review and approval before close of escrow. 


Included with your facts were two letters from designated employees of the local governmental agencies contesting your determination that they are consultants.  The first, from Peter Moock, Kings County Assistant County Counsel, states that he, personally, has not and will not provide any legal services to DWR or the Board and did not assist the local agencies in the negotiations with DWR.  In addition, he states that none of the other Kings County officials, including Kings County Supervisor Jon Rachford, Kings County Public Works Director Harry Verheul, Kings County Chief Engineer Kevin McAlister, perform duties which would otherwise be performed by DWR staff and do not otherwise serve in any way as “consultants” to DWR or the Board.  He says that these officials only serve on the technical and executive committees for the local group and make only local decisions.  The second letter, from Michael Nordstrom, General Counsel, Tulare Lake Basin Water Storage Districts, also states that he, personally, has not provided any legal services as a “consultant” to DWR or the Board.  He has provided advice to the districts regarding the enlargement project. Brent Graham, Tulare Lake Basin Water Storage District Manager, and Walter Bricker were listed as local filers who had also received letters from DWR regarding whether they were consultants, but no information was provided regarding any duties they may perform under the contract with DWR.


On April 2, 2004, Ward Tabor, Assistant Chief Counsel provided additional information.  He offered that DWR reserves the approval authority for all contracts and acquisitions made through the local agency.  He stated that the approval of the recommendations could either be rubber-stamped or be subject to a substantive review.  This is a factual call based on each recommendation and agency.  In addition, he stated that the pre-construction, which includes the land acquisition, would probably last between four and five years.
ANALYSIS


The Act’s conflict-of-interest rules prohibit a public official from making, participating in making, or using his or her official position in any way to influence a governmental decision in which the official knows, or has reason to know, that he or she has a “financial interest.” (Section 87100.)  Section 87103 provides that a public official has a “financial interest” in a governmental decision “if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from its effect on the public generally, on the official, a member of his or her immediate family,” or on any of the official’s economic interests.  In addition, state and local public officials must file periodic statements of economic interests (Form 700) disclosing those personal assets and interests that may be affected during the performance of their official duties.  (Sections 87200 – 87350.) 

The Act defines “public official” to include “every member, officer, employee or consultant of a state or local government agency.” (Section 82048, emphasis added.)  The local agency sponsors referred to in this advice request are by definition “local government agencies” under section 82041.  Regulation 18701 provides for purposes of section 82048 (and section 82019 which defines “designated employee”), the definition of a “consultant”:
“(2) ‘Consultant’ means an individual who, pursuant to a contract with a state or local government agency:

(A) Makes a governmental decision whether to:

1. Approve a rate, rule, or regulation;

2. Adopt or enforce a law;

3. Issue, deny, suspend, or revoke any permit, license, application, certificate, approval, order, or similar authorization or entitlement;

4. Authorize the agency to enter into, modify, or renew a contract provided it is the type of contract that requires agency approval;

5. Grant agency approval to a contract that requires agency approval and to which the agency is a party, or to the specifications for such a contract;

6. Grant agency approval to a plan, design, report, study, or similar item;

7. Adopt, or grant agency approval of, policies, standards, or guidelines for the agency, or for any subdivision thereof; or

(B) Serves in a staff capacity with the agency and in that capacity participates in making a governmental decision as defined in Regulation 18702.2 or performs the same or substantially all the same duties for the agency that would otherwise be performed by an individual holding a position specified in the agency’s Conflict of Interest Code under Government Code Section 87302.”  (Regulation 18701(a)(2).)

We note at the outset that DWR has several contracts with the local entities (the Local Project Cooperation Agreements) to have work performed.  These contracts meet the first criteria for determining if a person qualifies as a “consultant,” which is that there must be a contractual relationship between the parties.  In addition, even though the agency, not the individual, enters into the contract, the individual providing services pursuant to the contract qualifies under this first criteria.  (Sanchez Advice Letter, No. I-03-173; Simon Advice Letter, No. I-02-163.)  

The next criteria requires that a “consultant” be an “individual,” that is, to a natural person, not the business or governmental entity (such as the local government agency) cannot be a “consultant” under regulation 18701(a)(2), since the term is applied only to an “individual,” that is, to a natural person.  You must look to the person performing the duties under the contract to determine who, if anyone, is acting as a consultant to DWR.  (Sanchez Advice Letter, supra.)  In addition, if individuals within the local government agency do not have duties under the contract, or those duties do not meet the definition of “consultant,” as stated above, then those individuals are not consultants under the contract.  (Del Guercio Advice Letter, supra.)  From the materials submitted with your request, it appears that some of the local officials working under contract to DWR may already be filing a Form 700 as a result of their employment or a contract with the local agency sponsor.  This does not exempt these officials from being designated as “consultants” under DWR’s conflict of interest code.

Regulation 18701(a)(2) establishes two standards for qualification as a consultant.  An individual who satisfies either standard is a consultant for the purposes of the Act.  First, an individual may be a “consultant” if he or she performs, pursuant to a contract, any of the actions described in subdivisions (a)(2)(A)(1)-(7) of regulation 18701.  Alternatively, an individual may be a consultant if he or she “serves in staff capacity with the agency” under subdivision (a)(2)(B).  

Based on the facts provided, the duties performed under the contract by individuals from the local government agency include the authority to negotiate and enter into contracts on behalf of DWR, specifically, contracts regarding acquisition of project rights of way, acquisitions of land, hiring of consultants and relocation of utilities.  However, you state that DWR must ultimately approve these contracts either after a substantive review, or approval without a substantive review, depending on the situation, before the contract becomes effective.  Under the first test, where the contract expressly provides for a significant amount of control and direction by the agency, which also retains the ultimate decision-making authority, the personnel of the contracting entity (the local government agency) do not fulfill the qualifications of a consultant.  (Del Guercio Advice Letter, supra.)  On the other hand, in the situations described by your facts where the consultants have the authority to negotiate and enter into contracts on behalf of DWR which are then approved without significant substantive review, the criteria identified in regulation 18701(a)(2)(4) and (5) – the authority to authorize the agency to enter into contracts and the ability to grant agency approval to a contract appear to be met.  
To assist in determining if an individual is a consultant under the second test, whether he or she “serves in a staff capacity,” the Commission has explained that the test for serving in a staff capacity is two-pronged.  Both prongs of the test must be satisfied to qualify an individual as a consultant.  The first prong is to identify only individuals who are performing substantially all the same tasks that would usually be performed by staff members of the governmental agency.  This eliminates the inclusion of individuals who work only on a discrete project and includes the quasi-staff member.  Included in the elements of this prong is the requirement that the individual participate in making a governmental decision as defined in regulation 18702.2.  You provided in your facts that the DWR staff in the real estate branch of the Division of Engineering typically performs this work; however, in a number of cases and for a variety of reasons, the board delegates this function, pursuant to the LPCA, to the local sponsor.  If the DWR staff in the real estate branch of the Division of Engineering is designated, or should be designated, in the agency’s conflict of interest code, then this first prong of the test is met for local government agency individuals performing those same duties under contract.
The second is a temporal qualifier.   This is used to limit the individuals included as consultants under the staff capacity test to those who work for the agency for a significant amount of time.  Implicit in the notion of “serves in a staff capacity” is that there is an ongoing relationship between the contractor and the public agency.  The standard does not include individuals who work on one project or a limited range of projects for the agency.  (Travis Advice Letter, No. A-96-053; Randolph Advice Letter, No. A-95-045.)  According to your facts, this phase of the project is anticipated to last between four and five years.  This is a significant amount of time, which creates the type of ongoing relationship that meets the temporal requirements of the staff capacity test.  

The individuals who perform either the tasks described as negotiating or entering into contracts without significant, substantive review under the first test and those who qualify as serving in a staff capacity under the second test, qualify as consultants under the Act.  According the facts of your request, Kings County Assistant County Counsel Peter Moock states that he, personally, has not and will not provide any legal services to DWR or the Board and did not assist the local agencies in the negotiations with DWR.  In addition, he states that none of the other Kings County officials, including Kings County Supervisor Jon Rachford, Kings County Public Works Director Harry Verheul, Kings County Chief Engineer Kevin McAlister, perform duties which would otherwise be performed by DWR staff and do not otherwise serve in any way as “consultants” to DWR or the Board.  They do serve on the technical and executive board providing advice to the local agency.  Tulare Lake Basin Water Storage District General Counsel Michael Nordstrom also stated that he has not provided any services as a “consultant” under the contract.  Based on those statements, these individuals have no duties under the contract with DWR and do not qualify as consultants under the Act.  
It should be noted, however, that these individuals have stated that they are not providing services to DWR directly.  Under the LPCA’s, the duties are performed by the individuals working for the local sponsor.  It is not clear if those performing the duties are reporting directly to DWR or to a person coordinating the efforts under the contract.  There is no requirement in the Act’s definition of a “consultant” that requires that the person performing the duties under the contract report directly to the contracting entity.  If the person meets the criteria based on the fact that they are making governmental decisions as a result of the contract or are serving in a staff capacity, then that person is a consultant under the Act regardless of whom he or she reports to.  If, after further investigation of the duties that are performed by these individuals (or the individuals’ duties change) it is then determined that their actions meet the tests explained above, then those individuals would qualify as consultants under the Act.  No information has been provided regarding the duties of Brent Graham, Tulare Lake Basin Water Storage District Manager, and Walter Bricker under the contracts with DWR, so DWR should determine what their duties are, if any, to determine, based on the guidelines provided above, if they are consultants to DWR. 
This advice letter has set out the criteria you should apply to the duties each individual performs under the contract.  If you need additional assistance, you should follow the procedures set forth in regulation 18329.5 (copy enclosed).  In addition, if some or all of the local agency officials you determine to be “consultants” under the Act and DWR’s conflict of interest code are already filing a Form 700 with a local agency, the officials or your agency’s filing official may wish to contact the FPPC Technical Assistance Division at 1-866-ASK-FPPC for information on filing “expanded” statements of economic interests.


If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  




Galena West

Counsel, Legal Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


� Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Government Code § 83114; 2 Cal. Code of Regs. § 18329(c)(3), copy enclosed.)





