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March 11, 2004
William D. McMinn

Port of San Diego

Post Office Box 120488

San Diego, CA 92112-0488

Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No. I-04-042
Dear Mr. McMinn:


This letter is in response to your request on behalf of the employees of the San Diego Unified Port District (“District”) for advice regarding the gift provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Since you are requesting advice on behalf of District employees you have not identified, and have not provided specific facts regarding each affected employee, we are treating your request as one for informal assistance pursuant to regulation 18329(c).

QUESTIONS
1. Holland America Line (“Holland”) provided District employees with a contract number to use to receive a discount on two specific cruises.  Employees were free to provide this contract number to friends and family to receive the same discount.  If an employee’s family and friends used the discount, was the value of the discount received by them a gift to the employee?
2. If a District employee’s friend or family member provided a third party with the contract number, and the third party received the discount, did the employee receive a gift?
CONCLUSIONS
1. If an employee is listed in the District’s conflict of interest code and is required to report income from Holland on his or her statement of economic interests, or is required to file a statement of economic interests under section 87200, and provided the discount information to a friend or family member, the employee is considered to have received a gift in the amount of the discount.  The friend or family member need not have used the information nor received the discount for the employee to have received the gift.
2. If the employee had no control over the provision of the discount information to a third party, the employee did not receive a gift when the third party received the information, or the discount was received.
FACTS


The District is governed by a board of port commissioners and has jurisdiction over tidelands surrounding the San Diego Bay, submerged lands in the Bay, and any other lands acquired by the District, which are held in trust for the benefit of the people of the State of California for the purposes of commerce, navigation, fisheries, and recreation, as codified in the San Diego Unified Port District Act.


You are a deputy port attorney and are requesting advice on behalf of the District. The District received a flier from Holland, which offered a “special for San Diego Port Employees, Friends and Family.”  The special allowed District employees, and their friends and family, to receive a discount in the price of a cruise for the weeks of January 31-February 7, 2004, and February 7-14, 2004.  A District employee, and friends and family of the District employee, could take advantage of the discount by using a contract number listed on the flier.  Holland has confirmed that the discount was not being offered to the public in the normal course of business.  As a result, District employees may have considered taking advantage of this offer, and also may have considered passing the contract number on to their friends and families, who in turn may have passed the contract number on to others, and so on.

ANALYSIS


Public officials, other than those covered by section 87200,
 who make, participate in making, or use their official position to influence governmental decisions, must disclose certain economic interests as required by their respective agency’s conflict of interest code.  (Sections 87300, 87302.)  Referred to as designated employees, they report the receipt of gifts valued at $50 or more in the aggregate in a calendar year from a single source if the source is a type of income required to be disclosed under the conflict of interest code for the agency.  (Sections 82030; 87302.)  In addition, a designated employee may not receive a gift of more than $340 from a reportable source in a calendar year.  (Section 89503; regulation 18940.2.)  A gift of $340 from a single reportable source may cause a conflict of interest for the employee.  (Sections 87100; 87103(e).) 

Since you do not ask whether the discount offered was a gift
 to a District employee, we assume that your own analysis provides that the discount was a gift to employees who took advantage of it.  In addition, since the dates for the cruises have passed, we are addressing only the future obligations of employees under the District’s conflict of interest code; the Commission does not provide advice relating to past conduct.  (Regulation 18329(b)(8)(A).)  

Section 82028(a) defines a “gift” as:

“…[A]ny payment that confers a personal benefit on the recipient, to the extent that consideration of equal or greater value is not received and includes a rebate or discount in the price of anything of value unless the rebate or discount is made in the regular course of business to members of the public without regard to official status.”


Thus, a discount is a gift, unless the discount is made in the regular course of business to members of the public without regard to official status.


The Act also provides for exceptions to the definition of a gift.  Regulation 18946.1(a) states, in relevant part, that “[a] pass or ticket has no value unless it is ultimately used or transferred to another person.”  
Also, regulation 18941(a)(1) and (3) state:

“(a)  … a gift is ‘received’ or ‘accepted’ when the recipient knows that he or she has either actual possession of the gift or takes any action exercising direction or control over the gift.

“(1) In the case of a rebate or discount … the gift is ‘received’ or ‘accepted’ when the recipient knows that the rebate or discount is not made in the regular course of business to members of the public without regard to official status.

¶…¶
“(3) Turning a gift over to another person does not negate receipt or acceptance of a gift.”

Thus, if the employee did not use the discount, the employee did not receive a reportable gift.  Nevertheless, if the employee transferred
 the offer to someone else, such as a friend or family member, the employee did receive a reportable gift from Holland in the amount of the fair market value of the discount, even if the person to whom the transfer was made ultimately did not receive a discount.  

However, if an employee transferred the offer to a friend or family member, and the friend or family member in turn transferred it to a third party, if the employee did not exercise direction or control over the transfer to the third party, the employee did not receive an additional gift.

Regulation 18943 provides that “[a] gift is neither accepted nor received if it is returned, donated, or reimbursed….”  In the situation in which an employee used the discount, or transferred the discount to another individual, the employee would not be required to report the receipt of a gift, or would be required to report a reduced amount, if:

“The recipient, within 30 days of receipt or acceptance, reimburses the donor, or the donor’s agent or intermediary, for all or a portion of the gift.  In such event the value of the gift is reduced by the amount of the reimbursement, and the amount of any gift or activity expense which must be disclosed is reduced by the amount of the reimbursement.”  (Regulation 18943(a)(4).)


As an example, if the employee accepted the cruise for $199, and the fair market value of the cruise was, in fact, $499, the employee would be required to report the receipt of a gift of $300.  However, if, within 30 days of receipt or acceptance of the gift, the employee paid Holland the entire fair market value for the cruise, no gift was received under the Act.

Please be advised that Article XII, Section 7, of the California Constitution states that “[a] transportation company may not grant free passes or discounts to anyone holding an office in this state; and the acceptance of a pass or discount by a public officer, other than a Public Utilities Commissioner, shall work a forfeiture of that office.” Further information on the applicability of this provision to your facts and other laws should be obtained from the Attorney General’s office.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Kevin S. Moen, PhD



Technical Assistance Division

Enclosure
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


� Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Government Code Section 83114; 2 Cal. Code of Regs. Section 18329(c)(3).)(Copy enclosed.)





� Public officials who are covered by section 87200, city council members, boards of supervisors, for example, disclose all sources of gifts of $50 or more unless a statutory exception applies.


	� For example, regulation 18941(a)(1) provides that in the case of a rebate or discount, the gift is “received” or “accepted” when the recipient knows that the rebate or discount is not made in the regular course of business to members of the public without regard to official status. 


	� The statutory definition of gift refers to a “payment.”  (Section 82028(a).)  The Act’s definition of “payment” is very broad, and includes “a … transfer … of … anything else of value, whether tangible or intangible.”  (Section 82044.)  Thus, an employee’s transfer of the discount to another person was a “payment,” within the meaning of the gift definition. 





