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February 20, 2004
Carlos Ramos

9371 Lufkin Way

Elk Grove, CA 95758

Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No. I-04-044
Dear Mr. Ramos:


This letter is in response to your request for advice regarding the post- governmental employment provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Since your request asks for general guidance and has not identified either a specific state agency your consulting service will appear before, or the specific matters which your consulting service will address, we are treating your request as one for informal assistance.
   Our assistance is based on the facts presented in your request and your telephone conversation with the Fair Political Practices Commission (“Commission”) staff on February 18, 2004; the Commission does not act as a finder of fact when it provides informal assistance.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  
QUESTIONS

1.  For purposes of the post-governmental employment provisions of the Act, are both the Stephen P. Teale Data Center (“Data Center”) and the Department of Social Services (“DSS”) considered your former state agency or state administrative agency employer?   


2.  How would the post-governmental employment provisions of the Act restrict the activities of the consulting company which you intend to establish once you leave state service?
CONCLUSION


1.  Assuming that you will leave state service upon expiration of your accrued vacation leave and without reporting to DSS, for purposes of the post-governmental employment provisions of the Act, the Data Center will be the state agency for which you worked or represented during the 12 months immediately preceding your leaving state employment.

2.  The post-governmental employment provisions of the Act consist of two prohibitions: first, a “one-year ban” prohibiting a former state employee from communicating with or appearing before his or her former agency to influence the agency’s administrative or legislative action; and second, a “permanent ban” barring a from state employee from “switching sides” in any judicial, quasi-judicial, or other proceeding on which the employee worked while in state service.  These prohibitions are more specifically described in the Commission Fact Sheet enclosed with this letter.  
FACTS


The Data Center is located organizationally with the Business, Transportation and Housing Agency.  (Gov’t Code section 11792.)  However, the Data Center has its own conflict of interest code.  The Director of the Data Center is appointed by, and serves at the pleasure of, the Governor, which appointment is subject to confirmation by the Senate.  The Data Center provides information technology services to other state agencies.  It has its own budget and also has a revolving fund located within the State Treasury.  (Gov’t Code section 11793.)  User fees are paid to the Data Center by the state agencies and others contracting for its service.      

On January 20, 2004, you completed your tenure as director of the Data Center.  Thereafter, you exercised your reinstatement rights and were reinstated with DSS, where you last worked in 2001.  DSS immediately placed you on leave and you have not physically reported for work at DSS nor been given any assignments by DSS.  You are considering leaving state service with the expiration of your accrued vacation leave, and starting your own consulting business.  This business would provide advice and guidance to companies seeking to do business with the public sector.  As a consultant, you would help companies develop strategies to market their goods and services to potential public sector customers. 
ANALYSIS


State administrative officials
 who leave state service are subject to two types of post-governmental employment restrictions under the Act:

(   A “one-year ban” prohibiting a state employee from communicating with his or her former agency to influence the agency’s administrative or legislative action
 (section 87406); and

(  A “permanent ban” barring a state employee from “switching sides” in any specific proceeding on which the employee worked while in state service (sections 87400-87405). 

A.  Identifying Your Former State Administrative Agency Employer

For purposes of the one-year ban, your former state administrative agency employer is considered to be any state administrative agency for which you worked or represented during the 12 months immediately before leaving state office or employment.  A “state administrative agency means every state office, department, division, bureau, board and commission, but does not include the Legislature, the courts or any agency in the judicial branch of government.”  (Section 87400(a).)  Accordingly, should you leave state service upon expiration of your accrued vacation leave or at any time within 12 months from such expiration, the Data Center will be your former state administrative agency employer.

DSS would also be considered a former state administrative agency employer if you worked for, or represented, DSS at any time during the 12 months immediately before leaving state service.  In this regard, you indicate that you have never physically appeared at DSS, have not been given any work assignments by DSS, and are presently being compensated by DSS only for the vacation time accrued from your employment with the Data Center.
   As explained below, the fact that your compensation for accrued vacation time comes from the budget of DSS does not, by itself, determine whether DSS is a former state agency employer.    

Generally, an employee is working for an agency when he or she receives compensation and is under an employment agreement; whether the individual is physically present at the agency is not determinative.  (Speer Advice Letter, No. I-02-285; Negrete Advice Letter, supra.)  Under the facts you supply, the compensation you are presently receiving from DSS is payment for vacation time accrued while you were under an employment agreement with the Data Center.  However, by exercising your right of reinstatement, you have now come under an employment agreement with DSS.  Should you not leave state service at the end of your accrued vacation leave and thereafter receive compensation from DSS, DSS will also be considered your state administrative agency employer.  Thus, should you leave state service within 12 months of such date, both DSS and the Data Center will be considered your former state administrative agency employer and be covered by the one-year ban.
B.  Application of the Post-Employment Provisions 

You have not provided specific facts or questions which would allow us to advise you on how the post-employment provisions of the Act are to be applied to the services you will provide as an independent consultant.  Rather, you are seeking general information which would allow you to apply these provisions in the context of the specific circumstances applicable to the individual clients you will obtain as an independent consultant.  

Accordingly, we are enclosing a copy of the Commission fact sheet, “Leaving Your State Job? Post-Employment Restrictions May Affect You” to assist you in this regard.  You may also find helpful the Bresnan Advice Letter, No. A-03-269 and Boom Advice Letter, No. I-03-157 (copies enclosed) in which advice was given to former state administrative agency employees on how the post-governmental employment provisions of the Act are to be applied in the context of consulting and other services provided through their wholly-owned businesses.   Should you have specific questions, you may seek further assistance.  


If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Kenneth L. Glick



Counsel, Legal Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


	�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; regulation 18329(c)(3), copy enclosed.) 


� A “state administrative official” is defined in section 87400(b) as “every member, officer, employee or consultant of a state administrative agency who as part of his or her official responsibilities engages in any judicial, quasi-judicial or other proceeding in other than a purely clerical, secretarial or ministerial capacity.”  As the former director of the Data Center, you are a former state administrative official and are subject to the post-employment prohibitions of the Act.


�   “Influencing legislative or administrative action” includes influencing “by any means, including but not limited to the provision or use of information, statistics, studies or analyses.”  (Section 82032.)  “Administrative action” is defined in section 82002 as “the proposal, drafting, development, consideration, amendment, enactment, or defeat by any state agency of any rule, regulation, or other action in any ratemaking proceeding or any quasi-legislative proceeding . . . . ”  Section 82037 defines “legislative action” as “the drafting, introduction, consideration, modification, enactment or defeat of any bill, resolution, amendment, report, nomination or other matter by the Legislature or by either house or any committee, subcommittee, joint or select committee thereof, or by a member or employee of the Legislature acting in his official capacity.  ‘Legislative action’ also means the action of the Governor in approving or vetoing any bill.” 


	�  Your date of separation from state service will occur when you are no longer receiving compensation for your accrued vacation time rather than the date of your physical departure from the Data Center.  (See Weil Advice Letter, No. A-97-247; Negrete Advice Letter, No. A-99-177.) 





