





March 26, 2004
M. Delailah B. Adriatico

12745 Gorham Street

Moreno Valley, CA 92553

Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No. I-04-053
Dear Ms. Adriatico:


This letter is in response to your request for advice regarding the honorarium and post-employment provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Since your request asks for general guidance regarding potential application of the post-employment provisions of the Act and does not identify any payment you might receive as a result of a future speaking engagement, we are treating your request as one for informal assistance.
  Our assistance is based on the facts presented in your request; the Commission does not act as a finder of fact when it provides informal assistance.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)
QUESTIONS

1.  Should you leave state service, would the post-governmental employment provisions of the Act restrict your activities in connection with the future publication and promotion of a book you authored? 


2.  As a state employee, do the “honorarium” provisions of the Act prohibit you from receiving payment in connection with the sale of your book, or seminars or workshops you provide to train others in the methodologies described in your book? 
CONCLUSIONS

1.  The post-governmental employment provisions of the Act consist of two prohibitions: first, a “one-year ban” prohibiting a former state employee from communicating with or appearing before his or her former agency to influence the agency’s administrative or legislative action; and second, a “permanent ban” barring a state employee from “switching sides” in any judicial, quasi-judicial, or other proceeding on which the employee worked while in state service.
  Thus, should you leave state service, the post-employment provisions of the Act would not apply to the sale and promotion of your book, or the training you may provide to others in the methodologies of household finance described in your book.

2.  No designated employee of a state agency, including the Department of Health and Human Services, may accept an honorarium from any source which is reportable on the employee’s statement of economic interests.  However, the Act provides that an honorarium does not include earned income for personal services, which are customarily provided in connection with the practice of a bona fide business, trade, or profession.  Moreover, the Commission’s regulations provide that the prohibition on receiving honorarium does not extend to payments given in consideration for the sale of books, plays, or screenplays.  Therefore, the Act does not prohibit you, as a state employee whose position is designated in your agency’s conflict of interest code, from receiving payments for the sale and promotion of your book.  

However, any training on the methodologies described in your book, which you may provide to others through seminars or workshops, would constitute a “speech given” within the meaning of section 89501(a) of the Act.  If these seminars or workshops constitute the predominant activity of your business, any income you earn in connection with those seminars or workshops (other than payments received in consideration of the sale of your book at the event) would be prohibited honorarium, as long as you remain a state employee.
FACTS


You are employed by the California Department of Health Services (“DHS”) as a “Nurse Evaluator II” in the MediCal Operations Division.  This is a position which is designated in the DHS’s conflict of interest code.
  Generally, your job requires you to audit medical records in order to evaluate and monitor:

(  The appropriateness of admissions, lengths of stay, and referrals to the MediCal Case Management Program;

(  The level of care and length of stay of patients in the Long Term Care Program/Intermediate Care Facilities for the developmentally disabled; and
(  To facilitate shortened inpatient stay, safely discharge, and optimize continuity of post-discharge care for patients in acute facilities.


Prior to accepting state employment you authored a theory of financial activities in the home which you put into a writing entitled, My Household Financing Theory, which you hope to have published in book form.  You have created a business to obtain publication of, and market, this writing.  You have created a business to develop this book and to date have secured a United States copyright registration number for your writing and a business license from the City of Moreno Valley, where you reside.  You have also contacted a software publisher regarding possible publication of your book.  It is possible that you may terminate your state employment at some point in order to work solely on marketing your book, although you have no plans at present to leave state service.  

ANALYSIS

1.  Post-Employment Provisions


State administrative officials
 who leave state service are subject to two types of post-governmental employment restrictions under the Act:

(   A “one-year ban” prohibiting a state employee from communicating with his or her former agency to influence the agency’s administrative or legislative action
 (section 87406); and

(  A “permanent ban” barring a state employee from “switching sides” in any specific proceeding on which the employee worked while in state service (sections 87400-87405). 


You have not yet decided whether you will leave your state employment in order to seek publication of, and market, your book.  Nor have you provided specific facts or framed particular questions which would allow us to advise you on how the post-employment provisions of the Act are to be applied in the circumstances you will face in connection with these efforts.  Rather, you are seeking general information which would allow you to apply these provisions in the context of specific circumstances you might face while seeking publication of, and marketing, your book.  

Accordingly, we are enclosing a copy of the Commission fact sheet, “Leaving Your State Job? Post-Employment Restrictions May Affect You” to assist you in this regard.  You may also find helpful the Bresnan Advice Letter, No. A-03-269 and Boom Advice Letter, No. I-03-157 (copies enclosed) in which advice was given to former state administrative agency employees on how the post-governmental employment provisions of the Act are to be applied in the context of consulting and other services provided through their wholly-owned businesses.   Should you have specific questions in the future, you may wish to seek our further assistance. 
2.  Prohibition on Receipt of Honorarium 

An employee designated under his or her agency’s conflict of interest code is prohibited from receiving an honorarium from any source if the honorarium is required to be reported on his or her statement of economic interests. (Section 89502(c).)  Section 89502(c) provides: 

“No member of a state board or commission and no designated employee of a state or local government agency shall accept an honorarium from any source if the member or employee would be required to report the receipt of income or gifts from that source on his or her statement of economic interests.”

As a Nurse Evaluator II, you are a designated employee of DHS.  (Section 82019.)  Your job position is listed as either disclosure category 4
 or disclosure category 5
 in DHS’s conflict of interest code.  For this reason, if your business is a source of income of $500 or more to you over a calendar year and your business either contracts with, or receives grants or other monies from, the MediCal Operations Division of DHS (disclosure category 4) or is regulated by or provides consultant services to the MediCal Operations Division (disclosure category 5), you would be required to report that income and its source.  Potentially, therefore, this income could be subject to the honorarium ban of section 89502(c), above.  However, not all potential income, whether reportable or not, constitutes “honorarium” subject to the ban on receipt of honorarium.
Section 89501 defines the term “honorarium.”  Section 89501 states in relevant part: 

“(a) For purposes of this chapter, ‘honorarium’ means, except as provided in subdivision (b), any payment made in consideration for any speech given,

article published, or attendance at any public or private conference, convention, meeting, social event, meal, or like gathering.”  
Book Sales


Regulation 18931.2 states in relevant part:

“(a) For purposes of Government Code Sections 89501 through 89506, an ‘article published’ means a nonfictional written work:

           (1) That is produced in connection with any activity

           other than the practice of a bona fide business, trade, or profession; and



¶…¶
   (c) ‘Article’ does not include books, plays or screenplays.” 


Thus, while you are a state employee, income you would receive from the sale of your book would not constitute honorarium, since it would not be payment made in consideration of an “article published.”  
Training Seminars and Workshops
 
Honorarium also does not include income from personal services provided as part of a bona fide business, trade, or profession, unless speechmaking is a predominant activity of that business, trade, or profession.  In this regard, section 89501(b): provides: 
   “(b) The term ‘honorarium’ does not include:

  (1) Earned income for personal services which are customarily provided in connection with the practice of a bona fide business, trade, or profession, such as teaching, practicing law, medicine, insurance, real estate, banking, or building contracting, unless the sole or predominant activity of the business, trade, or profession is making speeches. The Commission shall adopt regulations to implement this subdivision.”

What constitutes a “bona fide profession” is not specifically defined in the statute.  However, regulation 18932.2 defines “teaching as a bona fide profession” for purposes of the gift and honoraria provisions.  Teaching only constitutes a bona fide profession when:

� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


	�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; regulation 18329(c)(3), copy enclosed.) 


	�  These prohibitions are more specifically described in the Commission Fact Sheet enclosed with this letter.  


	�  A nurse evaluator is a position designated as either disclosure category 4 or category 5 in DHS’s conflict of interest code. 


� A “state administrative official” is defined in section 87400(b) as “every member, officer, employee or consultant of a state administrative agency who as part of his or her official responsibilities engages in any judicial, quasi-judicial or other proceeding in other than a purely clerical, secretarial or ministerial capacity.”  


�   “Influencing legislative or administrative action” includes influencing “by any means, including but not limited to the provision or use of information, statistics, studies or analyses.”  (Section 82032.)  “Administrative action” is defined in section 82002 as “the proposal, drafting, development, consideration, amendment, enactment, or defeat by any state agency of any rule, regulation, or other action in any ratemaking proceeding or any quasi-legislative proceeding . . . . ”  Section 82037 defines “legislative action” as “the drafting, introduction, consideration, modification, enactment or defeat of any bill, resolution, amendment, report, nomination or other matter by the Legislature or by either house or any committee, subcommittee, joint or select committee thereof, or by a member or employee of the Legislature acting in his official capacity.  ‘Legislative action’ also means the action of the Governor in approving or vetoing any bill.” 


	� This category reports investments, business positions, and sources of income in business entities which contract with, or receive grants or other monies from or through, your division. 


	�  This category reports investments, business positions and sources of income in business entities which are licensed by, permitted by, have certificates from, or are otherwise regulated by or provide consultant services to, your division. 





