This Letter is SUPERSEDED by Coler Advice Letter No. I-07-089
April 23, 2004
Mary Lou Gusman-Davis

Data Processing Manager III

Department of Finance

915 L Street, 6th Floor

Sacramento, CA 95814

Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No.   I-04-066
Dear Ms. Gusman-Davis:


This letter is in response to your request for advice regarding the post-employment provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because your question is general in nature we are providing informal assistance.  The Commission does not act as a finder of fact. (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)
QUESTIONS
1. Do you have to wait 12 months before working on any state IT projects performing oversight functions?
2. Can you pursue private employment or employment at another state agency as a consultant while still employed by your current state employer, the Department of Finance?
3. Can you perform oversight functions as a contractor on projects on which you previously performed oversight functions as part of your state job?

CONCLUSIONS
1. The revolving door provisions of the Act do not prevent you from accepting employment with a private employer, but do require you to wait 12 months before you make any appearances or communications with your former state employer or employers under certain circumstances.  This includes the Department of Finance and any state administrative agency that you work for or represent in the 12 months preceding your projected retirement date of December 2004. 
2. The issue of whether you must separate from state employment to work as a consultant for a private employer or with another state agency is not governed by the Act.  You will need to discuss these issues with your current employer regarding its policy on this matter.  The revolving door provisions do not begin to apply to you until you officially terminate your employment with a state agency.  Please note however, the conflict-of-interest provisions in sections 87100-87103 may apply.
3. The permanent ban will prevent you from advising a client who is not the State of California in any proceeding in which you were personally and substantially involved with while serving as a Department of Finance employee. 

FACTS


You are currently employed at the Department of Finance in the Technology Oversight and Security Unit as a Data Processing Manager III. You are responsible for providing independent oversight and performing project assessments based on the State of California IT Project Oversight Framework (“Framework”) published in February 2003.  The Framework is required to be implemented in all state agencies.  Your responsibility is to review project reports submitted by vendors, conduct in-depth project assessments and ensure department compliance with the Framework for your assigned departments.

All state departments are required to conduct project oversight functions on Department of Finance approved projects. Another unit within the Department of Finance makes the project approval decisions, you are at times asked for your input before the decisions are made but do not have the final say. Projects classified as “high” criticality require departments to hire the oversight consultant from the vendor community.  As part of your job, you make recommendations to departments on how to improve project success and identify project problem areas. You do not get involved in selecting vendors to perform project oversight that is the responsibility of the department.


Your classification is as a designated employee position requiring the filing of a statement of economic interests (Form 700) on a yearly basis. You have the following plans:

· Last day at work June 30, 2004;

· Run vacation time until December 2004 and retire;

· Would like to perform project oversight functions for state projects working as a contractor for a vendor beginning somewhere between June 30, 2004 and December 2004.


You request advice as to whether there are any restrictions that you need to be aware of before you accept a position performing project oversight for any state IT projects.

ANALYSIS

State administrative officials 
 who leave state service are subject to two types of post-governmental employment restrictions under the Act:
A “one-year ban” prohibiting a state employee from communicating with his or her former agency to influence the agency’s administrative or legislative action
 (section 87406); and a “permanent ban” barring a state employee from switching sides in any specific proceeding on which the employee worked while in state service (sections 87400-87405).

One-Year Ban

Section 87406(d)(1) states:

“No designated employee of a state administrative agency, any officer,

employee, or consultant of a state administrative agency who holds a

position which entails the making, or participation in making, of decisions

which may foreseeably have a material effect on any financial interest, 

and no member of a state administrative agency, of a period of one year

after leaving office or employment, shall, for compensation, act as agent 

or attorney for, or otherwise represent, any other person, by making any 

formal or informal appearance, or by making any oral or written 

communication, before any state administrative agency, or officer or

employee thereof, for which he or she worked or represented during the 12

months before leaving office or employment, if the appearance or

communication is made for the purpose of influencing administrative or 

legislative action, or influencing any action or proceeding involving the

issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, 

or contract, or the sale or purchase of goods or property.”


You are a Data Processing Manager III at the Department of Finance, and you have indicated that you are required to file statements of economic interests on a yearly basis.  Regulation 18746.1(a)(2) provides that the prohibitions in section 87406(d)(1) apply to, “[a]ny employee of a state administrative agency who holds a position that is designated or should be designated in the agency’s conflict of interest code.”  Therefore, you are subject to the one-year ban.

The One Year Ban’s Applicability in Your Case


For purposes of the one-year ban, your former state administrative agency employer is considered to be any state administrative agency for which you worked or represented during the 12 months immediately before leaving state office or employment.  A “‘state administrative agency’ means every state office, department, division, bureau, board and commission, but does not include the Legislature, the courts or any agency in the judicial branch of government.” (§ 87400(a).)  Accordingly, should you leave state service upon expiration of your accrued vacation leave, the Department of Finance will be your former state administrative agency employer.  
Your letter indicates that you are considering working as a consultant with another state department while on vacation with the Department of Finance.  Section 87406 was drafted to do the following:
“[P]rovide that no designated employee of a state administrative agency...for a period of one year after leaving office or employment, shall, for compensation, make specified representation for any other person before, among others, a state agency for which he or she worked or represented during the 12 months before leaving office or employment, if the representation is made for the purpose of influencing administrative action.”  (Bill Analysis of Senate Bill 1314 (Marks) Department of Finance, February 1, 1990.)

The statute expressly provides that the prohibition is imposed for a period of one year after leaving employment, and applies to any state administrative agency for which the former employee worked or represented during the 12 months before leaving office or employment.  Under the literal language of the statute, you are required to look back 12 months from the time you separate from state service to determine which agencies you are prohibited from lobbying. Any agency you worked for or represented during that period would be covered by the one-year prohibition running from your date of separation.  (Perry Advice Letter, No. A-94-004.)

With regard to the one year requirement, you have indicated that you intend to have your last day at work on June 30, 2004, but will use vacation time until December 2004, when you plan to retire.  The Commission has determined that the one year term begins when an employee has permanently left employment and is no longer receiving compensation, including compensation for unused vacation time.  (Regulation 18746.1(b)(1),  Weil Advice Letter, No. A-97-247.)  Therefore, the one year ban will begin for you when you officially retire from the Department of Finance, as you indicated most likely in December 2004.  You are not subject to the one year ban while you are on vacation from the Department of Finance.
  However, since you will continue to be a state administrative official, any state administrative agency that you work for or represent will be considered to be your former employer. (Regulation 18746.1(b)(6).) In addition, the conflict of interest laws of section 87103 will continue to apply to you. 
Limitations While Employed at the Department of Finance

You have asked about beginning employment with either a private vendor or another state agency while still employed with the Department of Finance, but while you are using vacation time.  State and local agencies are authorized to adopt statements of incompatible activities that prohibit their employees from engaging in any outside employment, activities, or enterprises which are inconsistent or in conflict with their duties as agency employees, or which are subject to control or approval by their state or local agency employer.  (Government Code § 19990, 1126, et. seq.)  This area of law is outside the jurisdiction of the Commission and we offer no advice thereon.  You may wish to check with the Department of Finance’s counsel regarding these issues.
  
You also inquired as to whether you could partner with a vendor to contribute to a state department request for a proposal bid while still employed with the Department of Finance.  We encourage you to consider whether Government Code section 1090, the law prohibiting public officials from having an interest in certain contracts within their own agencies, may also be implicated by your situation. The Commission is charged with interpreting and enforcing the provisions of the Act, and may provide advice only with respect to those provisions (§ 83114), so we refer you to the Attorney General’s office for questions regarding Government Code section 1090.
Application to the Department of Finance After Termination of Employment
The one-year ban prohibits appearances and communications with your former agency employer.  “An appearance or communication includes, but is not limited to, conversing by telephone or in person, corresponding with in writing or by electronic transmission, attending a meeting, and delivering or sending any communication.” (Regulation 18746.2(a).) However, not all communications to a former state administrative agency employer are prohibited by the one-year ban; it is only when the communication is for the purpose of “influencing” that the communication implicates the one-year ban. An appearance or communication “is for the purpose of influencing if it is made for the principal purpose of supporting, promoting, influencing, modifying, opposing, delaying, or advancing the action or proceeding.” (Regulation 18746.2(a).)


� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


	� A “state administrative official” is defined in section 87400(b) as “every member, officer, employee or consultant of a state administrative agency who as part of his or her official responsibilities engages in any judicial, quasi-judicial or other proceeding in other than a purely clerical, secretarial or ministerial capacity.”


	� “Influencing legislative or administrative action” includes influencing “by any means, including but not limited to the provision or use of information, statistics, studies or analyses.” (§ 82032.) “Administrative action” is defined in section 82002 as “the proposal, drafting, development, consideration, amendment, enactment, or defeat by any state agency of any rule, regulation, or other action in any ratemaking proceeding or any quasi-legislative proceeding . . . .” Section 82037 defines “legislative action” as “the drafting, introduction, consideration, modification, enactment or defeat of any bill, resolution, amendment, report, nomination or other matter by the Legislature or by either house or any committee, subcommittee, joint or select committee thereof, or by a member or employee of the Legislature acting in his official capacity. ‘Legislative action’ also means the action of the Governor in approving or vetoing any bill.”


	�  Contrast, however, leaves of absence. For purposes of the one-year ban, an official has left his or her state employment when he or she has either permanently left state service or is on leave of absence. (Regulation 18746.1(b)(1).)


	� Note that as long as you are a “public official” the conflict of interest rules in sections 87100 and 87103 apply to you as well.  We have enclosed a fact sheet for your information entitled:  “Can I Vote? Overview of the Conflicts Laws."   The fact sheet explains the conflict-of-interest analysis. 





