File No. A-04-070  

Page No. 6







August 19, 2004
Leslie E. Murad, II

Office of the City Attorney

City of Redlands

Post Office Box 3005

Redlands, CA 92373-1505

Re:
Your Request for Advice


Our File No.   A-04-070

Dear Mr. Murad:


This letter is in response to your request on behalf of the city council for the City of Redlands regarding Wildan, a professional engineering consulting firm, for advice regarding the conflict-of-interest and filing provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION

For the purposes of qualification as a consultant under the city’s conflict of interest code, does the Wildan professional engineering consulting firm, or the individuals of Wildan performing duties under the contract with the City of Redlands, qualify as “consultants” for the City of Redlands under the Act, such that they must file a Form 700?

CONCLUSION

Yes.  Based on the information you have provided, the individuals performing the services specified in the contract between the City of Redlands and Wildan are considered “consultants” to the City of Redlands under the Act and are therefore obligated to file a Form 700.  Please note that Wildan, the company, cannot be considered to be a consultant under the Act since consultants are individuals, as discussed below.  However, in accordance with the city’s conflict of interest code, this determination should be made by the city council regarding whether the employees of Wildan are consultants under the city’s conflict of interest code.
FACTS


The City of Redlands Public Works and Community Development Departments (the “city”) retain consultants for the purpose of assisting with the workload when the city does not have sufficient employees to handle assignments.  Both departments have retained Wildan, a professional engineering consulting firm, to review engineering plans, maps and documents relative to proposed development.  Wildan also examines building plans for compliance with state building codes as well as performing field inspections as a building inspector.  Wildan performs this work as if the consulting firm was an employee of the city.  Wildan submits its reports and findings to the city’s departments for review, ratification and concurrence by the public works director and the city’s chief building official. 


The public works director is a designated position within the city conflict of interest code. The chief building official is not. The chief building official does report, however, to the community development director, a designated position within the city’s conflict of interest code.  The position of “consultant” is listed as a designated position within the conflict of interest code with the city council making the determination of who qualifies as a consultant under the conflict of interest code.
 


Additional facts were provided by you on April 2, 2004, stating that Wildan only has the power to recommend a correction be done but is capable of temporarily stopping work on a project in order for a correction to be made.  You also provided that this relationship is ongoing with the same type of work being performed by Wildan continually.
ANALYSIS

The Act’s conflict-of-interest rules prohibit a public official from making, participating in making, or using his or her official position in any way to influence a governmental decision in which the official knows, or has reason to know, that he or she has a “financial interest.” (Section 87100.)  Section 87103 provides that a public official has a “financial interest” in a governmental decision “if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from its effect on the public generally, on the official, a member of his or her immediate family,” or on any of the official’s economic interests.  In addition, state and local public officials must file periodic statements of economic interests (Form 700) disclosing those personal assets and interests which may be affected during the performance of their official duties.  (Sections 87200 – 87350.)

Your request for advice on behalf of the Redlands City Council relates to the interpretation of the city’s conflict of interest code.  The city council determines who qualifies as a consultant under that code and is the code reviewing body as well.  Where the Commission is not the code reviewing body for the conflict of interest code of the agency or individual questioning the conflict of interest code interpretation, the Commission provides advice only in situations where the individual or agency has already requested an interpretation from the code reviewing body.  (Regulation 18329.5(a)(3).)  In this case, the code reviewing body is requesting the Commission’s interpretation in coordination with the agency and individuals in question, so the Commission is able to provide advice.  

The Act defines “public official” to include “every member, officer, employee or consultant of a state or local government agency.” (Section 82048, emphasis added.)  The local agency sponsors referred to in this advice request are by definition “local government agencies” under section 82041.  Regulation 18701 provides for purposes of section 82048 (and section 82019 which defines “designated employee”), the definition of a “consultant”:

“(2) ‘Consultant’ means an individual who, pursuant to a contract with a state or local government agency:

(A) Makes a governmental decision whether to:

1. Approve a rate, rule, or regulation;

2. Adopt or enforce a law;

3. Issue, deny, suspend, or revoke any permit, license, application, certificate, approval, order, or similar authorization or entitlement;

4. Authorize the agency to enter into, modify, or renew a contract provided it is the type of contract that requires agency approval;

5. Grant agency approval to a contract that requires agency approval and to which the agency is a party, or to the specifications for such a contract;

6. Grant agency approval to a plan, design, report, study, or similar item;

7. Adopt, or grant agency approval of, policies, standards, or guidelines for the agency, or for any subdivision thereof; or

(B) Serves in a staff capacity with the agency and in that capacity participates in making a governmental decision as defined in Regulation 18702.2 or performs the same or substantially all the same duties for the agency that would otherwise be performed by an individual holding a position specified in the agency’s Conflict of Interest Code under Government Code Section 87302.”  (Regulation 18701(a)(2).)


We note at the outset that a business (such as Wildan) or governmental entity cannot be a “consultant” under regulation 18701(a)(2), since the term is applied only to an “individual,” that is, to a natural person.  You must look to the person performing the duties under the contract to determine who, if anyone, is acting as a consultant.  (Sanchez Advice Letter, No. I-03-173.)   In addition, if individuals within Wildan do not have duties under the contract, or those duties do not meet the definition of “consultant,” as stated above, then those individuals are not consultants under the contract.  (Del Guercio Advice Letter, No. I-01-116.)  Therefore, in order to apply this analysis, the city council must determine which individuals working for Wildan are performing the duties pursuant to the contract and then apply this analysis to determine who is designated a consultant.
Regulation 18701(a)(2) establishes two standards for qualification as a consultant.  An individual who satisfies either standard is a consultant for the purposes of the Act.  First, an individual may be a “consultant” if he or she performs, pursuant to contract, any of the actions described in subdivisions (a)(2)(A)(1)-(7) of regulation 18701.  Alternatively, an individual may be a consultant if he or she “serves in staff capacity with the agency” under subdivision (a)(2)(B).  
Based on the facts provided, the duties performed under the contract by the personnel of Wildan include reviewing engineering plans, maps and documents relative to proposed development as well as examining building plans for compliance with state building codes and performing field inspections as a building inspector.  You state that the personnel will submit the reports and findings to the city’s departments for review, ratification and concurrence by the public works director and the city’s chief building official.  However, you also state that the Wildan personnel are capable of temporarily stopping work on a project in order for a correction to be made.  
Under the first test, where the contract expressly provides for a significant amount of control and direction by the city, which also retains the ultimate decision-making authority, the personnel of the contracting entity do not fulfill the qualifications of a consultant.  (Del Guercio Advice Letter, supra.)  On the other hand, in the situations described by your facts where the consultants have the authority to “suspend” an activity, the criteria identified in regulation 18701(a)(2)(A)(3) and (6) – i.e. the authority to issue, deny, suspend, etc. any permit, license, approval, order, or similar authorization, and the ability to grant agency approval to a plan, design, report, study, or similar item - appear to be met.  (See Toschi Advice Letter, No. I-94-197 [engineer is a consultant to the city because he has the power to grant agency approval to a plan or similar item] and Alciati Advice Letter, No. I-94-205 [city geologist is a consultant to the city because he has the power to accept or reject a project even though the decision is appealable to the city council].)
To assist in determining if an individual is a consultant under the second test, whether he or she “serves in a staff capacity,” the Commission has explained that the test for serving in a staff capacity is two-pronged.  Both prongs of the test must be satisfied to qualify an individual as a consultant.  The first prong is used to identify only individuals who are performing substantially all the same tasks as would usually be performed by staff members of the governmental agency.  This eliminates the inclusion of individuals who work only on a discrete project and includes the quasi-staff member.  Also included in the elements of this prong is the requirement that the individual participate in making a governmental decision as defined in regulation 18702.2.  
You provided in your facts that Wildan is performing substantially the same duties as a building inspector would provide  the city acting as an employee of the city.  The city does not designate building inspectors in its conflict of interest code, but the duties of Wildan go beyond the duties of that position.  If the positions Wildan individuals are filling should be designated in the agency’s conflict of interest code because the position is one in which the person makes or participates in the making of decisions, then this first prong of the test is met for those individuals performing the same duties under contract.  (Ferber Advice Letter, No. A-98-118.)   According to your facts, the duties included involve participation in the making of governmental decisions as defined in regulation 18702.2, if not making a governmental decision, as discussed above, and should be designated in the conflict of interest code.

The second prong is a temporal qualifier.   This is used to limit the individuals included as consultants under the “staff capacity” test to those who work for the agency for a significant amount of time.  Implicit in the notion of “serves in a staff capacity” is that there is an ongoing relationship between the contractor and the public agency.  The standard does not include individuals who work on one project or a limited range of projects for the agency unless those projects extend over a long period of time.  (Travis Advice Letter, No. A-96-053; Randolph Advice Letter, No. A-95-045.)  According to your facts, this is an ongoing project.  Previous Commission advice has found that a term of more than one year is significant enough to meet this temporal qualifier, whereas nine months of regular and continuous work is not enough to qualify.  (Ferber, supra, and Smith Advice Letter, No. I-99-316.)  This, of course, qualifies as an ongoing relationship; therefore, the temporal qualifier has been met. 

The individuals who perform either of the tasks described, such as examining building plans for compliance with state building codes or performing field inspections as a building inspector under the first test, while having the ability to suspend work on projects pending changes being implemented qualify as consultants under the Act.  In addition, those who qualify as serving in a staff capacity under the second test, also qualify as consultants under the Act and both are therefore obligated to file a Form 700.  Your request for advice does not identify the duties of the individuals of Wildan, so the city council will have to determine, based on the guidelines provided above, who is performing the duties specified under the contract to identify the consultants to the city.  
If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  




Galena West

Counsel, Legal Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


� This information was provided by you in a telephone discussion on August 18, 2004.	





