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May 19, 2004
Jennifer Tierney

Friends of Mayor Dick Murphy

The Gemini Group

110 West C Street, Suite 1300

San Diego, CA 92101

Re:
Your Request for Advice


Our File No.   A-04-094
Dear Ms. Tierney:


This letter is in response to your request for advice on behalf of Friends of Mayor Dick Murphy, a controlled committee, regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTIONS

May Friends of Mayor Dick Murphy contract with or hire the controlling candidate’s adult daughter to perform campaign services on behalf of the committee?
CONCLUSIONS

There is nothing in the Act which would prohibit Friends of Mayor Dick Murphy from contracting with or hiring the controlling candidate’s adult daughter for services which have a political, legislative, or governmental purpose.

FACTS


Friends of Mayor Dick Murphy, a committee controlled by Dick Murphy, wishes to retain the services of Mayor Murphy’s daughter (age 25 and not a dependent).  They may hire her as an employee or as an independent contractor.  
ANALYSIS

The Political Reform Act’s provisions concerning the permissible uses of campaign funds are found in sections 89510-89522.  Under these provisions, campaign funds are regarded as totally separate and distinct from a candidate or officeholder’s personal funds.  The gist of the Act’s campaign funds provisions is to ensure that campaign funds are used for electioneering and officeholder purposes, and are not expended for the candidate or officeholder’s personal purposes.  

At the outset, the Act provides that all contributions deposited into a campaign account are “held in trust for expenses associated with the election of the candidate or for expenses associated with holding office.”  (Section 89510(b).)  Generally speaking, an expenditure related to seeking or holding office is permissible under the Act if it is reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose.
  (Section 89512.)  Certain specified uses of campaign funds, including those which are considered to confer a “substantial personal benefit”
 on the candidate must meet a higher standard and be directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  (Section 89512.)  

Although we conclude in the footnote below that payment by your committee to the candidate’s adult daughter to perform campaign services on behalf of the committee does not confer a “substantial personal benefit” on Mayor Murphy, the payment for professional services must still meet the higher standard of being directly related to a political, legislative, or governmental purpose under section 89513(b).  Section 89513(b) provides as follows:

   “(b) Campaign funds shall not be used to pay for or reimburse the cost of professional services unless the services are directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  

   (1) Expenditures by a committee to pay for professional services reasonably required by the committee to assist it in the performance of its administrative functions are directly related to a political, legislative, or governmental purpose.”  

We have advised that the compensation must be comparable to the services performed or a gift may result.  (Harden Advice Letter, No. A-90-498.)  Under section 89513(b), so long as Mayor Murphy’s daughter performs duties that are directly related to a political, legislative, or governmental purpose, and she is paid fair market value for those services, the payment for professional services by the committee will be permissible.
  


If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Kevin S. Moen, PhD



Political Reform Consultant II Technical Assistance Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


�   Please note, if funds used are surplus campaign funds, additional restrictions may apply. 


�  “Substantial personal benefit” is defined to mean “an expenditure of campaign funds which results in a direct personal benefit with a value of more than two hundred dollars ($200) to a candidate, elected officer, or any individual or individuals with authority to approve the expenditure of campaign funds held by a committee.” (§ 89511(b)(3).)  Moreover, regulation 18960 provides that an expenditure of campaign funds results in a “direct personal benefit” when a member of the candidate or elected official’s immediate family realizes an increase in his or her income of more than $200 from the expenditure.  (Reg. 18960(a)(1).)  Section 82029 of the Act defines “immediate family” to mean an official’s spouse and dependent children.  A child is considered a “dependent child” for purposes of the Act if the child is under 18 years of age and the elected official is entitled to claim the dependent child as such for income tax purposes.  (Tremlett Advice Letter, No. I-89-386.)  Mayor Murphy's child is over the age of 18 and, therefore, is not considered a member of the candidate's “immediate family” under this definition.  Consequently, cash payments of $200 or more made to Mayor Murphy’s daughter to compensate her for performing campaign services on behalf of the committee are not considered to confer a direct personal benefit on Mayor Murphy.


   


�  Please note that campaign funds may not be used to compensate Mayor Murphy for the performance of similar duties for his own campaign committee.  (Section 89518.)





