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June 4, 2004
Mr. William Lepowsky

544 Santa Clara Avenue

Berkeley, CA 94707

Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-04-096

Dear Mr. Lepowsky:


This letter is in response to your request for advice regarding the conflict-of-interest and honoraria provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION

Under the Act, may you, a faculty member or other college employee purchase a math textbook you authored, to use personally or to deliver to another instructor at the college and receive reimbursement from the college administration for the textbook? 

CONCLUSION


The Act does not give rise to a conflict of interest or an impermissible honorarium for you, a faculty member or other college employee when purchasing a math textbook you authored, for personal use or for delivery to another instructor at the college, and receiving reimbursement for the textbook from the college administration. 

FACTS


You are an instructor at a California community college.  You have just completed the revision of a math textbook you wrote.  This textbook has been adopted by the faculty of your math department as the required course textbook and will be used at your college.


The revised textbook will be printed at a local copy store where it will be sold as a reader.  The copy store is the only place where your book may be purchased, and it provides no free copies of the book.  All copies, including desk copies for instructors, must be purchased.  You will receive a royalty of approximately five or ten dollars on each copy of the textbook which is purchased.   


Should an instructor or the library need a desk copy, a faculty member in your department will purchase the textbook from the copy store and deliver it to the appropriate source.  You contemplate that perhaps two faculty members per semester will need a copy of the textbook.  


The faculty member will then request reimbursement from the administration for the cost of the book.  The faculty member would thus be a go-between for the copy store (the seller) and the college (the buyer).  There may be two to three such reimbursement requests per year and reimbursements would come from available college funds.  No faculty member may receive reimbursement unless the administration provides its written authorization.


Since 1969, when you began teaching at your college, you have not been required to submit a Form 700 statement of economic interests.  

ANALYSIS


Answering your question, we turn to the Act’s conflict-of-interest and honoraria provisions.  The Act’s conflict-of-interest provisions prohibit a public official from making a governmental decision which will have a material financial effect on an economic interest of the official’s.  (§ 87100.)   The Act also prohibits certain public officials and designated employees from accepting an honorarium, defined as “any payment made in consideration for any speech given, article published, or attendance at any public or private conference, convention, meeting, social event, meal, or like gathering.”  (§§ 89501(a) and 89502.)   


1.  Conflicts of Interest.  Section 87100 prohibits any public official from making, participating in making, or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest.  

The Act’s conflict-of-interest provisions apply only to “public officials,” a term defined to include “every member, officer, employee or consultant of a state or local government     agency . ...”  (§§ 82048, 87100, 87103; reg. 18700(b)(1).)  Community colleges are within the Act’s definition of a local government agency.  (See, e.g., Washington Advice Letter, No. A-02-034a; Donato Advice Letter, No. A-96-308; and Willis Advice Letter, No. I-95-270.)  As a professor at a community college, you are a “public official” and the Act’s conflict-of-interest rules apply to you.  

The Act’s conflict-of-interest rules apply only where a public official “make[s], participate[s] in making or in any way attempt[s] to use his official position to influence a governmental decision in which he knows or has reason to know he has a financial interest.       (§ 87100; reg. 18700(b)(2).)  A decision’s effect on an official’s personal finances is considered material if it reaches at least $250 in any 12-month period.  (Reg. 18705.5.)   


From the facts you provided, the decision you will be making is selecting your textbook for use in your class, and deciding to purchase your textbook for your own use or for use by several other faculty members in the math department at your college.  Although these decisions could have an effect on your own personal finances because of the five to ten dollar royalty you receive on the sale of each book, such a decision would not give rise to a conflict of interest under the Act, because it falls within an exception in the Act’s regulations for certain academic decisions.   


Regulation 18702.4 states that “[m]aking or participating in making a governmental decision shall not include:”    

¶…¶
   “(c)  Academic Decisions

   (1)  Except as provided in subsection (c)(2), neither disclosure of financial interests nor disqualification is required under Government Code sections 87100, 87302, or any Conflict of Interest Code, in connection with:

   (A)  Teaching decisions, including the selection by a teacher of books or other educational materials for use within his or her own school or institution, and other decisions incidental to teaching ….”
Thus under the Act, a teacher is permitted to assign his or her own textbook for his or her own classes, or purchase copies for the teacher or faculty’s use, even though he or she would earn $250 or more in royalties from the sale of the textbook.  (See Gilbertie  Advice Letter, No. A-87-149.)  Under regulation 18702.4(c)(1), your decision to use or purchase copies of the math textbook you authored, and to seek reimbursement from the administration for the book, is not considered a governmental decision and will not give rise to a conflict-of-interest for you under the Act.   

Part of your question concerns the appropriate method for requesting and receiving reimbursement from the college administration when you or staff purchase copies of the textbook for your own personal use or that of other faculty members.  This aspect of the question involves administrative procedures at the college, rather than provisions of the Act, and we therefore cannot provide you with advice. 
2.  Honoraria.  The Act’s prohibition on honoraria for designated employees is contained in section 89502(c) which states:  

   “No member of a state board or commission and no designated employee of a state or local government agency shall accept an honorarium from any source if the member or employee would be required to report the receipt of income or gifts from that source on his or her statement of economic interests.”   

An “honorarium” is defined in section 89501 as follows:

   “(a)  For purposes of this chapter, ‘honorarium’ means, except as provided in subdivision (b), any payment made in consideration for any speech given, article published, or attendance at any public or private conference, convention, meeting, social event, meal, or like gathering.  

   (b)  The term ‘honorarium’ does not include:

   (1)  Earned income for personal services which are customarily provided in connection with the practice of a bona fide business, trade, or profession, such as teaching, practicing law, medicine, insurance, real estate, banking, or building contracting, unless the sole or predominant activity of the business, trade, or profession is making speeches. ...”


In addition, regulation 18931.2 defines an “article published” as follows:  

   “(a)  For purposes of Government Code Sections 89501 through 89506, an ‘article published’ means a nonfictional written work: 

   (1)  That is produced in connection with any activity other than the practice of a bona fide business, trade, or profession; and

   (2)  That is published in a periodical, journal, newspaper, newsletter, magazine, pamphlet, or similar publication.

   (b)  For purposes of this regulation, an individual receives payment for an article published if he or she receives a payment for:

   (1)  Drafting any part of an article published, except activities solely involving secretarial assistance.

   (2)  Being identified as an author of or contributor to the article.

   (c)  ‘Article’ does not include books, plays, or screenplays.”

Under the facts you have provided, the payments you receive from the sale of your math textbook are not prohibited honoraria.  You state that you are not a designated employee who is required to file a statement of economic interests under the Act,
 and therefore the prohibition of section 89502(c) is inapplicable to you.  


If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Hyla P. Wagner



Senior Counsel, Legal Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


�   Whether a professor or instructor is considered a designated employee is dependent on the conflict of interest code adopted by their college or university.  Many times professors are not designated in their agency’s conflict of interest code unless they have significant administrative, purchasing, or contracting responsibilities.  (See Ortiz Advice Letter, No. G-03-106.)   






