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July 8, 2004
Wendy L. Prather, CPA
Clendenin Bird & Company, LLP

1300 Tenth Street, Suite C

Modesto, CA 95354

Re:
Your Request for Advice


Our File No.   A-04-102
Dear Ms. Prather:


This letter is in response to your request on behalf of the Friends of Tom Berryhill                         candidate-controlled committee for advice regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Nothing in this letter is intended to address the propriety of any past conduct.  (In re Oglesby; reg. 18329.)
QUESTION


Do the provisions of section 85317 (“carry over”) apply to transfers from a committee established for the March primary election to a subsequent election to the same office in 2006?
CONCLUSION


Yes.  No attribution is required.  
FACTS


The Friends of Tom Berryhill committee was established during 2003 for the March 2004 primary election to the 25th California Assembly District.  After establishing the committee, the candidate decided not to run for the 2004 election and he was never placed on the March 2004 ballot for the primary. All applicable campaign statements (Form 460) have been filed for this committee through December 31, 2003.  


Tom Berryhill has established his candidacy for the March 2006 primary election to the 25th California Assembly District. You are aware that he is required to establish a new committee and open a new bank account with respect to the 2006 election.  The candidate has transferred to the 2006 committee funds from the 2004 committee prior to becoming surplus.  Your question is whether the funds must be attributed to certain contributors pursuant to section 85306 or whether the exception of section 85317 applies.  
ANALYSIS


When a candidate shifts money from one campaign committee to another, the general rule is that the candidate must attribute the funds transferred to specific contributors.  (§ 85306.)  A specific provision in the Act, however, makes an exception to the attribution requirement when the candidate is shifting funds to a committee set up in connection with a subsequent election to the same office.  (§ 85317.)  Under these circumstances, no attribution is required:
“§ 85317.  Carry Over of Contributions.
“Notwithstanding subdivision (a) of Section 85306, a candidate for elective state office may carry over contributions raised in connection with one election for elective state office to pay campaign expenditures incurred in connection with a subsequent election for the same elective state office.”


The Commission has adopted regulation 18537.1 to describe the circumstances and procedure of the “carry over” provisions of section 85317:
“18537.1.  Carry Over of Contributions.

“(a)  For purposes of Government Code section 85317 and this regulation, ‘carry over’ refers to the movement of campaign funds to the candidate’s controlled committee established for a subsequent election to the same elective state office without attribution as required by Government Code section 85306(a).  
“(b)  Campaign funds are available to be ‘carried over’ pursuant to Government Code section 85317 and this regulation only if all of the following apply:
“(1)  The funds to be ‘carried over’ are held in a campaign bank account/campaign committee established for an election to elective state office occurring on or after January 1, 2001, or for candidates for statewide elective office, for an election occurring on or after November 6, 2002;
“(2)  The campaign bank account/campaign committee that is holding the funds to be ‘carried over’ was established for an election that has already been held; and 
“(3)  The funds to be ‘carried over’ are not considered ‘surplus campaign funds’ as defined in Government Code section 89519.
“(c)  ‘Subsequent election for the same elective state office’ means the election to the next term of office immediately following the election/term of office for which the funds were raised.”

Considering your facts against the elements identified in the regulation above, we see that the first element is satisfied because the funds to be carried over were from the 2004 primary election, an election post-2001.  Moreover, the election for which the funds were held has already occurred.  Also, the transfer occurred prior to June 30, after which the funds would have become surplus.  Finally, while the candidate did not ultimately appear on the primary ballot, the new committee is established for election to the next term of office (2006 25th Assembly District seat) for which the funds were raised (the 2004 25th Assembly District seat).  As a result, the provisions of section 85317 apply to the transfer of funds you describe and attribution need not occur.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
C. Scott Tocher



Counsel, Legal Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


�  Please note that under regulation 18537.1, subdivision (c), these funds could not be “carried over” again for a subsequent election.





