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June 29, 2004
Matt Rexroad, Mayor
City of Woodland

380 Quail Drive

Woodland, CA 95695

Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-04-114
Dear Mayor Rexroad:


This letter is in response to your request for advice regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Please note, the Commission will not advise with respect to past conduct.  (Regulation 18329(b)(8)(A).)  Therefore, nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct which may have already taken place, and any conclusions contained herein apply only to prospective actions.  Our advice is based on the facts presented in your request; the Commission does not act as a finder of fact when it provides advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)
QUESTION


Will payments made or solicited for a trust established for the benefit of a military widow and her children constitute reportable campaign contributions or gifts to you?
CONCLUSION

Under the facts you have described, the payments will be received principally for the charitable purpose.  Thus, the payments fall under the amendments to the definition of “contribution” made in 1997 for cosponsored events and are not reportable contributions or gifts to you.

FACTS


You currently serve as the mayor of the City of Woodland.  Recently, a U.S. Marine from Woodland was killed in a non-combat related accident.  He left behind a 27 year old pregnant widow and three additional children.

It has been reported that there were problems with the listed beneficiary on the life insurance policy for the Marine.  You stepped forward and opened an account at River City Bank in Woodland to benefit the children.  You are the trustee of the account which will benefit all of the three/four children equally.  You are personally paying all of the administrative and legal fees associated with the account.  Every cent of the money in the account will go for the benefit of the children.  The account is not an IRS 501(c)(3) because it benefits three or four specific individuals.  


To date, more than $55,000 has been raised from almost 400 hundred contributions.  The smallest donation was ten dollars and the largest was $4,999.  There were a couple of anonymous cash contributions which were walked into the bank.  These total less than $100. 


On June 22, 2004, you provided the following additional information:  You initially established a bank account at a local bank for the fund and are currently in the process of having trust documents prepared designating you as trustee.  You stated that you will file appropriate forms with the IRS to establish the account as a trust and requiring that all trust assets be divided among the children of Staff Sgt. Jimmy Arroyave.  The name of the trust is the Jimmy Arroyave Memorial Fund.  

ANALYSIS

Normally, when a payment is made to an elected officer and the officer does not provide something of equal value in exchange, it is considered to be either a contribution or a gift. (See sections 82015 and 82028.)  
The Act defines a “contribution” as a payment, except to the extent that full and adequate consideration is received, unless it is clear from the circumstances that it is not made for political purposes.  (Section 82015.)   The definition of “contribution” was amended in 1997 with respect to events cosponsored by elected officials, and governmental and nonprofit organizations or private organizations.  The stated purpose of the amendment is set forth in the Senate Floor analysis was as follows:

“This bill recognizes that elected officeholders engage in governmental, legislative and charitable activities which are neither ‘campaign’ activities nor ‘personal’ activities.  Payments made by others to assist in the conduct of such governmental, legislative, or charitable activities, even ‘at the behest of’ an elected officeholder are neither ‘gifts’ nor ‘contributions’ and should not be subject to limits.  The bill does, however, require public disclosure of these payments once a threshold is met and exceeded.

¶. . . ¶
“Lastly, this bill is specifically intended to resolve the issue of whether a public official receives a ‘gift’ when no personal benefit accrues to the official from the item.  In the past, interpretation of the gift rules by the FPPC has lead to the conclusion that various items were ‘gifts’ to public officials in situations where the public official received no personal benefit from the gift.  However, this bill is not intended to result in changes to existing FPPC regulations and interpretations regarding gifts to family members of public officials, which are generally consistent with the change made by this bill.”  (Senate Rules Committee Senate Floor Analysis of SB 124 (4/30/97).)


As amended, section 82015(b)(2) states that a payment is made for “political purposes” if it is received by or made at the behest of a candidate unless the criteria in either subparagraph (A) or (B) below are satisfied:

 

“(A)  Full and adequate consideration is received from the candidate.

“(B)  It is clear from the surrounding circumstances that the payment was made for purposes unrelated to his or her candidacy for elective office.  The following types of payments are presumed to be for purposes unrelated to a candidate’s candidacy for elective office:

“(i)  A payment made principally for personal purposes, in which case it may be considered a gift under the provisions of Section 82028. Payments that are otherwise subject to the limits of Section 86203 are presumed to be principally for personal purposes.

“(ii)  A payment made by a state, local, or federal governmental agency or by a nonprofit organization that is exempt from taxation under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code.

“(iii)  A payment not covered by clause (i), made principally for legislative, governmental, or charitable purposes, in which case it is neither a gift nor a contribution . . . .” 
 
According to your facts, the payments will be received by the trust account for a charitable purpose and not for campaign or personal purposes.  Pursuant to section 82015(b)(2)(B)(iii), the payments will be neither reportable gifts nor contributions.

Having concluded that the payments are not reportable contributions or gifts to you, it is still important to caution that this conclusion is fact specific.  Under some circumstances, these payments could still be construed to be gifts or contributions to you.   For example, if some or all of the account monies are used for some other purpose, other than making a gift to the widow and her children, then you will have received reportable gifts or contributions in the amounts not used by the widow and her children.  (Jones Advice Letter, No. A-94-072.)  However, to the extent that the account monies are actually given to the widow and her children, there is no reportable gift or contribution made to you.  Instead, there is a gift from the donor to the widow and children. 

Section 82015(b)(2)(B)(iii) requires, even where payments fall into this exception, limited reporting of these payments.  The payments must be reported as follows:

 

“…payments of this type that are made at the behest of a candidate who is an elected officer shall be reported within 30 days following the date on which the payment or payments equal or exceed five thousand dollars ($5,000) in the aggregate from the same source in the same calendar year in which they are made.  The report shall be filed by the elected officer with the elected officer’s agency and shall be a public record subject to inspection and copying pursuant to the provisions of subdivision (a) of Section 81008.  The report shall contain the following information: name of payor, address of payor, amount of the payment, date or dates the payment or payments were made, the name and address of the payee, a brief description of the goods or services provided or purchased, if any, and a description of the specific purpose or event for which the payment or payments were made.  Once the five thousand dollars ($5,000) aggregate threshold from a single source has been reached for a calendar year, all payments for the calendar year made by that source must be disclosed within 30 days after the date the threshold was reached or the payment was made, whichever occurs later.  Within 30 days after receipt of the report, state agencies shall forward a copy of these reports to the Fair Political Practices Commission, and local agencies shall forward a copy of these reports to the officer with whom elected officers of that agency file their campaign statements.”  (Section 82015(b)(2)(B)(iii).)

 


If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
John W. Wallace



Assistant General Counsel
Legal Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	





