





June 30, 2004
Mike Clesceri, Mayor
City of Fullerton

303 W. Commonwealth Avenue

Fullerton, CA 92832-1775


Re:
Your Request for Advice



Our File No.   A-04-131
Dear Mayor Clesceri:


This letter is in response to your request for advice regarding the campaign                   provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTIONS
1. As mayor of Fullerton, will your appearance on episodes of a local cable access channel’s show, “On the Town in Fullerton,” result in contributions to your campaign, or independent expenditures?
2. Will your appearance violate the Act’s prohibition on mass mailings?
3. Will laws governing “equal air time” or the “blackout rule” apply?

CONCLUSIONS
1. As long as the episodes do not contain express advocacy, do not make reference to your candidacy for elective office or any of your opponents for elective office, and do not solicit contributions, no independent expenditures or contributions will result from your appearance on the cable show, as described.
2. No.  A cable television program is not considered a mass mailing under the Act.
3. The Act does not generally regulate the issues of “equal time” or “blackout” periods.  The Federal Communications Commission may provide further assistance with these questions.

FACTS


You have been invited as the mayor of the City of Fullerton to appear in a cable television show, entitled “On the Town in Fullerton,” on a local cable access channel.  The show is funded by private donors; the City of Fullerton does not provide any funding.  The episodes, “First Night in Fullerton,” “Taste of Fullerton,” and one highlighting the recent expansion of the city’s new police department facility, are sponsored by the city.


The show is a destination program with interviews spotlighting different areas of Fullerton, city events, and public service announcements from the city’s police and fire departments.  Your appearance is for the purpose of representing the city.  There will be no advertising related to your future campaigns for public office.

ANALYSIS

Contributions and Independent Expenditures

The Act requires disclosure of contributions received and expenditures made by campaign committees.  Section 82013 defines a “committee” as:
“…[A]ny person or combination of persons who directly or indirectly does any of the following: 
(a) Receives contributions totaling one thousand dollars ($1,000) or more in a calendar year. 
(b) Makes independent expenditures totaling one thousand dollars ($1,000) or more in a calendar year; or 
(c) Makes contributions totaling ten thousand dollars ($10,000) or more in a calendar year to or at the behest of candidates or committees.”

Section 82025 defines an “expenditure” as any payment made for a political purpose.  A payment is “made for political purposes” when it is made “[f]or the purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters for or against the nomination or election of a candidate....”  (Regulation 18225(a)(1).)

Section 82015 further provides that an expenditure made at the behest of a candidate is a contribution to the candidate unless full and adequate consideration is received for making the expenditure.  Regulation 18215 excludes from the definition of “contribution” a payment made at the behest of a candidate, which is for a communication by the candidate or any other person, if the communication: 
“(i) Does not contain express advocacy; 
(ii) Does not make reference to the candidate’s candidacy for elective office, the candidate’s election campaign, or the candidate’s or his or her opponent’s qualifications for office; and 
(iii) Does not solicit contributions to the candidate or to third persons for use in support of the candidate or in opposition to the candidate’s opponent.” (Regulation 18215(c)(4).)
Conversely, if the television program does urge viewers to vote for you, it will be considered an in-kind contribution to you, which may be reportable by the producers, and which may require the producers to report as a committee.  A communication expressly advocates the nomination, election or defeat of a candidate “if it contains express words of advocacy such as ‘vote for,’ ‘elect,’ ‘support,’ ‘cast your ballot,’ ‘vote against,’ ‘defeat,’ ‘reject,’ ‘sign petitions for’ or otherwise refers to a clearly identified candidate or measure so that the communication, taken as a whole, unambiguously urges a particular result in an election.”  (Regulation 18225(b)(1)(D)(2).)

You stated in your letter that the “On the Town in Fullerton” television program is a “destination program with interviews spotlighting different areas of Fullerton, city events, and public service announcements from our police and fire departments.”  So long as the cable television show does not expressly advocate either your nomination or election, or the defeat of your opponents, then the program will not be considered a contribution or any other type of reportable expenditure.
  (McCauley Advice Letter, No. I-00-219, Koontz Advice Letter, No. I-02-149.)
Mass Mailings

Section 89001 provides that “[n]o newsletter or other mass mailing shall be sent at public expense.”  Regulation 18901(a) provides that a mass mailing is prohibited only if all the following apply:

“(1)  Any item sent is delivered, by any means, to the recipient at his or her residence, place of employment or business, or post office box.  For purposes of this subdivision (a)(1), the item delivered to the recipient must be a tangible item, such as a videotape, record, or button, or a written document.

(2)  The item sent either:

     (A)  Features an elected officer affiliated with the agency which produces or sends the mailing, or

     (B)  Includes the name, office, photograph, or other reference to an elected officer affiliated with the agency which produces or sends the mailing, and is prepared or sent in cooperation, consultation, coordination, or concert with the elected officer.

(3)(A)  Any of the costs of distribution is paid for with public moneys; or

     (B)  Costs of design, production, and printing exceeding $50.00 are paid with public moneys, and the design, production, or printing is done with the intent of sending the item other than as permitted by this regulation.

(4)  More than two hundred substantially similar items are sent, in a single calendar month, excluding any item sent in response to an unsolicited request and any item described in subdivision (b).”  (Emphasis added.)
           According to regulation 18901, a publicly-funded mailing is a prohibited mass mailing if it is delivered as a tangible item to the recipient at his or her residence, place of employment or business, or post office box.  Since distribution over the airwaves is not the distribution of a tangible item, televised programs are not prohibited mass mailings under the Act. 

Equal Air Time

The Act does not regulate the issue of “equal time” or “blackout” periods regarding the broadcasts of federally-regulated broadcast outlets, except to the extent that section 82015 includes “the granting of discounts or rebates by television and radio stations and newspapers not extended on an equal basis to all candidates for the same office” within the term “contribution.”  From the facts you have provided, this section does not appear to apply to your situation because “discounts or rebates” are not at issue here.  You may want to contact the Federal Communications Commission at (888) 225-5322 regarding “equal time” or any applicable “blackout” requirements. 

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


� Regulation 18225(b)(4)(B) provides an exemption from the definition of expenditure for the costs associated with express advocacy by a “federally regulated broadcast outlet.”  This narrow exemption has been interpreted to apply to only bona fide news programs and does not appear to apply to your facts.  (Recht Advice Letter, No. I-91-044.)


� Regulation 18215(c)(8) provides an exemption from the definition of contribution for a “federally regulated broadcast outlet for the cost of broadcasting a news story, commentary, or editorial.”





