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September 1, 2004
Patricia E. Campbell

4433 Ironwood Avenue

Seal Beach, CA 90740

Re:
Your Request for Advice


Our File No.   A-04-153
Dear Ms. Campbell:


This letter is in response to your request for advice regarding the campaign                      provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Please note that the Commission does not act as a finder of fact when it renders advice.  This advice is based strictly on the information you provided in your advice request.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71, 77.)  
QUESTION

May you amend your final campaign statement to reflect your committee loans as outstanding instead of forgiven?
CONCLUSION

Yes, you may amend your campaign statement to reflect the loans as outstanding.  However, this advice is limited to your specific request and does not allow for the reopening of the committee or any additional fundraising.  If your intentions change in the future, please request additional advice from the Commission.
FACTS


On May 17, 2004, you submitted your Termination Statement (Form 460) to close your campaign for city clerk for the City of Seal Beach.  Upon review of that termination statement, you would like to amend your statement because you were under the belief that you had to “forgive” the loans in order to close the campaign account, but have since found out that this is not true.  You would like to change the status of the loans to your campaign from “forgiven” to “open.”  You do not wish to raise, nor will you raise, additional funds to pay back the loan.  

On July 29, 2004, you provided additional information in a telephone conversation.  You stated that the reason you wish to redesignate the loans as “open” is to show an outstanding loan on your Form 460 to claim the debt as either an employment expense or an uncollectible debt on your taxes.
ANALYSIS

Your question pertains to the rules relating to whether a filer can amend information previously provided on campaign forms provided to the Commission.  Section 81004.5 allows amendments of statements filed pursuant to the Act.  However, the general rule is that once action has been taken by a committee, such as termination, certain procedures must be followed to reverse an action.  (See regulations 18404 and 18404.1 for more information on termination and reopening rules.
)  In limited circumstances the Commission has allowed committees to reverse a transaction. (Miller Advice Letter, No. A-03-017; Tomberlin Advice Letter, No. A-97-505; Johannessen Advice Letter, No. A-96-281.)  
According to your facts, your reporting of the loans as forgiven was due to a mistake of law.  Such errors would not normally be excused, since once a candidate forgives a loan, the debt is extinguished.  (Copeland Advice Letter No. A-98-035.)  However, you have provided information stating that your forgiveness of the loans was performed with the belief that you had to do so in order to terminate your committee.  The termination rules of regulation 18404 state that, among other requirements to terminate, a committee must have eliminated or “declared that it has no intention or ability to discharge all of its debts, loans received and other obligations.”  (Regulation 18404(c)(2).)   Therefore, you were not required to forgive the loans in order to terminate, but merely state that you have no intention or ability to repay them.  

Your request is to retain the terminated status of your committee and declare that, even though the loans remain outstanding, you have no intention or ability to repay the loans and will not fundraise to attempt to repay these loans.
  Your reasons for this request include the statement that if the loans are redesignated as outstanding on the books of the committee when terminated, you would be able to claim these loans as employment expenses or uncollectible debts for a tax benefit.  You maintain that it would be a “hardship” suffered on your part if you are not allowed to claim these loans as debts on your taxes.
  In these limited circumstances where you do not intend to reopen the committee or fundraise in any way, you may file an amendment to your Form 460 to correct the loan status.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  




Galena West

Counsel, Legal Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


� Please note that local committees are not subject to all of the termination requirements of the Act.  (Regulation 18404.1(h); see regulation 18404 for general termination rules.)


� We assume that these loans were made from your personal funds to the committee since you can only forgive your own loans.


� The Commission does not give advice regarding other laws and limits their advice to the facts provided.  (Oglesby, supra.)  This advice does not determine the legality of your intent to list these loans as debts on your income tax returns.





