





August 31, 2004
Michael P. White
Law Offices of Michael Philip White

2230 L Street

Sacramento, CA 95816

Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No.   I-04-155
Dear Mr. White:


This letter is in response to your request on behalf of Evelyn Young                       for advice regarding the post-governmental employment provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because your letter seeks general assistance relating to the post-governmental employment provisions of the Act, we are treating your request as one for informal assistance.
  Nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct which has already taken place.  In addition, this letter is based on the facts presented.  The Fair Political Practices Commission (the “Commission”) does not act as the finder of fact when it renders advice. (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)
QUESTION


Is Mrs. Young restricted by the Act from pursuing contracts for clients, as a consultant in the grant industry, once she retires, due to her former employment with the State of California Department of Aging?
CONCLUSION


Yes.  The Act has three main post-governmental restrictions on individuals who leave state service that may apply.
FACTS


On or about September 21, 2004, Mrs. Young anticipates retiring from state civil service and from her current position with the California Department of Aging as a supervising governmental analyst.  

Before she is scheduled to retire from state civil service, Ms. Young wishes to move forward with her business plan to form a partnership with another certified public accountant and to market consulting services as an independent contractor to private enterprise by providing state and federal grant management training, the monitoring of grant sub-recipients, the review of sub-recipient single audits, and by providing accounting and control system reviews relating to such grants.  In the performance of such services, she will not be employed by, representing or holding herself out to her private sector clients as either an employee, representative, agent or assignee of the Department of Aging, nor to have any delegated authority to represent any interest of that agency as a private consultant.  Neither Ms. Young nor her anticipated consultant partner will provide any consulting services to any client who is being audited by the Department of Aging that are related in any way to the governmental audit being conducted on that client.


You state that, based on her duty statement, Ms. Young does not appear to meet the definition of public official or to have been involved in decision making.  However, you have provided additional information in a recent telephone message that during her tenure with the Department of Aging, Mrs. Young’s position as a supervising governmental analyst is designated in the agency’s conflict of interest code.

ANALYSIS

As stated above, the Act has three main post-governmental restrictions on individuals who have recently left state service:


1.  A “one-year ban” prohibiting a state employee from communicating, for compensation, with his or her former agency for the purpose of influencing certain administrative or legislative action (see § 87406, regulation 18746.1);


2.  A “permanent ban” prohibiting a former state employee from “switching sides” and participating, for compensation, in any specific proceeding involving the State of California if the proceeding is one in which the former state employee participated while employed by the state (see §§ 87401-87402, regulation 18741.1); and,

3.  Restrictions on a state employee who is negotiating or has any arrangement concerning prospective employment (§ 87407, regulation 18747).

I. The One-Year Ban.


The Act prohibits state employees who are designated or should be designated in their agency's conflict of interest code, for a period of one year after leaving state service, from being paid to communicate with or appear before their former agency for the purpose of influencing any administrative, legislative, or other specified action. Section 87406 specifically provides in pertinent part: 
“ (d)  (1) No designated employee of a state administrative agency, any officer, employee, or consultant of a state administrative agency who holds a position which entails the making, or participation in the making, of decisions which may foreseeably have a material effect on any financial interest, and no member of a state administrative agency, for a period of one year after leaving office or employment, shall, for compensation, act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person, by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication, before any state administrative agency, or officer or employee thereof, for which he or she worked or represented during the 12 months before leaving office or employment, if the appearance or communication is made for the purpose of influencing administrative or legislative action, 
 or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.”


Section 87302 requires agencies to enumerate positions in their conflict of interest code, that involve the making or participating in the making of decisions which may foreseeably have a material financial interest for each such position.  Any employee whose position is so listed is known as a “designated employee.”  (Section 82019(c).)  You have stated that Ms. Young is a “designated employee” under the Department of Aging’s conflict of interest code.  As such, the Department of Aging has determined that her duties involve the making of or participating in decisions for the purposes of the Act.  Therefore, Ms. Young is subject to the provisions of the one-year ban and is prohibited from representing another person by making an appearance or communication before the Department of Aging.  Assuming Ms. Young worked only for the Department of Aging during her last twelve months of state employment, this ban would apply only to that department. 

“An appearance or communication includes, but is not limited to, conversing by telephone or in person, corresponding with in writing or by electronic transmission, attending a meeting, and delivering or sending any communication.” (Regulation 18746.2, copy enclosed.) However, not all communications to a former state administrative agency employer are prohibited by the one-year ban; it is only when the communication is for the purpose of “influencing” that the communication implicates the one-year ban. An appearance or communication “is for the purpose of influencing if it is made for the principal purpose of supporting, promoting, influencing, modifying, opposing, delaying, or advancing the action or proceeding.” (Regulation 18746.2(a).)

II. The Permanent Ban.



The second post-employment restriction on public officials is a permanent prohibition on influencing any judicial or other proceeding in which the official participated while in state service. (Sections 87401 and 87402.)  In other words, a public official may never “switch sides” in a proceeding after leaving state service.


Section 87401 provides:
“No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office, shall for compensation act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person (other than the State of California) before any court or state administrative agency or any officer or employee thereof by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication with the intent to influence, in connection with any judicial, quasi-judicial or other proceeding if both of the following apply:
(a) The State of California is a party or has a direct and substantial interest.
(b) The proceeding is one in which the former state administrative official participated.” 

Section 87402 provides:

“No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office shall for compensation aid, advise, counsel, consult or assist in representing any other person (except the State of California) in any proceeding in which the official would be prohibited from appearing under Section 87401.” 


The permanent ban is a lifetime ban and applies to any judicial, quasi-judicial or other proceeding where Ms. Young participated in the proceeding while she was employed at the Department of Aging.
   
     
An official is considered to have “participated” in a proceeding if the official was “to have taken part personally and substantially through decision, approval, disapproval, formal written recommendation, rendering advice on a substantial basis, investigation or use of confidential information as an officer or employee….” (Section 87400(d).)  A former state official who held a management position in a state administrative agency is deemed to have participated in a proceeding if: (1) the proceeding was pending before the agency during his or her tenure, and (2) the proceeding was under his or her supervisory authority. (Section 87400(d); regulation 18741.1(a)(4).) Your letter indicates that Ms. Young is a supervising governmental analyst for the department.  As such, it is likely that there are employees under her supervisory authority.  If so, she is deemed to have participated personally and substantially in the proceedings in which they were involved. Thus, in addition to the proceedings in which she was personally involved, these also would be other “proceedings” subject to the permanent ban.

Additionally, an audit is a “judicial, quasi-judicial or other proceeding” for which the State of California is a party or has a direct and substantial interest. (Section 87400(c); Costa Advice Letter, No. A-98-003; Brown Advice Letter, No. A-91-033.)  Accordingly, Ms. Young would not be able to represent or advise any prospective client who is being audited by the Department of Aging if she participated or supervised the proceeding during her employment.

New Proceeding

 
The permanent ban applies throughout the duration of a proceeding in which the official participated. It does not, however, prohibit the official from representing a client in any new proceeding, even though the business entity may have been a party to a previous proceeding in which the official participated.  (Ferber Advice Letter, No. I-99-104.)   

You should consider the above discussion in order to identify the Department of Aging proceedings which are subject to the permanent ban. Since this is a factual determination for you to make, we are unable to advise you, other than in the general terms above, as to whether the consulting services Ms. Young may perform for her prospective clients with respect to the Department of Aging would involve her in proceedings in which she previously participated as a designated employee of the department.
 
III. Prospective Employment

Finally, Section 87407 states:


“No public official shall make, participate in making, or use his or her position to influence, any governmental decision directly relating to any person with whom he or she is negotiating, or has any arrangement concerning, prospective employment.”
Accordingly, Ms. Young may not negotiate or make any arrangement concerning prospective employment with anyone who is involved in any governmental decision in which she may “make, participate in making, or use her official position to influence” the outcome.
 

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 

� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


� Informal assistance does not confer the immunity provided by a Commission opinion or formal written advice. (Regulation 18329(c)(3), copy enclosed.)


	� “Influencing legislative or administrative action” includes influencing “by any means, including but not limited to the provision or use of information, statistics, studies or analyses.” (§ 82032.) “Administrative action” is defined in section 82002 as “the proposal, drafting, development, consideration, amendment, enactment, or defeat by any state agency of any rule, regulation, or other action in any ratemaking proceeding or any quasi-legislative proceeding....” Section 82037 defines “legislative action” as “the drafting, introduction, consideration, modification, enactment or defeat of any bill, resolution, amendment, report, nomination or other matter by the Legislature or by either house or any committee, subcommittee, joint or select committee thereof, or by a member or employee of the Legislature acting in his official capacity. ‘Legislative action’ also means the action of the Governor in approving or vetoing any bill.”





	� Sections 87401 and 87402 do not restrict an ex-employee’s ability to participate in new proceedings, although these new proceedings may be subject to the prohibitions of the one-year ban discussed above. (Leslie Advice Letter, No. I-89-649.)


� Your letter also states Ms. Young may return as a retired annuitant.  If that is the case, you should seek further advice regarding the Act’s conflict of interest provisions and/or revolving door statutes.  The same is also true if Ms. Young returned to do any work for the department as a private contractor. (See Garcia Advice Letter, No. A-97-445, copy enclosed.) 





