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           November 17, 2004
Bruce Colbert
Property Owners Association

of Riverside County

Post Office Box 127

Riverside, CA 92502

Re:
Your Request for Advice


Our File No.   A-04-164
Dear Mr. Colbert:


This letter is in response to your request, on behalf of the Property Owners Association of Riverside County and Mayor Matt Weyuker, for advice regarding the mass mailing provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION


May the mayor of Desert Hot Springs write a letter using his official title, and include that letter along with a copy of a newspaper column entitled “Straight Talk from the Mayor” in a mailing sent out by a non-profit association seeking to rally new members around a regulatory issue of interest to local property owners? 
CONCLUSION


Yes.  Under the circumstances you describe, the only portion of the Act that might be implicated in this activity is the prohibition against mass mailings at public expense.  Your account of the facts indicates that the mailing would not be produced or distributed with public monies, and as a result is not a “mass mailing” prohibited under the Act.
FACTS


You request advice as to whether the mayor of Desert Hot Springs may sign a letter on his own stationery under the following caption: “From the Desk of Mayor Matt Weyuker.”  This letter would be included with a letter from a section 501(c)(6) nonprofit association (Property Owners Association of Riverside County, or “the Association”) which is recruiting new members. A newspaper column entitled, “Straight Talk from the Mayor” would also be included with the mayor’s letter. The issue which the mayor will address in this mailing is the Coachella Valley Multi-Species Habitat Conservation Plan, which is currently being developed by the Coachella Valley Association of Governments.  The mailing in question is directed to members of the public, not to the Coachella Valley Association of Governments.  The cover of the envelope would display the words: “An Important Message from the Mayor of Desert Hot Springs Regarding Your Property.”  

No part of this mailing would be funded by public monies. The Association would be paying all expenses related to the mailing, and no part of the mailing would be printed on city stationery or the mayor’s official letterhead.  The Association has no intention of using proceeds from this mailing to support or oppose any candidate or ballot measure. The mayor is not running for reelection this election cycle. The Association does not have any staff member who spends one third of his or her compensated time per month in direct communication with state officials, and the Association does not lobby state officials on statewide issues.  


ANALYSIS


The Act does not prohibit a public official such as Mayor Weyuker from communicating with members of the general public on topics of public concern, nor does it prohibit him from identifying himself as a public official in such communications. Under the circumstances you describe, only the Act’s “mass mailing” provisions may limit the mayor’s communications on behalf of the Association.
  Section 89001 (copy enclosed) provides that “[n]o newsletter or other mass mailing shall be sent at public expense.”  Regulation 18901 (copy enclosed) implements section 89001, and provides that a mass mailing is prohibited if it meets all of the following criteria:


“(1)  Any item sent is delivered, by any means, to the recipient at his or her residence, place of employment or business, or post office box.  For purposes of this subdivision (a)(1), the item delivered to the recipient must be a tangible item, such as a videotape, record, or button, or a written document.

(2)  The item sent either:

(A)  Features an elected officer affiliated with the agency which produces or sends the mailing, or

(B)  Includes the name, office, photograph, or other reference to an elected officer affiliated with the agency which produces or sends the mailing, and is prepared or sent in cooperation, consultation, coordination, or concert with the elected officer.

(3)(A)  Any of the costs of distribution is paid for with public moneys; or

(B)  Costs of design, production, and printing exceeding $50.00 are paid with public moneys, and the design, production, or printing is done with the intent of sending the item other than as permitted by this regulation.

(4)  More than two hundred substantially similar items are sent, in a single calendar month, excluding any item sent in response to an unsolicited request and any item described in subdivision (b).”


According to your account of the facts, no public moneys would be used to defray any of the mailings’ distribution or production costs.  So long as this is the case, the mailing you describe would not be a “mass mailing” prohibited under section 89001.   
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Lawrence T. Woodlock



Senior Counsel, Legal Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


� A payment made at the behest of a candidate could also be a contribution under section 82015.  However, this statute is not implicated under the specific circumstances you describe.  If there are other mailings at other times, you should seek further advice.  





