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August 20, 2004
Jonathan Dickinson

Ashburn for Congress Committee

Post Office Box 11444

Bakersfield, CA 93389-1444

Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-04-177
Dear Mr. Dickinson:


This letter is in response to your request for advice regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”)
 on behalf of the Roy Ashburn for Congress Committee.
QUESTION


Does the lobbyist contribution limitation of section 85702 apply to prohibit registered lobbyists from making contributions to Senator Ashburn’s federal campaign for Congress?
CONCLUSION


No.
FACTS


Senator Roy Ashburn is a member of the California Legislature who is running for Congress. Whether or not his Ashburn for Congress committee may receive federal campaign contributions from state lobbyists is the subject of your inquiry.  You have attached the Federal Election Commission Advisory Opinion 2002-2, stating that federal law preempts state law.   
ANALYSIS


Senator Ashburn currently holds a seat in the California State Senate.  He also is a candidate for a seat in Congress.  Section 85702 of the Act prohibits lobbyists from making contributions to candidates and officeholders whom they are registered to lobby:
“An elected state officer or candidate for elected state office may not accept a contribution from a lobbyist, and a lobbyist may not make a contribution to an elected state officer or candidate for elected state office, if that lobbyist is registered to lobby the governmental agency for which the candidate is seeking election or the governmental agency of the elected state officer.”

Section 82007, defining the term “candidate,” however, expressly exempts from that definition “any person within the meaning of Section 301(b) of the Federal Election Campaign Act of 1971.”  Thus, candidates for federal office, such as Congress, are not reached by provisions applying to candidates otherwise defined in section 82007.  We have advised in the past that contributions made to federal candidates need not be cumulated with those made to state or local candidates or committees for purposes of section 82013, subdivision (c), (defining a major donor committee).  (Reed Advice Letter, No. I-88-213.)  Moreover, we have rendered that advice even in cases where the federal candidate is currently holding state or local elected office.  (Id.)  

We believe the same rule applies with regard to section 85702.  While              Mr. Ashburn may hold state elective office, the campaign contribution to his congressional campaign is not governed by the Act.  As such, section 85702 does not serve to restrict lobbyist contributions to Mr. Ashburn’s federal account.
  
If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
C. Scott Tocher



Counsel, Legal Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


�  You have enclosed an advisory opinion from the Federal Election Commission, AO 2002-2, which concludes that federal law preempted a Maryland state law restricting lobbyist activities concerning fundraising on behalf of Maryland state officeholders.  We do not find the opinion’s preemption analysis pertinent to the question in the present matter, however, because we do not find that section 85702 is intended to reach a contribution to a federal campaign.  Because there is no conflict between the federal and state scheme, no preemption question arises.  





