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November 4, 2004
Linda Hill
San Bernardino City

Unified School District

777 North F Street

San Bernardino, CA 92410

Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-04-218
Dear Ms. Hill:


This letter is in response to your request on behalf of the San Bernardino City Unified School District for advice regarding the mass mailing provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION


Is it permissible for school board members to be featured in high school yearbooks?
CONCLUSION


Inclusion of photographs of elected school board members in yearbooks would not violate the Act’s mass mailing provisions, provided the board members do not request or induce students to purchase the yearbooks.
FACTS


You seek advice as to whether it is permissible to print school board members’ photographs in high school yearbooks.  The yearbooks are partially funded by the school 
district since the yearbook class is part of the students’ regular schedule and is taught by a district teacher.  Approximately 525 books are sold to students at a cost of $75 each.

ANALYSIS


Section 89001 provides that “[n]o newsletter or other mass mailing shall be sent at public expense.”  A mass mailing is more than 200 substantially similar items sent in a calendar month that features an elected officer affiliated with the agency and any of the costs of design, production, and printing exceeding $50 are paid with public moneys.  (Regulation 18901(a).)  

The mass mailing restrictions do not apply to materials that are sent in response to an unsolicited request.  An unsolicited request is “[a] written or oral communication (including a petition) which specifically requests a response and which is not requested or induced by the recipient elected officer” or his or her agent. (Regulation 18901(c)(4)(A).)


In your letter you stated that the yearbook is partially funded by public funds in that the yearbook production is a regular class attended by students and taught by a salaried instructor.  It is anticipated that 525 yearbooks will be produced.  The yearbook meets the definition of a mass mailing unless an exception applies.
You indicated that the yearbook is sold to students at a cost of $75.  In Harper Advice Letter, No. I-89-435, we said that when students purchase yearbooks in response to solicitations by the students producing the yearbooks, such purchases are unsolicited requests, provided that the students who produce the yearbooks are not acting at the behest of the school board members.   Accordingly, provided your school board does not request or induce students to purchase yearbooks, the yearbooks meet the test of an unsolicited request and would not be a mass mailing under the Act.
I trust this answers your question sufficiently.  If you have any additional questions, or need to discuss this further, please feel free to call me at (916) 322-5660.






Sincerely,






Luisa Menchaca






General Counsel






By:  Jeanette E. Turvill






        Political Reform Consultant






        Technical Assistance Division

JET/jt                  
� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	





