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February 2, 2005
Jack L. White, City Attorney

City of Anaheim

Office of the City Attorney

200 So. Anaheim Boulevard, Suite 356

Anaheim, CA 92805

Re:
Your Request for General Information

Our File No.   G-04-234
Dear Mr. White:


This letter is in response to your request for general information regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION


Under former Proposition 208, when was non-payment of a vendor by a candidate or committee regarded as an “extension of credit” and deemed a contribution?
CONCLUSION


Because your question does not present a question under the Act, we are unable to provide you with formal advice on this issue.  (See discussion.)
FACTS


The City of Anaheim has a local ordinance limiting campaign contributions to $1,000 per contributor per election.  The ordinance also provides that extensions of credit over thirty days are subject to the contribution limit (similar to the state law under former  Proposition 208 which was in Government Code section 85307).

A candidate in the 2002 city election purchased services for phone banks and mailers from three different vendors in excess of $1,000 each and never paid them. In each case, the services were rendered and the invoice sent in late 2002.  The candidate then terminated his committee in June 2004 by filing a Termination Statement on Form 460.  Schedule F of the Form 460 shows unpaid bills for these three creditors in the amounts of $6,319, $5,481 and $1,081. If these three unpaid bills are regarded as contributions, they exceed the maximum local contribution limitation.  The local ordinance empowers this office to impose substantial civil fines for violations of the contribution limitation
ANALYSIS


You have inquired about past provisions of the Act which were similar to current provisions of the City of Anaheim campaign contribution limitation ordinance.  As you are aware, the Proposition 208 provisions were enjoined by the federal district court in January 1998, and were then repealed by Proposition 34 in 2000.  The repealed language specified that “extensions of credit for a period of more than 30 days” were “subject to all contribution limitations.”  The advice letters you cite analyze repealed, not current, provisions of the Act, and their bearing on Anaheim’s ordinance is indirect, at best.
Because you seek interpretation of a short-lived provision of the Act that has not been in effect for seven years, in support of an interpretation of an Anaheim city ordinance, your question does not present a question under the Act.  Pursuant to regulation 18329(b)(8)(D) (enclosed), the Commission does not issue advice in these circumstances.  (See also Dawson Advice Letter, No. I-02-055.)

We note that the section 85307(a), added by Proposition 34, states:

“(a)  The provisions of this article regarding loans apply to extensions of credit, but do not apply to loans made to a candidate by a commercial lending institution in the lender’s regular course of business on terms available to members of the general public for which the candidate is personally liable.” (Emphasis added.)
However, the term “extension of credit” does not appear elsewhere in the Act, nor is there an express statutory or regulatory definition for this term.  For this reason, the Commission will be examining the extension of credit issue for purposes of the provisions added by Proposition 34 at its April 2005 meeting.  For further information and materials related to the April meeting, please subscribe to our electronic mailing list, by visiting the Commission website:  http://www.fppc.ca.gov/ .
If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  



Natalie Bocanegra


Counsel, Legal Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	





