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December 28, 2004
Thomas D. Glasser
Judge of the Superior Court
235 East Mountain View
Barstow, CA 92311
Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No.   I-04-264
Dear Judge Glasser:


This letter is in response to your request for advice regarding the reporting provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Since your inquiry is general in nature, we are treating your request as one for informal assistance.
  On December 20, 2004, you confirmed you were the subject of the request for advice. 

QUESTIONS

1.  Does the conveyance of real estate and/or money from your father to you result in income which must be reported on your Statement of Economic Interests - Form 700?

2.  If you are added to your father’s bank account as a joint tenant, will that result in income to you which must be reported on your Statement of Economic Interests - Form 700?

CONCLUSIONS



1.  You are not required to disclose the real property or money as either gifts or income.  However, the property would be disclosed on Schedule B – Interests Real Property if the property is located in California.  

2.  The addition of your name to your father’s bank account does not constitute a reportable gift to you nor is it reportable as income on your Form 700. 
ANALYSIS


As a judge, you must disclose the receipt of gifts valued at $50 or more.  (Section 87207.)  The term “gift” includes, but is not limited to “…any payment that confers a personal benefit on the recipient, to the extent that consideration of equal or greater value is not received….”  (Section 82028.)  An official who provides equal or greater consideration for the payment has received income, as opposed to a gift.  In your request for advice, you ask whether a “gift” of real estate and/or money results in income.  Based on this, we are assuming that you have not provided equal or greater consideration for the property and/or money and will treat these as gifts.  Certain gifts, such as those from family members, are not required to be disclosed as such.  (Section 82028(b)(3).)  While the conveyance of real property is not required to be disclosed as a gift, the real property, once conveyed may need to be disclosed as an interest on Schedule B of Form 700.

An “‘interest in real property’ includes any leasehold, beneficial or ownership interest or an option to acquire such an interest in real property located in the jurisdiction owned directly, indirectly or beneficially by the public official… or his or her immediate family if the fair market value of the interest is two thousand dollars ($2,000) or more.”  (Section 82033.)  “Jurisdiction” means the state with respect to a judge.  (Section 82035; In re Baty (1979) 5 FPPC Ops. 10.)

With respect to your question regarding being added to your father’s bank account, this would neither be reported as a gift, nor would it be reported on any other schedule of Form 700 as an investment.  “The term ‘investment’ does not include a time or demand deposit in a financial institution….”  (Section 82034.)

To summarize, the receipt of real property and money from your father, and the addition of your name to his bank account do not result in reportable gifts for purposes of the Statement of Economic Interests, Form 700.  While the property is not disclosed as a gift, it may need to be disclosed as an interest you hold.  In addition, it is suggested that you contact the Commission on Judicial Performance for further guidance on this issue.  The Commission on Judicial Performance has jurisdiction over section 170.9 of the Code of Civil Procedure which, in addition to the Political Reform Act, also governs the receipt of gifts by judges.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Trish Mayer



Political Reform Consultant
Enclosure
TM
I:\AdviceLtrs\04-264
� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


	�   Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice. (Regulation 18329(c), copy enclosed.) 





