





January 11, 2005
Victoria Wasko, CMC
City of Corona

Office of the City Clerk

Post Office Box 940

Corona, CA 92878-0940

Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-04-270
Dear Ms. Wasko:


This letter is in response to your request on behalf the Corona City Council and the employees of the Hinderliter, de Llamas & Associates tax auditing firm regarding the “consultant” provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION


For the purposes of qualification under the category of “consultant” under the City of Corona’s conflict of interest code, does the Hinderliter, de Llamas & Associates tax auditing firm, or the individuals of Hinderliter, de Llamas & Associates performing duties under the contract with the City of Corona, qualify as “consultants” for the City of Corona under the Act, such that they must file a Form 700?
CONCLUSION


Based on your facts, the employees of Hinderliter, de Llamas & Associates will not be considered to be “consultants” and will not file Form 700.  
FACTS


The City of Corona (the “city”) recently entered into a professional services agreement with Hinderliter, de Llamas & Associates for sales tax auditing services for fiscal year 2004-05.  The city has utilized the services of Hinderliter, de Llamas & Associates since 2001 when their services were authorized by City Resolution No. 2001-01.  


In the documents attached to your request for advice, it appears that the services Hinderliter, de Llamas & Associates (the “firm”) will provide to the city consist, in condensed form, of providing quarterly audits and reports which identify new businesses in the city and assure that the related sales tax revenue is allocated to the city by the State Board of Equalization.  Additional services include the firm’s providing proprietary software that tracks historical data by business and tax category.  Various analytical reports will be provided by the firm each quarter for use in projecting sales tax revenue for budgetary purposes.  


In a document attached to your request for advice is a summary by the firm of the services that the firm customarily provides to the 273 California cities and counties with which it has contracts.  The summary states that the contracts provide for two primary functions:  

1.  The firm will recompile the quarterly sales and use tax data generated by the State Board of Equalization into readable reports and software for use by the clients.
2. The firm will monitor the Board of Equalization’s allocation of local sales, use and transactions tax revenues to insure that the State Board of Equalization has properly distributed all revenues due to the client.


Further, the summary states that, after the firm’s data processing team downloads the data into its proprietary software and generates a series of reports which allow the city to review its sales and use tax allocations by individual business, business type and  geographical area, a principal of the firm is then assigned to analyze the reports and propose a summary of key trends, major one-time aberrations, and other changes that may impact the client’s budget or economic projections.  The principal personally meets with city representatives to review the data in detail.  The firm’s service is for data and information for which the city pays a flat monthly fee.  The firm does not perform special studies of specific problems or issues nor does it make recommendations.  A separate audit staff monitors the city’s allocations from the State Board of Equalization to ensure that the monies are properly distributed.  


Also attached to your request for advice is the City of Corona professional services agreement which states in section 3.1.2 that the term of the contract between the city and the firm shall be from the effective date, November, 3, 2004, and shall automatically renew for consecutive one year terms, unless otherwise terminated.

Additionally, you have enclosed the city’s conflict of interest code in which, on page 26, the position of “consultant” is designated.  

ANALYSIS


The Act’s conflict-of-interest rules prohibit a public official from making, participating in making, or using his or her official position in any way to influence a governmental decision in which the official knows, or has reason to know, that he or she has a “financial interest.”  (Section 87100.)  Section 87103 provides that a public official has a “financial interest” in a governmental decision “if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from its effect on the public generally, on the official, a member of his or her immediate family,” or on any of the official’s economic interests.  In addition, state and local public officials must file periodic statements of economic interests (Form 700) disclosing those personal assets and interests that may be affected during the performance of their official duties.  (Sections 87200 - 87350.)


Your request for advice on behalf of the Corona City Council and the employees of the firm relates to the interpretation of the city’s conflict of interest code.  The city council determines who qualifies as a consultant under that code and is the code reviewing body as well.  Where the Fair Political Practices Commission (“Commission”) is not the code reviewing body for the conflict of interest code of an agency or individual questioning conflict of interest code interpretation, the Commission provides advice only in situations where the individual or agency has already requested an interpretation from the code reviewing body.  (Regulation 18329.5(a)(3).)  In this case, the code reviewing body is requesting the Commission’s interpretation in coordination with the agency and individuals in question so the Commission is able to provide advice.


The Act defines “public official” to include “every member, officer, employee or consultant of a state or local government agency.”  (Section 82048, emphasis added.)  The city, the agency for which the persons in question are under contract to work, is, by definition, a “local government agency” under section 82041.  Regulation 18701(a) defines, for purposes of section 82048 (and section 82019 which defines “designated employee”), a “consultant” as:
“(2) . . . [A]n individual who, pursuant to a contract with a state or local government agency:

(A) Makes a governmental decision whether to:

1. Approve a rate, rule, or regulation;

2. Adopt or enforce a law;

3. Issue, deny, suspend, or revoke any permit, license, application, certificate, approval, order, or similar authorization or entitlement;

4. Authorize the agency to enter into, modify, or renew a contract provided it is the type of contract that requires agency approval;

5. Grant agency approval to a contract that requires agency approval and to which the agency is a party, or to the specifications for such a contract;

6. Grant agency approval to a plan, design, report, study, or similar item;

7. Adopt, or grant agency approval of, policies, standards, or guidelines for the agency, or for any subdivision thereof; or

(B) Serves in a staff capacity with the agency and in that capacity participates in making a governmental decision as defined in Regulation 18702.2 or performs the same or substantially all the same duties for the agency that would otherwise be performed by an individual holding a position specified in the agency's Conflict of Interest Code under Government Code Section 87302.”  (Regulation18701(a)(2).)

For purposes of the analysis, we will break these requirements down into their component parts.  A “consultant” is:

“ . . . [A]n individual who . . .
Because, under regulation 18701(a)(2), the term “consultant” is applied only to an “individual,” the next criterion requires that a “consultant” be an “individual,” that is, a natural person, and not the firm itself.  You must look to the person performing the duties under the contract to determine who, if anyone, is acting as a consultant to the city.  (Sanchez Advice Letter, No. I-03-173.)  In addition, if individuals within the firm do not have duties under the contract, or those duties do not meet the definition of “consultant,” as stated above, then those individuals are not consultants under the contract.  (Del Guercio Advice Letter, No. I-01-116.)  

“pursuant to a contract with a state or local government agency . . .”

We note at the outset that the city has a contract with the firm to have work performed.  This contract meets the first criterion for determining if a person qualifies as a “consultant,” which is that there must be a contractual relationship between the parties.  In addition, even though the business entity, not the individual, enters into the contract, the individual providing services pursuant to the contract qualifies under this first criterion.  (Sanchez Advice Letter, supra; Simon Advice Letter, No. I-02-163.)

“Makes a governmental decision”


Under this provision, any one of seven criterion, if met, will determine that the individual in question is a consultant if the individual:

1. Approves a rate, rule, or regulation;

2. Adopts or enforces a law;

3. Issues, denies, suspends, or revokes any permit, license, application, 
certificate, approval, order, or similar authorization or entitlement;

4. Authorizes the agency to enter into, modify, or renew a contract 
provided it is the type of contract that requires agency approval;


5. Grants agency approval to a contract that requires agency approval and to which the agency is a party, or to the specifications for such a contract;

6. Grants agency approval to a plan, design, report, study, or similar item;

7. Adopts, or grants agency approval of policies, standards, or guidelines for the agency, or for any subdivision thereof.

It does not appear from any of the documents attached to your letter that the personnel of the firm have the authority to make any of the decisions listed above.  Therefore, none of the employees of the firm would qualify as a consultant under regulation 18701(a)(2).
“Serves in a staff capacity with the agency and in that capacity participates in making a governmental decision as defined in Regulation 18702.2 or performs the same or substantially all the same duties for the agency that would otherwise be performed by an individual holding a position specified in the agency’s Conflict of Interest Code under Government Code Section 87302.”  


This provision applies two separate tests to determine if an individual is a consultant.  The first test is whether the individual (a) serves in a staff capacity with the agency and, (b) in that capacity, participates in making a government decision as defined in regulation 18702.2.  The second test is whether the individual (a) serves in a staff capacity with the agency, and, (b) in that capacity, performs the same or substantially all the same duties of an individual holding a position specified in the agency’s conflict of interest code.  Since the duties to be performed for the city by the firm’s employees appear to be unique, it does not appear that the employees will be performing the duties of an individual holding a position already specified in the city’s conflict of interest code.  Therefore, we will focus our analysis on the first of these tests.

Do Individuals in the Firm “Serve in a Staff Capacity” with the City?

The Randolph Advice Letter (No. I-95-045) illustrates how one decides whether a person serves in an agency staff capacity within the meaning of regulation 18701(a)(2)(B).  This advice letter notes that the “staff capacity” language generally excludes individuals who work on one project or a limited range of projects.  Thus, the standard generally does not include individuals who work on one project or a limited range of projects for the agency unless those projects extend over a long period of time.  (See also Thomas Advice Letter, No. A-98-185; Karger Advice Letter, No. A-97-253; Sanchez Advice Letter, supra.)  Implicit in the notion of “serves in a staff capacity” is that there is an ongoing relationship between the contractor and the public agency.  (Travis Advice Letter, No. A-96-053; Maze Advice Letter, No. I-95-296; Randolph Advice Letter, supra.)  Previous Commission advice has found that a term of more than one year is significant enough to meet this temporal qualifier, whereas nine months of regular and continuous work is not normally enough to qualify. (Ferber Advice Letter, No. A-98-118 and Smith Advice Letter, No. I-99-316.)  


Thus, in the case of a single project that requires regular work over an extended period of time, persons charged with performing that work may well be “consultants” within the meaning of the Act.  (Ferber, supra.)  Under the facts of your request, we conclude that, if matters progress as you anticipate, preparation of the tax data by the firm will continue for consecutive one-year terms.  Accordingly, personnel of the firm will become “consultants” within the meaning of the Act, if the duties they will be performing constitute participation in a governmental decision.
  


Are Individuals in the Firm Participating in a Governmental Decision?

Regulation 18702.2 defines when a public official participates in making a governmental decision:


“A public official ‘participates in making a governmental decision’ . . . when, acting within the authority of his or her position, the official:

(a) Negotiates, without significant substantive review, with a governmental entity or private person regarding a governmental decision referenced in Title 2, California Code of Regulations, section 18701(a)(2)(A);

(b) Advises or makes recommendations to the decisionmaker either directly or without significant intervening substantive review, by:

(1) Conducting research or making any investigation which requires the exercise of judgment on the part of the official and the purpose of which is to influence a governmental decision referenced in Title 2, California Code of Regulations, section 18701(a)(2)(A); or

(2) Preparing or presenting any report, analysis, or opinion, orally, or in writing, which requires the exercise of judgment on the part of the official and the purpose of which is to influence a governmental decision referenced in Title 2, California Code of Regulations, section 18701(a)(2)(A).”

Based on the facts you provide, it appears that the employees of the firm do not meet the criteria of regulation 18702.2(a).  In addition, again from the facts you provide, the firm’s employees also do not appear to meet the criteria in regulation 18702.2(b).  The firm’s employees will not make recommendations to city staff and, according to the contract, will not be conducting research (the attached contract specifically states that the firm will neither be interviewing businesses nor individuals to find tax discrepancies or additional data) but instead will be downloading existing data and reviewing the city’s allocations from the State Board of Equalization.  Although the firm will prepare a report using the downloaded data, the report will not offer significant analysis and will only impart information for the city’s use in establishing its budget.   Similarly, regarding audits the firm’s employees will conduct with regard to the State Board of Equalization’s allocations to the city, previous advice has found that the “participation” qualifier is generally not met when employees of private firms perform independent audits for municipalities.  We have advised in the past that, generally, an auditor without the authority to recommend a course of action, is not the type to be covered by the conflict of interest code.  (Maze, supra; Marvel Advice Letter, No. I-89-287.)
� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  


	


	�  Pertinent to the situation described in your request, is the Maze Advice Letter, supra, in which Commission staff advised the employees of an accounting firm which performed annual independent audits of municipal governmental entities that they were not consultants under the Act even though their work for the cities in question was pursuant to multi-year contracts.  The set of facts in the Maze letter appears to differ from those in your request for advice, however, in that the firm in Maze had dealings with the city once a year whereas Hinderliter, de Llamas & Associates will have contacts with the city that occur at least quarterly.  











