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January 21, 2005
Scott Dosick

Community Outreach Branch Manager

California Department of Conservation

Division of Recycling

c/o 2523 Cantara Way

Sacramento, CA 95835

Re:
Your Request for Informal Assistance


Our File No.   I-04-275
Dear Mr. Dosick:


This letter is in response to your request for advice regarding the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because your letter seeks general assistance relating to the post-governmental employment provisions of the Act, we are treating your request as one for informal assistance.
  Nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct which has already taken place.  In addition, this letter is based on the facts presented.  The Fair Political Practices Commission (the “Commission”) does not act as the finder of fact when it renders advice. (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)
QUESTIONS
1.) Are you precluded from accepting an offer of employment, as an employee or a contractor, with the California Association of Local Conservation Corps (“CALCC”) or any of the individual Local Community Conservation Corps (“LCCCs”)?
2.) If not precluded from accepting employment, then what restrictions or limitations exist based on your present and past positions with the Division of Recycling (“DOR”)?
CONCLUSIONS
1.) No, the Act does not preclude public officials from accepting employment with outside agencies.  Therefore, you are not precluded from accepting an offer of employment, as an employee or a contractor, with CALCC or any of the individual LCCCs with certain restrictions, as discussed below.
2.) The restrictions that exist based on your present and past positions with DOR include the bans on influencing prospective employment, the permanent ban on switching sides and the one-year ban, all of which are explained in detail below.
FACTS


In early 2000, Governor Gray Davis appointed you as deputy chief of the Division of Recycling (“DOR”), California Department of Conservation.  When he left office in October of 2003, you took a civil service position as branch manager for Community Outreach within DOR.  In your roles as deputy chief and branch manager, you oversaw numerous grant programs to various entities in California, including all eleven Local Community Conservation Corps (“LCCC’s”).  Each of the LCCC’s is an independent 501(c)(3) nonprofit organization that develops and trains at-risk youth through educational programs and on-the-job training while conducting recycling and other conservation projects.

The LCCC’s have an umbrella organization, the California Association of Local Conservation Corps (“CALCC”), a 501(c)(6) organization.  While numerous grants in the multi-million dollar range have been awarded by DOR to the individual LCCC’s, DOR has no financial relationship with CALCC as an organization.  Each of the eleven LCCC’s receives and will continue to receive annual funding from DOR as authorized by statute (PRC 14507.5, 14581).  In your roles with DOR, you have been responsible for the oversight and auditing functions of the LCCC grants/contracts and were also involved in negotiating with CALCC (made-up of the 11 local corps members) as a whole regarding grant funding guidelines and this year in particular, a grant for the benefit of all 11 local corps awarded to the Los Angeles Conservation Corps. 

You have submitted your proposal to serve as the contracted association consultant for CALCC.  If your proposal is accepted, you will resign from state service to accept the position.  In addition, in a telephone communication on January 6, 2005, you indicated that CALCC has contacted you to say that they would like to discuss prospective employment with you.
ANALYSIS

Employment Restrictions

Influencing Prospective Employment 

The Act’s post-employment restriction immediately relevant to your circumstances is that found at section 87407:

“No public official shall make, participate in making, or use his or her official position to influence, any governmental decision directly relating to any person with whom he or she is negotiating, or has any arrangement concerning, prospective employment.”

A “public official” is defined, in part, in section 82048 as “…every member, officer, employee or consultant of a state or local government agency, but does not include judges and court commissioners in the judicial branch of government….”  The DOR is a state administrative agency as defined in section 87400(a) and as a deputy chief and branch manager for the DOR, you are a public official subject to the post-employment restrictions of the Act.


“A public official is ‘negotiating’ employment when he or she interviews or discusses an offer of employment with a[n] [potential] employer or his or her agent.”  (Regulation 18747(c)(1).)  We construe the scheduling, conduct and follow-up of an interview as one continuous process falling under the definition of “negotiating” employment.  (Bonner Advice Letter, No. I-98-287.)  However, the act of sending a resume or application to a specific entity is not considered “negotiating.”  Similarly, entertaining informal inquiries about your future plans and receiving expressions of general interest in discussing potential employment opportunities at some point in the future is not considered “negotiating.”  (Id.)  “A public official has an ‘arrangement’ concerning prospective employment when he or she accepts an employer’s offer of employment.”  (Regulation 18747(c)(2).)
 

You state that you “have submitted a proposal to serve as the contracted Association Consultant for CALCC” and will resign if it is accepted.  Your letter does not specify the exact nature of your actions in this regard; however, you have indicated that you have submitted the proposal and CALCC has contacted you with regard to a position with them.  If you have not discussed with CALCC these employment possibilities nor scheduled any interviews, then it appears that you have not “negotiated” future employment.  However, if you have discussed the future possibilities with CALCC, then your involvement in governmental decisions, pursuant to section 87407, is now limited and you must not make, participate in the making, or influence any decisions that impact CALCC.
  You should examine each decision you face and ascertain if CALCC is involved in or affected by that decision to determine if you are permitted to participate.
In addition to the limitations currently applicable to you, public officials who leave state service are also subject to two types of post-governmental employment restrictions under the Act.  The first is a permanent prohibition on advising or representing any person for compensation in any judicial or other proceeding in which the official participated while in state service.  The second is a one-year prohibition on making any appearance before a former agency for compensation for the purpose of influencing administrative, legislative or other specified actions.
 
Permanent Ban on “Switching Sides”

Sections 87401 and 87402 prohibit former state administrative officials,
 who participated in a judicial, quasi-judicial or other proceeding while employed by a state agency, from being paid to represent or assist in representing another person regarding that same proceeding.  Section 87401 specifically provides:
 
“No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office, shall for compensation act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person (other than the State of California) before any court or state administrative agency or any officer or employee thereof by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication with the intent to influence, in connection with any judicial, quasi-judicial or other proceeding if both of the following apply:
 
“(a) The State of California is a party or has a direct and substantial interest.
 
“(b) The proceeding is one in which the former state administrative official participated.” 


Section 87402 provides:
 
“No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office shall for compensation aid, advise, counsel, consult or assist in representing any other person (except the State of California) in any proceeding in which the official would be prohibited from appearing under Section 87401.”
Regulation 18741.1 further clarifies that:
 

“(a) The prohibitions of Government Code Sections 87401 and 87402 apply to any state administrative official if all of the following criteria are met:
 
“(1) The official has permanently left state service or is on a leave of absence.
 
“(2) The official is compensated, or promised compensation, for making an appearance or communication, or for aiding, advising, counseling, consulting, or assisting in representing another person, other than the State of California, in a judicial, quasi-judicial or other proceeding. However, a payment made for necessary travel, meals, and accommodations received directly in connection with voluntary services are not prohibited or limited by this section.
 
“(3) The official makes an appearance or communication before any officer or employee of any state administrative agency for the purpose of influencing, as defined in 2 Cal. Code Regs. Section 18746.2, a judicial, quasi-judicial or other proceeding, including but not limited to any proceeding described in 2 Cal. Code Regs. Section 18202, subdivisions (a)(1)-(a)(7).
 
“(4) The judicial, quasi-judicial or other proceeding includes any proceeding in which the official participated personally and substantially by making, participating in the making, or influencing of a governmental decision, as defined in 2 Cal. Code Regs. Sections 18702.1-18702.4, but excluding any proceeding involving the rendering of a legal advisory opinion not involving a specific party or parties. Any supervisor is deemed to have participated in any proceeding which was “pending before,” as defined in 2 Cal. Code Regs. Section 18438.2, subdivision (b), the official’s agency and which was under his or her supervisory authority.
 
“(5) The judicial, quasi-judicial or other proceeding is the same proceeding in which the official participated.”
As stated above, the permanent ban is a lifetime ban and applies to any judicial, quasi-judicial or other proceeding in which you participated while a state administrative official at the DOR or other state agency.  “‘Judicial, quasi-judicial or other proceeding’ means any proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency. . . .” (Section 87400(c).)  It includes a proceeding in which state administrative officials participate, but leave state employ before the proceeding concludes.

To apply the permanent ban to your situation, you need to identify the proceedings in which you participated while employed by the state.  “Participated” is defined at section 87400(d) as follows:
 

“‘Participated’ means to have taken part personally and substantially through decision, approval, disapproval, formal written recommendation, rendering advice on a substantial basis, investigation or use of confidential information as an officer or employee, but excluding approval, disapproval or rendering of legal advisory opinions to departmental or agency staff which do not involve a specific party or parties.” (See also regulation 18741.1.)
You stated that as a deputy chief and branch manager for the DOR you oversaw numerous grant programs to various entities in California, including all eleven Local Community Conservation Corps (“LCCC’s”).  The disbursement of grants is specifically included within the parameters of the permanent ban in regulation 18741.1(a)(3).  As the manager over these proceedings, you are deemed to have participated in them for the purposes of the permanent ban.  Therefore, you would not be permitted to do work for the eleven LCCC’s with regard to these specific proceedings.
  In addition, if you worked on any requests, grants, etc. with regard to CALCC, those may also qualify as proceedings under this section.  This ban is limited to the specific proceedings (i.e. grant award) you participated in while at DOR and not to new grant award proceedings.  New grant applications that were not considered during your employment with DOR would be considered new proceedings and not part of your permanent ban prohibitions. You should examine your facts to make this determination.
One-Year Ban


In addition to the permanent ban, the Act prohibits specified officials, for one year after leaving state service, from being paid to communicate with or appear before their former agency “for the purpose of influencing administrative or legislative action, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.”  Section 87406(d)(1) specifically provides that no designated employee of a state administrative agency:


“. . . for a period of one year after leaving office or employment, shall, for compensation, act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person, by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication, before any state administrative agency, or officer or employee thereof, for which he or she worked or represented during the 12 months before leaving office or employment, if the appearance or communication is made for the purpose of influencing administrative or legislative action, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property….”  (Section 87406(d)(1).)

Under the one-year ban, you may not, as a paid employee of CALCC, appear before or communicate with the DOR, if the communication or appearance is made for the purpose of influencing any legislative or administrative action of the DOR, or influencing any discretionary act “involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.”  (Section 87406(d)(1); regulation 18746.1(b)(5).)  An appearance or communication “is for the purpose of influencing if it is made for the principal purpose of supporting, promoting, influencing, modifying, opposing, delaying, or advancing the action or proceeding.”  (Regulation 18746.2(a).)



Not all communications to a former state administrative agency employer are prohibited by the one-year ban; rather, the ban extends only to those communications for the purpose of influencing any legislative or administrative action, or influencing any discretionary act “involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant or contract, or the sale or purchase of goods or property.”  (Section 87406(d)(1); regulation 18746.1(b)(5).)  An appearance or communication before a former state administrative agency employer, made as part of “[s]ervices performed to administer, implement, or fulfill the requirements of an existing permit, license, grant, contract, or sale agreement may be excluded from the [one-year] prohibitions . . . provided the services do not involve the issuance, amendment, awarding, or revocation of any of these actions or proceedings.”  (Regulation 18746.1(b)(5)(A); Quiring Advice Letter, No. A-03-272; Hanan Advice Letter, No. I-00-209.)  If your communications with personnel of DOR will be for the purpose of administering, implementing, or fulfilling the requirements of a pre-existing grant between DOR and CALCC, they are not prohibited by the one-year ban so long as the services do not involve the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, agreement or contract, or the sale or purchase of goods or property.  This is a fact-specific query.  Moreover, these activities would be prohibited under the permanent ban if, while in state service, you participated in the grant proceeding as discussed above.
If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  




Galena West

Counsel, Legal Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


� Informal assistance does not confer the immunity provided by a Commission opinion or formal written advice. (Regulation 18329(c)(3), copy enclosed.)


� You have not provided any information regarding the extent of your contact with the eleven LCCC’s, so we have not provided any specific guidance on this question.  However, you should apply the rules provided in this advice letter to each situation as it arises.


� “State administrative official” is defined in section 87400(b) as “every member, officer, employee or consultant of a state administrative agency who as part of his or her official responsibilities engages in any judicial, quasi-judicial or other proceeding in other than a purely clerical, secretarial or ministerial capacity.”  


� It is irrelevant if you work for the LCCC’s as a contractor or as an employee if you would be taking part in proceedings which you participated in while an employee of the DOR.


� “Administrative action” is defined as “the proposal, drafting, development, consideration, amendment, enactment, or defeat by any state agency of any rule, regulation, or other action in any ratemaking proceeding or any quasi-legislative proceeding ....” (Section 82002(a).)  


� The Commission has advised that a former agency official may draft communications or proposals on a client's behalf to be submitted to the agency so long as the former employee is not identified in connection with the client's efforts to influence administrative action. (Cook Advice Letter, No. A-95-321.)





