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March 23, 2005
Mark Peterson
Concord City Council Member
5405 Oakstone Court
Concord, CA 94521
Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No.   I-05-030
Dear Mr. Peterson:


This letter is in response to your request for advice regarding the gift provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because the facts you have presented are not sufficient to render formal advice, we are treating your request as one for informal assistance.
  On March 10, 2005, you confirmed you were the subject of the request for advice. 

QUESTION


Is a payment made by a 501(c)(3) charitable organization to a guide company for your food, housing and guide services in connection with a mountain climb organized to raise money for the charity considered either a gift or a contribution to you?
CONCLUSION


If the payment made in connection with the climb is considered income, the payment would neither be reportable nor subject to the gift limit.  The payment would be 
considered income if you provide consideration of equal or greater value to the charitable organization.
FACTS


You are a city council member with the City of Concord.  You want to help raise funds for a non-profit 501(c)(3) charitable organization.  You plan to climb a mountain to raise awareness of the charity and to raise money for the organization.  You plan to receive pledges (for each foot climbed or each mile traveled) from individuals and companies and give the funds directly to the organization.  Part of the funds raised by you and given to the organization will be used by the organization to pay a fee directly to a guiding company.  The fee to the guiding company covers food, housing (tents) and the guide services.
ANALYSIS


The characterization of the payments made from the organization and the payments made to the organization must be established in order to determine your obligations under the Act.  There are three possibilities to consider:  the payments you describe may be a “contribution,” “income” or a “gift” to you.
1)  Contributions


Section 82015(a) defines a “contribution” as a payment made to or at the behest of a “candidate,” except to the extent that full and adequate consideration is received, unless it is clear from the surrounding circumstances that it is not made for political purposes.  As a city council member, you are a “candidate” for purposes of the Act.  (Section 82007.)  Section 82015(b)(1) provides, in relevant part, that a payment made at the behest of a candidate is considered a contribution unless it is clear from the surrounding circumstances that the payment was made for purposes unrelated to an elected officer’s candidacy for elective office.  It appears the payment made by the organization to you would not be made for political purposes; therefore, we would not consider the payment to be a contribution.  (Section 82015(b)(1)(B)(ii).)

Certain payments that are presumed to be made for purposes unrelated to an elected officer’s candidacy for elective office, including those made principally for a charitable purpose, may need to be disclosed, however section 82015(b)(2)(B)(iii) requires limited reporting of these payments as follows:

 

“…payments of this type that are made at the behest of a candidate who is an elected officer shall be reported within 30 days following the date on which the payment or payments equal or exceed five thousand dollars ($5,000) in the aggregate from the same source in the same calendar year in which they are made.  The report shall be filed by the elected officer with 
the elected officer’s agency and shall be a public record subject to inspection and copying pursuant to the provisions of subdivision (a) of section 81008.  The report shall contain the following information: name of payor, address of payor, amount of the payment, date or dates the payment or payments were made, the name and address of the payee, a brief description of the goods or services provided or purchased, if any, and a description of the specific purpose or event for which the payment or payments were made.  Once the five thousand dollars ($5,000) aggregate threshold from a single source has been reached for a calendar year, all payments for the calendar year made by that source must be disclosed within 30 days after the date the threshold was reached or the payment was made, whichever occurs later…”  (Section 82015(b)(2)(B)(iii).)


Therefore, payments made at your behest to the organization you describe would not be considered “contributions,” but must be reported if a single source contributes $5,000 or more.  Such a report would be filed with the Concord City Clerk’s office.
2)  Travel Payments as Income 


The payment made to you, in the form of guide services, food, and housing, may be classified as “income” under the Act.  “Income” is broadly defined in section 82030 to include virtually any payment received where consideration of equal or greater value is provided to the source of the payment.  Thus, if you provide consideration of equal or greater value to the organization in exchange for the payment, the payment would be considered income rather than a gift.  


While we have no exact formula to determine whether consideration of equal or greater value has been provided by an official, the following general guidelines may be of assistance in this case.  The value of services you render to the organization may be proven by evidence that you have raised an amount equal or greater in donations to the organization.  Also relevant in the determination might be the length of time you spent rendering fundraising services.  However, the determination of whether equal consideration has been provided is a factual one and must be made on a case-by-case basis.  If an official claims that a payment is income and not a gift, the official has the burden of proving that the consideration provided was of equal or greater value than the payment received.  (Section 82028.)  You will have to determine whether the services you provide in raising funds for the organization amount to consideration equal or greater than the value of the guiding company services provided to you in return.

Section 82030(b)(2) exempts an official from reporting on his or her Statement of Economic Interests (Form 700) a payment which is a “reimbursement for travel expenses and per diem received from a bona fide nonprofit entity exempt from taxation under section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code.”  While “reimbursement” is normally a two-step process – for example, you pay the guiding company then the organization 
reimburses you for these expenditures – we do not see any reason, in your scenario, why the organization should not be allowed to pay for the expenses directly.  You stated that the organization was formed as a nonprofit corporation pursuant to section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code.  Thus, if you provide consideration of equal or greater value, you would not have to report the value of the guide services, food and housing.

3)  Travel Payments as Gifts


If consideration of equal or greater value is not provided to the organization, the payment to you (in the form of guide services, food and housing) would be considered a “gift” subject to a limit of $360.  “Gift” means any payment that confers a personal benefit on the recipient, to the extent that consideration of equal or greater value is not received and includes a rebate or discount in the price of anything of value unless the rebate or discount is made in the regular course of business to members of the public without regard to official status.  (Section 82028(a).)  However, there are exceptions to the gift limit under certain circumstances.


Section 89506 provides, among other things, that payments, advances, or reimbursements, for travel reasonably related to a legislative or governmental purpose, or to an issue of state, national, or international public policy, are not prohibited or limited if either the travel is in connection with a speech given or the travel is provided by a governmental agency or a bona fide nonprofit, 501(c)(3) organization, or an educational institution.  (Section 89506(a).)  In particular, this section provides:

“(a) Payments, advances, or reimbursements, for travel, including actual transportation and related lodging and subsistence that is reasonably related to a legislative or governmental purpose, or to an issue of state, national, or international public policy, are not prohibited or limited by this chapter if either of the following apply:
¶…¶

 

(2) The travel is provided by a government, a governmental agency, a foreign government, a governmental authority, a bona fide public or private educational institution, as defined in section 203 of the Revenue and Taxation Code, a nonprofit organization that is exempt from taxation under section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code, or by a person domiciled outside the United States which substantially satisfies the requirements for tax-exempt status under section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code.”


Payments governed by provisions of section 89506(a)(2) are not subject to the gift limit but must be reported with the source of the gift identified.  In the situation you have presented, it does not appear the travel is reasonably related to a legislative purpose or to 
an issue of state, national, or international public policy.  Therefore, the $360 gift limit would apply.

To summarize, the payments made to the organization, and the benefits returned to you, are not “contributions.”  If the payment made to you, in the form of guide services, food and housing, is considered income, the payment would neither be reportable nor subject to the gift limit.  The payment would be considered income if you provide consideration of equal or greater value to the charitable organization.  If you do not provide consideration of equal or greater value, the payment would be considered a “gift.”  In any event, payments made at your behest to the organization must be reported if a single source contributes $5,000 or more. 

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Trish Mayer



Political Reform Consultant
Enclosure

TM:rd
I:\AdviceLtrs\05-030
� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; regulation 18329(c)(3), copy enclosed.)





