





April 8, 2005
Michael Faulconer, Architect
Faulconer & Carawan

Architects & Planners

Bank of Italy Building

394 E. Main Street, Suite C

Ventura, CA  93001

Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No.  I-05-042
Dear Mr. Faulconer:


This letter is in response to your request for advice regarding your duties as a member of the City of San Buenaventura’s Planning Commission and its Design Review Committee, under the conflict of interest provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because you do not seek advice regarding a specific governmental decision, we can provide you only informal assistance.  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114;  Regulation 18329(c), copy enclosed.)
QUESTIONS

1.  May you participate in a decision regarding land use revisions in the general plan and in the downtown specific plan if you may eventually do business in the affected area? 
2.  If you have a conflict of interest, may you meet with city staff regarding projects that you are designing?

3.  If you excuse yourself from deciding a particular agenda item due to a conflict of interest, is it necessary for you to leave the room? 

CONCLUSIONS
1.  You may not participate in decisions related to property in the “affected area” if it is reasonably foreseeable (substantially likely) that the governmental decisions will have a material financial effect on any of your economic interests.  However, the determination of whether or not it is reasonably foreseeable that the materiality standard will be met is a factual question for you to decide.  See discussion below.  

2.  If you have a conflict of interest, you may not attempt to meet with staff to “discuss a project’s design” unless you are merely responding to questions from agency staff or your contacts are limited to actions that are solely ministerial in nature.  

3.  If you have a conflict of interest in a decision of the Planning Commission noticed at a public meeting, then you must, among other requirements, leave the room during the duration of the discussion and/or vote of the item.  This rule does not apply to the Design Review Committee.  See discussion below.  
FACTS


You are a member of the City of San Buenaventura’s Planning Commission and its Design Review Committee.  Both of these positions are appointed by the city council.  You are also an architect and business owner in Ventura.  Your business leases office space located in downtown Ventura.      

This summer, there is an upcoming vote on revisions to the City’s Comprehensive Plan (which we assume is the city’s general plan), as well as revisions to the Downtown Specific Plan.  There will also be other planning-related decisions.  The City Attorney has issued a memorandum discussing potential conflicts of interest among some members of the Planning Commission who are also design professionals or otherwise involved in land development occupations.  You state that it is the City Attorney’s position that if some planning commissioners, yourself included, participate in some land use decisions, you may benefit from those decisions “if a property owner in the affected area eventually retains your services (sometime in the next twelve months).”


You seek advice regarding whether you may participate in a decision regarding land use revisions if a property owner in the affected area eventually retains your services.  You seek a review of the City Attorney’s memo and its analysis of the state’s conflicts of interest laws.
  You also wish to know if, after city staff has concluded that you have a conflict of interest, they are correct in refusing to meet with you regarding projects that you are designing.  Lastly, you want to know if it is necessary to leave the room when you excuse yourself from deciding a particular agenda item due to a conflict of interest, since you wish to sit from the audience and listen to the proceedings.    

ANALYSIS

Conflict of Interest Prohibition

The Act’s conflict of interest rules prohibit a public official from making, participating in making, or using his or her official position in any way to influence a governmental decision in which the official knows, or has reason to know, that he or she has a “financial interest.”  (Section 87100.)  Section 87103 provides that a public official has a “financial interest” in a governmental decision “if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from its effect on the public generally, on the official, a member of his or her immediate family” or on any of the official’s economic interests.  To determine whether a public official has such a “conflict of interest” in a governmental decision, the Commission has developed a standard, eight-step analysis outlined at subdivisions 1 through 8 of regulation 18700(b).  


1.  Are you a public official?
The Act’s conflict-of-interest provisions apply only to “public officials.” (Sections 87100, 87103; regulation 18700(b)(1).)  “Public official” is defined as “every member, officer, employee or consultant of a state or local government agency....” (Section 82048.)  A “local government agency” means a county, city or district of any kind, including any county board or commission.  (Section 82041.)  As a planning commissioner for the city of San Buenaventura and as a member of the city’s design review committee, you are a “public official” for purposes of the Act (see sections 82041 and 82048), and the conflict of interest rules apply to you.   
2.  Will you be making, participating in making, or influencing a governmental decision?   
The Act’s conflict of interest provisions apply only where a public official “make[s], participate[s] in making or in any way attempt[s] to use his official position to influence a governmental decision in which he knows or has reason to know he has a financial interest.”  (Section 87100; regulation 18700(b)(2).)  The Commission has adopted a series of regulations which define “making,” “participating in making,” and “influencing” a governmental decision, and which provide certain exceptions to these actions.  (Regulations 18702-18702.4.)
Making or Participating in Making a Governmental Decision:  A public official “makes a governmental decision” when the official, acting within the authority of his or her office or position, votes on a matter, obligates or commits his or her agency to any course of action, or enters into any contractual agreement on behalf of his or her agency.  (Regulation 18702.1.)  A public official “participates in making a governmental decision” when, acting within the authority of his or her position and without significant substantive or intervening review, the official negotiates, advises or makes recommendations to the decision-maker regarding the governmental decision.   (Regulation 18702.2.)  When, as a planning commissioner or a member of the design review board, you review plans for possible approval, you will be making a governmental decision.  You are also “participating” in a government decision when you are involved in making recommendations to the city council with regard to the city’s general plan, or revisions to the downtown specific plan.
Using Your Official Position to Influence a Governmental Decision:  Your letter raises issues concerning “influencing” a governmental decision.   
There are two rules as to whether a public official uses or attempts to use his or her official position to influence a governmental decision.  The first rule applies when the governmental decision is within or before the public official’s own agency or an agency appointed by or subject to the budgetary control of the public official’s agency, but the public official is not a decision-maker per se.  (Regulation 18702.3(a).)  In that case, if “the official contacts, or appears before, or otherwise attempts to influence, any member, officer, employee or consultant of the agency” then he or she is attempting to influence a governmental decision.  This includes, but is not limited to, “appearances or contacts by the official on behalf of a business entity, client, or customer.” (Ibid.)
The second rule applies when the governmental decision is within or before an agency other than the public official’s own agency, or an agency appointed by or subject to the budgetary control of the public official’s agency.  (Regulation 18702.3(b).)  Under this rule, the official cannot act or purport “to act on behalf of, or as the representative of, his or her agency to any member, officer, employee or consultant of an agency” to influence a decision.  (Ibid.)
Either of these two rules could apply, depending upon your situation at the time.   Currently, you are a planning commissioner and a member of the city’s design review committee.  

Appearances before the city council:  We assume that the city council members are neither appointed by the planning commission nor the design review committee, and the council is not subject to these agencies’ budgetary control.  Moreover, these three agencies are considered separate agencies for purposes of the Act’s conflict of interest rules.  For this reason, regulation 18702.3(b) would not apply to your appearance before the city council on behalf of your clients, so long as you are not acting or purporting to act as a member of the planning commission.  (Laks Advice Letter, No.   A-02-155; Patton Advice Letter, No. I-90-683.)  However, it must be clear to those meeting with you and your client that you are not acting on behalf of the planning commission or your actions may constitute a violation of the Act’s conflict of interest regulations.  For example, none of your written communications with the city council may use stationery with the planning commission’s letterhead.  
Decisions before the planning commission or the design review committee:  Regulation 18702.3(a) would prohibit you from appearing before your own agency – either the planning commission or the city design review committee – and using your official position for the purpose of influencing a decision in which you have a financial interest, unless an exception applies.  Attempts to influence would include not only appearances, but contacts with committee members, officers, staff or consultants on behalf of businesses or on behalf of your clients or customers.
Exceptions: Technical Submissions:  However, the Commission has recognized a limited exception for presentation of architectural, engineering, or similar drawings by the official to his or her own agency.  As an architect, you would fall within this exception.  

Regulation 18702.4(b)(4) states that an official is not attempting to use his or her official position to influence a governmental decision (before the official’s agency or an agency subject to appointment and budgetary control of his agency) if the official “prepares drawings or submissions of an architectural, engineering or similar nature to be used by a client in connection with a proceeding before any agency.  However, this provision applies only if the official has no other direct oral or written contact with the agency with regard to the client’s proceeding before the agency, except for necessary contact
 with agency staff concerning the processing or evaluation of the drawings or submissions prepared by the official.”
This exception is limited to the preparation of technical documents and does not include the preparation of non-technical documents or other materials.  (Rumansoff Advice Letter, No. I-94-045;  Levinger Advice Letter, No. I-88-328.)  Moreover, the exception does not permit you to have any other direct contact regarding your clients’ projects except for necessary contact with staff concerning the processing or evaluation of the drawings or submissions you have prepared.   
Therefore, if city staff members have concluded that you have a conflict of interest, you may not attempt to meet with staff to “discuss a project’s design” unless you are merely responding to questions from agency staff or your contacts are limited to actions that are solely ministerial in nature.  

Exceptions: Appearances Before Design or Architectural Review Committee:  The Commission has also recognized another limited exception for appearances before a design or architectural review committee or similar body of which the official is a member.   
Regulation 18702.4(b)(5) states that an official may appear before a design or architectural review committee or similar body of which he or she is a member to present drawings or submissions of an architectural, engineering or similar nature which the official has prepared for a client if the following three criteria are met:

(A) The review committee’s sole function is to review architectural or engineering plans or designs and to make recommendations in that instance concerning those plans or designs to a planning commission or other agency; 

(B) The ordinance or other provision of law requires that the review committee include architects, engineers or persons in related professions, and the official was appointed to the body to fulfill this requirement; and 

(C) The official is a sole practitioner. 

Based on the facts you have provided, you do not qualify for this exception because your firm, Faulconer & Carawan, is not a solo practice. 
Recusal Requirements:  If a public official has a conflict of interest in a decision noticed at a public meeting, then he or she must: (1) immediately prior to the discussion of the item, orally identify each type of economic interest involved in the decision as well as details of the economic interest, as discussed in regulation 18702.5(b), on the record of the meeting; (2) recuse himself  or herself; and (3) leave the room for the duration of the discussion and/or vote on the item.  For closed sessions, consent calendars, absences and speaking as a member of the public regarding personal interests, special rules found in regulation 18702.5, subdivisions (c) and (d) apply.  (Section 87105.)   

� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.    	


� The Commission only provides advice relating to the Act.  The Commission does not provide advice on or review of another agency’s legal opinions.  





� “Necessary contact” has been narrowly construed to allow an official only to respond to questions from agency staff regarding the evaluation of drawings and submissions relating to their movement through the approval process.  (Thomson Advice Letter, No. I-00-239; Holbert Advice Letter, No. I-90-080; McHugh Advice Letter, No. I-89-443; West Advice Letter, No. A-88-413; Levinger, supra.)     In addition, the official’s contacts with staff are limited to actions which are solely ministerial, secretarial, manual, or clerical.  (Regulation 18700(d)(1).)  Finally, the exception would not allow you to contact staff of the city council with respect to any drawing or submission prepared by another architect. (Smith Advice Letter, No. A-96- 022.)








