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January 31, 2006
Edward G. Heidig
General Counsel

Business, Transportation &

  Housing Agency

980 9th Street, Suite 2450

Sacramento, CA  95814-2719

Re:
Your Request for Advice


Our File No.   A-05-074
Dear Mr. Heidig:


This letter is in response to your request on behalf of Mr. Jim Spagnole, Director of the Office of Military & Aerospace Support for advice regarding the statements of economic interest provisions of the Political Reform Act (the “Act”) concerning members of the Governor’s Council on Base Support and Retention (“Council”).
  Your question concerns, in part, provisions under the Act relating to conflict of interest codes.  (Sections 87300-87312.)  
QUESTIONS


1.  Is the conflict of interest code of the Office of Military & Aerospace Support (“Office”) required to be amended to include members of the Council or does the Council need to adopt its own code?
2. Are the Council members subject to the disclosure requirements of the Act?

CONCLUSIONS


1.  A code does not need to be amended or adopted at this time. 
2. The members of the Council are not subject to the disclosure provisions of the Act at this time.

FACTS

Governor Schwarzenegger announced his decision to establish the Council in a press release issued on November 9, 2004.  By the terms of the Governor’s announcement, the purpose of the Council is to advise the Governor, California’s congressional delegation, and state and local communities on strategy concerning the federal government’s nationwide plan to reduce military infrastructure through Base Realignment and Closure (“BRAC”).  The Council will conduct public hearings and receive input from experts and the public on policy issues surrounding BRAC.


The Council is comprised of eighteen retired military officers and civic leaders.  Members of the Council are volunteers who serve without compensation for their efforts, other than allowable reimbursement for meals and travel expenses.  The office of Military & Aerospace Support provides administrative support for the Council.


Consistent with the purposes described above, the Council has issued a public document describing a number of purely advisory recommendations with respect to BRAC.  Although the Council’s recommendations are well-developed and based on an extensive investigation, the Governor is not bound by the findings.  Additionally, the Council will not participate in any governmental decisions concerning state strategy in connection with BRAC.

You state that the “Commission” has opined in recent years that members of the California Military Base Reuse Task Force (“CMBRTF”) were not required to file statements of economic interests since that body was purely advisory and made no final governmental decisions with respect to military base use and conversion.  (Milne Advice Letter, No. A-93-214).  Since the Council is virtually identical to the CMBRTF in form and function, you believe that the conclusions of the Milne Advice Letter are applicable.

ANALYSIS

The first question posed by your advice letter is whether the Council is a state agency required to adopt a conflict of interest code or required to be included in another state agency code, such as the code of the Governor’s office or of the Office, which provide administrative support for the Council.  (Section 82049; In re Vonk (1981) 6 FPPC Ops. 1; Doi Advice Letter, No. A-02-025.)  According to your facts, the Council qualifies as an “agency” within meaning of Section 87300.
A conflict of interest code enumerates the positions within the agency that make or participate in making decisions which may have a foreseeable and material effect on any financial interest.  (Section 87302.)  Public officials, such as employees of governmental agencies, members of boards or commissions, or consultants of a state or local governmental agency, disclose their financial interests in accordance with the conflict of interest code developed by their respective agency.  (See sections 87300 - 87313.)
The conflict of interest code requires a person in a designated position to disclose investments, interests in real property, sources of income and business positions that may be materially affected by his or her decision-making on behalf of the agency.  (Section 87302.)  This furthers the goal of the Act that public officials disclose all of their economic interests which could foreseeably be affected by the exercise of their duties.  (Section 81002(c) and sections 87200-87313.)  

Persons designated in the conflict of interest code are “designated employees,” a term that includes any “officer, employee, member, or consultant” of an agency whose position involves making or participating in making decisions that may have a foreseeable and material effect on any financial interest.  (Section 82019(a).)  The term “designated employee” does not include an unsalaried member of any board or commission who serves in a solely advisory function.  (Section 82019.)  

For purposes of determining disclosure requirements of designated employees under section 82019,
 subdivision (a)(1) of regulation 18701, as recently amended by the Commission, defines a member as follows: 

“‘Member’ shall include, but not be limited to, salaried or unsalaried members of committees, boards or commissions with decisionmaking authority.  
(A)  A committee, board or commission possesses decisionmaking authority whenever: 

(i)     It may make a final governmental decision; 

(ii)    It may compel a governmental decision; or it may prevent a governmental decision either by reason of an exclusive power to initiate the decision or by reason of a veto that may not be overridden; or 

(iii)   It makes substantive recommendations that are, and over an extended period of time have been, regularly approved without significant amendment or modification by another public official or governmental agency.
(B)    A committee, board, or commission does not possess decsionmaking authority under subsection (a)(1) (A)(i) of this regulation if it is formed for the sole purpose of researching a topic and preparing a report or recommendation for submission to another governmental body that has final decisionmaking authority.”


It is possible that an agency must amend or adopt a conflict of interest code while its members have no filing obligations under the Act.  For example, an agency may have an executive director, but members of the board or commission of that agency may not hire that person, and serve solely in an advisory function.  In that case, the agency must have a conflict of interest code, but the members may not have filing obligations under regulation 18701.  Under your facts, the Office provides administrative support for the Council but the Council does not otherwise have employees.  According to your facts, the Council members do not possess decisionmaking authority within meaning of regulation 18701(1)(A).  

You have stated that the Council has issued a public document describing a number of purely advisory recommendations with respect to BRAC.  Although the Council’s recommendations are well-developed and based on an extensive investigation, the Governor is not bound by the findings.   (Milne Advice Letter, supra.)  Additionally, the Council will not participate in any governmental decisions concerning state strategy in connection with BRAC.  Therefore, it appears that the Council will not make final governmental decisions.  As such, the provisions of subsection (A)(i) of regulation 18701(a)(1) are not met.

It also appear that subsection (A)(ii) is not met as the Council has no exclusive power to initiate or compel decisions.  Finally, with regard to subsection (A)(iii), there is no established history regarding the disposition of Council members’ recommendations.  As a result, the Council does not presently meet this criterion.  Consequently, the Council members are not considered persons who should be designated in a conflict of interest code and do not need to presently disclose their economic interests.  

However, in the future, the provisions of regulation 18701 apply.  For example, if the Council makes substantive recommendations that are, and over an extended period of time have been, regularly approved without significant amendment or modification by the Office or the Governor, then the members must be included in a conflict of interest code and must file statements of economic interests.  (Eidam Advice Letter, No. A-04-028.) 

If you have any questions regarding this process, please feel free to contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


	�  This regulation also applies to determine if individuals are “public officials” for purposes of the disqualification rules of the Act.  (Sections 82048 and 87103.)  





