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August 9, 2005
Kelli Medina
Finance Director

Friends of Juan Vargas

P.O. Box 9901

San Diego, CA  92169

Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-05-150
Dear Ms. Medina:


This letter is in response to your request for advice regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”)
 on behalf of the Juan Vargas for Congress Committee.

QUESTION


Does the lobbyist contribution limitation of section 85702 apply to prohibit registered lobbyists from making contributions to Assemblymember Vargas’ federal campaign for Congress?
CONCLUSION


No.

FACTS


Assemblymember Juan Vargas is a member of the California Legislature who is running for Congress.  Whether or not his Vargas for Congress committee may receive federal campaign contributions from state lobbyists is the subject of your inquiry.  


ANALYSIS


Assemblymember Vargas currently holds a seat in the California State Assembly.  He also is a candidate for a seat in Congress.  Section 85702 of the Act prohibits lobbyists from making contributions to candidates and officeholders whom they are registered to lobby:

“An elected state officer or candidate for elected state office may not accept a contribution from a lobbyist, and a lobbyist may not make a contribution to an elected state officer or candidate for elected state office, if that lobbyist is registered to lobby the governmental agency for which the candidate is seeking election or the governmental agency of the elected state officer.”


Section 82007, defining the term “candidate,” however, expressly exempts from that definition “any person within the meaning of Section 301(b) of the Federal Election Campaign Act of 1971.”  Thus, candidates for federal office, such as Congress, are not reached by provisions applying to candidates otherwise defined in section 82007.  We have advised in the past that contributions made to federal candidates need not be cumulated with those made to state or local candidates or committees for purposes of section 82013, subdivision (c), (defining a major donor committee).  (Reed Advice Letter, No. I-88-213.)  Moreover, we have rendered that advice even in cases where the federal candidate is currently holding state or local elected office.  (Id.)  


We believe the same rule applies with regard to section 85702.  While              Mr. Vargas may hold state elective office, the campaign contribution to his congressional campaign is not governed by the Act.  (Dickinson Advice Letter, No. A-04-177.)  As such, section 85702 does not serve to restrict lobbyist contributions to Mr. Vargas’ federal account.
If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel







By:
Kevin S. Moen, PhD







Political Reform Consultant II








Technical Assistance Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	





