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November 18, 2005
Vicki De Kay, RN
5 Alvares Court

Sacramento, CA  95833

Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No.   I-05-158
Dear Ms. Kay:


This letter is in response to your request for advice regarding the post-governmental employment restrictions of the Political Reform Act (the “Act”).
  As your request seeks general assistance and does not provide specific information about particular proceedings or appearances, we are treating your request as one for informal assistance.
  This letter is solely based on the facts presented to us in your request.  The Commission does not act as a finder of fact when issuing advice or informal assistance.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  Our advice is applicable only to the extent that the facts provided to us are correct, and all of the material facts have been provided.
QUESTION

May you work privately as a nurse consultant to Indian health centers after recently retiring as a nurse consultant for the Department of Health Services?
CONCLUSION


The Act does not prohibit you engaging in any private employment to perform duties related to your past work for the Department of Health Services provided you do not appear before, or communicate with, your former agency, as discussed below.
FACTS

Prior State Employment:  You state that you separated from state service on May 27, 2005 and retired on July 31, 2005 after 15 years in the Department of Health Services (“DHS”), Primary and rural Health Care Systems Branch, Indian Health Program.  Your job title was Nurse Consultant (“NC”).  You indicate that under your agency’s conflict-of-interest code, you were required to file Statements of Economic Interests (or Form 700’s).
Your role as an NC was to travel statewide to Indian health centers in rural and urban areas.  You provided consultation and technical assistance to staff in a wide variety of health-related subjects.  You also conducted on-site funding evaluations lasting from 2 to 4 days depending on the systems that you evaluated.

Potential Future Employment:  Now that you have retired, you would like to consult independently with these clinics.  Specifically, you would like to offer required training in areas such as CPR and bloodborne pathogens, as well as more complex consultation.  However, you feel strongly that to provide a clinic with undefined “inside information” regarding the funding evaluation is unethical, and you do not intend to engage in this practice.  You state that there are also many other areas of need in such clinics about which you would like to advise the clinics, e.g., recordkeeping, regulations, board of directors training, credentialing of professional employees, departmental policies and procedures, HIV testing, and personnel issues.  In your most recent telephone contact with our Commission counsel on or about November 4, 2005, you indicated that you might also engage in OSHA training, writing a nursing manual, setting up a diabetic screening program, and generally “providing anything a nurse can do.”  You also added that some of your contemplated work might involve contacting DHS for information.





ANALYSIS


Public officials who leave state service are subject to two types of post-governmental restrictions under the Act,
 colloquially known as the “revolving door” prohibitions.
  We discuss your questions under each of these provisions.

· Permanent Ban:  The first restriction is the “permanent ban” prohibiting a former state employee from “switching sides” and participating, for compensation, in any specific proceeding involving the State of California or assisting others in the proceeding if the proceeding is one in which the former state employee participated while employed by the state.  (See sections 87401-87402; Reg. 18741.1.)
The permanent ban is a lifetime ban and applies to any judicial, quasi-judicial, or other proceeding in which you participated while you served as a state administrative official.  “‘Judicial, quasi-judicial or other proceeding’ means any proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency . . . .”  (Section 87400(c).)
To apply the permanent ban to your situation, you would need to identify the proceedings in which you participated while employed by the state.
  You indicate that you provided consultation and technical assistance to staff in a wide variety of health-related subjects.  You also indicate that you conducted on-site funding evaluations lasting from 2 to 4 days depending on the systems that you evaluated.  Since you have not provided any detail regarding these actions, it is not possible to determine whether such actions constitute “judicial, quasi-judicial, or other proceedings” in which you participated.  In addition, it is difficult from the general description of the wide variety of services you contemplate on providing in private employment, whether such services would affect any of the potential proceedings in which you participated.  Therefore, we cannot further advise you regarding the provisions of the permanent ban.

· One-Year Ban:  The second restriction is the “one-year ban” prohibiting a state employee from communicating, for compensation, with his or her former agency for the purpose of influencing certain administrative or legislative action or influencing certain proceedings.  (See section 87406; Reg. 18746.1.)

 


You retired from state service on July 31, 2005.  The one-year ban will expire 12 months from your date of separation from employment with DHS.  While in effect, the one-year ban prohibits any formal or informal appearance or oral or written communication with your former agency for the principal purpose of supporting, promoting, influencing, modifying, opposing, delaying, or advancing the action or proceeding.

Under regulation 18746.1, your former agency includes any agency you worked for or represented.  You have provided no information regarding your DHS work other than that: (1) you provided consultation and technical assistance to staff in a wide variety of health-related subjects, and that (2) you also conducted on-site funding evaluations lasting from 2 to 4 days depending on the systems that you evaluated.  Since you do not indicate that you worked for or represented any agency other than DHS.  Therefore, it does not appear that the one-year ban would prohibit you from engaging in any formal or informal appearance or oral or written communication with any agency, other than DHS, for the principal purpose of supporting, promoting, influencing, modifying, opposing, delaying, or advancing the action or proceeding.


An appearance or communication includes, but is not limited to, conversing by telephone or in person, corresponding in writing or by electronic transmission, attending a meeting, and delivering or sending any communication.  In contrast to the permanent ban, which only applies to “judicial or quasi-judicial” proceedings, the one-year ban applies to “any appearance or communication made for the purpose of influencing administrative or legislative action,
 or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.”  Thus, if you are called upon to appear or communicate with your former agency, the prohibition in section 87406 will apply.


If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Andreas C. Rockas



Counsel, Legal Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


	� Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice. (Regulation 18329, subd. (c), copy enclosed.)


� In addition, section 87407 prohibits certain state and local officials from making, participating in making, or using their official position to influence decisions affecting persons with whom they are negotiating employment, or has any arrangement concerning employment. (Section 87407; regulation 18747.)  However, since you have already left your state position, we need not advise regarding this provision. 


� A comprehensive discussion of the elements of the two laws is set forth in the attached “Leaving Your State Job? Post-Employment Restrictions May Affect You.”  We have attached this document for your information.  We do not repeat this information in the body of this letter.


	� “‘Participated’ means to have taken part personally and substantially through decision, approval, disapproval, formal written recommendation, rendering advice on a substantial basis, investigation or use of confidential information as an officer or employee, but excluding approval, disapproval or rendering of legal advisory opinions to departmental or agency staff which do not involve a specific party or parties.” (Section 87400(d); see also Reg. 18741.1.)


	� Section 82037 defines “legislative action” as “the drafting, introduction, consideration, modification, enactment or defeat of any bill, resolution, amendment, report, nomination or other matter by the Legislature or by either house or any committee, subcommittee, joint or select committee thereof, or by a member or employee of the Legislature acting in his official capacity. ‘Legislative action’ also means the action of the Governor in approving or vetoing any bill.”





