November 3, 2005
Lynette Busby
3740 Brookside Drive
Martinez, CA 94553

Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-05-159
Dear Ms. Busby:


This letter is in response to your request for advice regarding the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  This letter is solely based on the facts presented to us in your letter requesting advice.  The Commission does not act as a finder of fact when issuing advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  Our advice is applicable only to the extent that the facts provided to us are correct, and all of the material facts have been provided.
QUESTION


As a member of the Martinez City Planning Commission, may you vote on the Martinez Downtown Specific Plan?
CONCLUSION


No.  As a member of the Martinez City Planning Commission, you may not vote on, or otherwise make, participate in making, or use your official position to influence a decision on the Martinez Downtown Specific Plan.
FACTS

You and your husband own a vacant lot in downtown Martinez, and you have entered into an agreement with Contra Costa County to build a new County Clerk Recorder’s office building on that site.  The county did not want to be involved in the actual construction of the office building, so you are the builder of record.  As part of the agreement, the county will lease the office building for a period of twenty years upon its completion for a specified price, but the county also has an option to purchase the lot and the building for a specified price within the first year of the post-construction lease.

The City of Martinez is in the process of reviewing a new specific plan for the downtown area.  You have an opportunity to serve on the Martinez City Planning Commission.  Before accepting that position, however, you want to know whether as a member of the Martinez City Planning Commission you will be able to participate in public hearings about the downtown specific plan and vote on its final draft.  You believe that no matter what action is taken on the specific plan, the amount of financial gain you will realize from your agreement with the county concerning the downtown office building would not change.
ANALYSIS


The conflict-of-interest provisions of the Act are intended to ensure that public officials “perform their duties in an impartial manner, free from bias caused by their own financial interests or the financial interests of persons who have supported them.”  (§ 81001, subd. (b).)  To that end, section 87100 specifically prohibits any public official from making, participating in making, or in any way attempting to use his or her official position to influence a governmental decision in which the official knows, or has reason to know, that he or she has a financial interest.  A public official has a “financial interest” in a governmental decision if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect on one or more of the public official’s economic interests.   (§ 87103; Reg. 18700, subd. (a).)  The Commission has adopted a standard eight-step analysis for determining whether an individual has a disqualifying conflict of interest in a given governmental decision.  (Reg. 18700, subd. (b)(1)-(8).)  This letter applies the eight-step analysis to the facts that you have presented to us, and renders advice based on the results of that analysis.

Step One: Are you a public official?

As a member of the Martinez City Planning Commission, you would be a member of a local government agency and therefore a public official under the Act.  (§ 82048; Reg. 18701, subd. (a).)
Step Two:  Are you making, participating in making, or influencing a governmental decision?

A public official “makes a governmental decision” when the official, acting within the authority of his or her position, votes on a matter, obligates or commits his or her agency to any course of action, or enters into any contractual agreement on behalf of his or her agency.

(§ 87100; Reg. 18702.1.)  A public official “participates in making a governmental decision” when, acting within the authority of his or her position and without significant substantive review, the official negotiates, advises, or makes recommendations to the decisionmaker regarding the governmental decision.  (§ 87100; Reg. 18702.2.)  A public official is attempting to use his or her official position to influence a decision before his or her own agency if, for the purpose of influencing the decision, the official contacts or appears before any member, officer, employee, or consultant of his or her agency.  (§ 87100; Reg. 18702.3, subd. (a).)  A public official is attempting to use his or her official position to influence a decision before an agency other than his or her own agency if, for the purpose of influencing the decision, the official acts or purports to act on behalf of, or as the representative of, his or her agency to any member, officer, employee or consultant of that agency.  (§ 87100; Reg. 18702.3, subd. (b).)


The Commission has consistently advised that adoption of a specific plan, including decisions relating to design elements of the project, is a governmental decision under the Act. (Williamson Advice Letter, No. A-03-078; Miller Advice Letter, No. A-94-204; Lanzone Advice Letter, No. A-93-135; and Woodhead Advice Letter, No. A-90-768.)  As a member of the Martinez City Planning Commission, you would be participating in a governmental decision if you participated in public hearings on a specific plan for the downtown area, and you would be making a governmental decision if you voted on that specific plan.  (§ 82048; Reg. 18701, 
subd. (a).)
Step Three:  What are your potentially disqualifying economic interests?

You have identified two economic interests in your request for advice.  One of those interests is the ownership interest that you and your husband share in a vacant lot that is within the area covered by the downtown specific plan that is under consideration.  A public official has an economic interest in any real property in which the public official has a direct or indirect interest worth $2,000 or more.  (Reg. 18703.2, subd. (a).)  As your interest in the downtown lot is worth well in excess of $2,000, it constitutes a potentially disqualifying economic interest.

The other interest that you have identified is your interest in Contra Costa County as a source of income to you under the agreement that you have to lease your downtown lot, and the building that you are constructing on it, to Contra Costa County.  A public official has an economic interest in any source of income of $500 or more within 12 months prior to the time that a governmental decision is made.  A public official’s income includes income which has

been promised to the official but not yet received by him or her, if he or she has a legally enforceable right to the promised income.  (Reg. 18703.3, subd. (a)(1).)  Although salary received by a public official as an employee of a governmental agency is expressly exempted from the definition of income (§ 82030, subd. (b)(2)), such is not the case for other types of income, including income received by an official under a contract for the lease or sale of property.  (Petzold Advice Letter, No. A-04-050; Rainey Advice Letter, No. A-98-101.)  As your agreement with Contra Costa County promises you income well in excess of $500, and is, we must presume, legally enforceable, Contra Costa County also constitutes a potentially disqualifying economic interest.
Step Four:  Are your economic interests directly or indirectly involved in the decision?


Turning first to your economic interest in the downtown lot, regulation 18704.2, subdivision (a)(1) provides that real property is directly involved in a decision if the property, or any part of the property, is located within 500 feet of the boundaries (or the proposed boundaries) of the property which is the subject of the decision.  As you have indicated that your lot is located within the area covered by the downtown specific plan, it would therefore be directly involved in a decision about that plan.  (Hunt Advice Letter, No. A-02-073.)

Turning next to your economic interest in Contra Costa County as a source of promised income to you, we must refer to subdivision (a) of regulation 18704.1, which describes when a source of income is considered to be directly involved in a governmental decision.  That subdivision provides:

“(a) A person, including business entities, sources of income, and sources of gifts, is directly involved in a decision before an official's agency when that person, either directly or by an agent:
“(1) Initiates the proceeding in which the decision will be made by filing an application, claim, appeal, or similar request or;
“(2) Is a named party in, or is the subject of, the proceeding concerning the decision before the official or the official's agency. A person is the subject of a proceeding if a decision involves the issuance, renewal, approval, denial or revocation of any license, permit, or other entitlement to, or contract with, the subject person.”


You have provided no indication that Contra Costa County either initiated or is a named party in the specific plan proceedings.  As such, Contra Costa County would only be indirectly involved in any decision about the specific plan.
Step Five:  What are the applicable standards for determining whether the effect of the decision on your economic interests is material?


Again turning first to your economic interest in the downtown lot, regulation 18705.2, subdivision (a)(1) provides that the effect of a governmental decision on real property which is directly involved in the decision is presumed to be material.  This presumption may only be rebutted by proof that it is not reasonably foreseeable the governmental decision will have any financial effect on the real property.

Then turning to your economic interest in Contra Costa County as a source of promised income to you, we must refer to subdivision (b)(2) of regulation 18705.3 to find the applicable materiality standard, as this subdivision sets forth materiality standards for indirectly involved sources of income which are non-profit entities, including governmental entities.  The precise standard applicable to a particular entity is dependent on the annual gross receipts of that entity.  For an entity such as Contra Costa County, the materiality standard is stated at subsection (a),
 which provides:
“(i)  The decision will result in an increase or decrease of the entity's gross annual receipts for a fiscal year in the amount of $1,000,000 or more; or
“(ii)  The decision will cause the entity to incur or avoid additional expenses or to reduce or eliminate existing expenses for a fiscal year in the amount of $250,000 or more; or
“(iii)  The decision will result in an increase or decrease in the value of the entity's assets or liabilities in the amount of $1,000,000 or more.”
� The Act is contained in Government Code sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in sections 18109 through 18997 of title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to title 2, division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





	� We are presuming that the county’s annual gross receipts are $400 million or more.  If this is not correct, refer to regulation 18705.3 (enclosed) to identify and apply the pertinent materiality standard.





