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December 21, 2005
Deborah Kanner

CalSTRS

Investment Officer, Risk Management

7667 Folsom Boulevard, MS-4

Sacramento, CA  95826-2614

Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No.  I-05-168
Dear Ms. Kanner:


This letter is in response to your request for advice regarding the gift provisions of the Political Reform Act (the “Act”) as they apply to CalSTRS employees.
  Because you do not name the employees of the CalSTRS in question and you do not seek advice regarding a specific gift, we can provide you only informal assistance.
  Informal assistance may be requested by a person who is an authorized representative of a public official, or by a person who has a duty to advise public officials about their responsibilities under the Act.  (Regulation 18329(c)(1).)

QUESTIONS 


1.  What constitutes an independent decision under regulation 18945.1, subdivision (d) for the purpose of determining when gifts shall be cumulated as being from a single source?

2.  What constitutes due diligence in determining whether or not business entities act independently in their decisions to make gifts; e.g., is an acknowledgement, in writing, from a business entity that its decision to make a gift made independently of another controlling business entity, sufficient for a CalSTRS employee to rely on in meeting the gift reporting and disqualification requirements of the Act? 
CONCLUSIONS
1.  Business entities act “independently in their decisions” under regulation 18945.1(d) when the decision of one business entity is not directed and controlled by the same person
 or a majority of the same persons that direct and control the decisions of another business entity.
2.  Whether or not the business entities acted independently is a determination that needs to be made by the official receiving the gift, based on the factors involved.  It is not sufficient to accept a representation from an entity that a gift it made was made independently of another entity, without examining the factors that determine whether the entities, in fact, acted independently in their decisions.  Whether due diligence is accomplished is a case-by-case determination as discussed below.

FACTS
The California State Employees’ Retirement System (CalSTRS), Investment Division is seeking to assist staff in clarifying what constitutes an independent business decision under regulation 18945.1, subdivision (d), for purposes of cumulation of gifts received by employees.  For example, CalSTRS does business with State Street Bank, State Street Global Advisors, and State Street Associates, all of which fall under the type of business relationship described under regulation 18945.1(d).  You state that these firms are very large and do act independently of each other in making their decisions about gifts to public officials.  However, you would like to know what obligations a CalSTRS employee has in determining when gifts shall be cumulated as from a single source under regulation 18945.1.  In other words, what constitutes due diligence on the part of the employee in making this inquiry?
You have submitted a proposed form letter that you wish to send to companies that make gifts to employees of the CalSTRS investment office.  The purpose of the letter is to ascertain, where gifts are made to CalSTRS employees by companies with a parent-subsidiary relationship, whether or not the companies act independently in their gift-giving or whether the gifts from the companies should be cumulated, per regulation 18945.1(d).  In the form letter, you quote regulation 18945.1(d) and ask the company to apprise you of whether or not, for purposes of the gift limit, the donors constitute a single source or separate sources based on the amount of independence in the companies’ gift- giving decisions.  You ask if the employee may rely on the information given by the company to you.
ANALYSIS

In an attempt to reduce improper influences on public officials, the Act identifies certain individuals who are subject to a gift limit of $360
 from a single source in a calendar year.  (Section 89503.)  Section 89503(a) establishes that individuals listed in section 87200, which includes public officials who manage public investments, are subject to this limit.  The same rule also applies to designated employees
 of a state agency
 if the employee would be required to report the receipt of income or gifts from that source on his or her statement of economic interests.

Your question concerns identifying the relationship of business entities that are sources of gifts for purposes of cumulating those gifts as if from a single source.  Regulation 18945.1 provides:
“For purposes of the limitations in Government Code Sections 89501 through 89506, two or more gifts are cumulated as being from a ‘single’ source if any of the following circumstances apply:
 (a) Gifts from an individual and an entity in which the individual has an ownership interest of more than 50 percent shall be cumulated as being gifts from a ‘single’ source.
(b) Except as provided in subdivision (a), gifts from an individual and an entity shall be cumulated as being gifts from a ‘single’ source if the individual in fact directs and controls the decision of the entity to make the gifts.
 (c) If the same person or a majority of the same persons in fact directs and controls the decisions of two or more entities to make gifts to one or more public officials or candidates, gifts by those affiliated entities shall be cumulated as being gifts from a ‘single’ source.
 (d) Business entities in a parent-subsidiary relationship, or business entities with the same controlling (more than 50 percent) owner, shall be considered a ‘single’ source unless the business entities act independently in their decisions to make gifts to one or more public officials or candidates.  For purposes of this regulation, a parent-subsidiary relationship exists when one business entity owns more than 50 percent of another business entity.”
Your facts indicate that the business entities that are the sources of the gifts subject to your question meet the description provided under regulation 18945.1, subdivision (d).
  The analysis for determining whether or not gifts are to be cumulated as from a single source under regulation 18945.1 is generally the same as the analysis we have used in determining aggregation of campaign contributions from affiliated entities as set forth in section 85311. (Donovan Advice Letter, No. A-01-194.)  These standards were originally developed to codify two Commission opinions:  In re Lumsdon (1976) 2 FPPC Ops. 140, and In re Kahn (1976) 2 FPPC Ops. 151.  “Both opinions emphasize that contributions should not be aggregated if the persons making the contributions reached their decisions independently.”  (Donovan, supra, emphasis added.)  The language relating to cumulation of gifts found in18945.1 is also based on the Commission’s opinions in Lumsdon and Kahn, supra.  
Therefore, you must first determine whether or not the entities involved acted independently of each other in their decisions to make gifts.  If they have, the gifts made by each entity need not be cumulated.  We have long advised that two entities act independently of each other when their decisions are not directed and controlled by the same person or a majority of the same persons.  Accordingly, in order to determine whether the entities involved acted independently, you will need to determine who made the decision to make the gift.  If they are made by the same person or a majority of the same persons, the gifts would be counted as if from the same source.  In other words, using your example, if State Street Bank is the parent and State Street Global Advisors and State Street Associates are the subsidiaries, any gifts from either State Street Global Advisors or State Street Associates would be treated as if received from State Street Bank unless the persons directing and controlling the decision to make the gift differ from the persons directing and controlling State Street Bank.
Your request for advice assumes that there are times when this information may be difficult for CalSTRS employees to obtain.  The Commission has consistently advised that a public official must make a good faith attempt at locating the actual source and amount of gifts.  (Bostwick Advice Letter, No. I-97-568; Solorio Advice Letter, No. A-97-092.)  You have proposed sending a written inquiry to each of the companies from which CalSTRS employees receive gifts, in order to determine if the cumulation requirement of regulation 18945.1 would apply in instances where the employee does not know of the relationship between the parent and subsidiary donors and whether or not the gifts were given independently.  We agree that a letter requesting information is a good initial approach toward determining whether regulation 18945.1 would apply to a public official.  
Historically, the Commission has advised that writing to an entity in which the official has an interest is one method whereby the public official might be able to ascertain information that would assist the official in complying with the Act.  For example, in one letter, we advised that a public official who was having difficulty obtaining required information from a company send letters requesting the information to the company and then retain copies of those letters and the response, if any.  (Moores Advice Letter, No. A-99-264).  Another such situation arose in the early days of the Commission, and the Commission advised that the filer attach a statement documenting her attempts to obtain information to her statement of economic interests.  (Gyemant Advice Letter, No. A-76-123.)  

Additionally, regulation 18945 provides guidance on how a public official may rely on a donor’s representation of facts regarding the actual donor.  In pertinent part, regulation 18945(b) states: 

“An official may presume that the person delivering the gift or, if the gift is offered but has not been delivered, the person offering the gift to him or her is the source of the gift unless either of the following are met: 

(1) The person delivering or offering the gift discloses to the official the actual source of the gift; or 

(2) It is clear from the surrounding circumstances at the time the gift is delivered or offered that the person delivering or offering the gift is not the actual source of the gift.”
While this regulation provides some guidance, from the facts you have presented it appears further inquiry is needed to determine whether the actual source of the gift is the entity delivering the gift or another entity with the same controlling owners.  While we cannot approve the contents of any form letter we can suggest that any letter would need to make more specific inquiry into who actually directed and controlled the making of the gift under the specific circumstances involved, and whether or not a person, or a majority of the same persons, were the same as those of the controlling entity.  For example, you may request that the donor provide the name of the person or persons making the decision to make the specific gift and state whether or not it is the same person or majority of the same persons making the gift decisions of any controlling owner of the entity.  In this manner, you will be able to determine if the entities are acting independently in their decisions.
This inquiry should also be made on a case-by-case basis by the official receiving the gift.  A general form letter that requests information to be relied on in all situations where gifts are received from a certain entity or entities would not constitute sufficient due diligence in determining who made any specific gift. 

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at 

916-322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
William J. Lenkeit



Counsel, Legal Division
WJL:rd
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Enclosure
� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  


� Informal assistance does not confer the immunity provided by a Commission opinion or formal written advice under section 83114.  (Regulation 18329(c)(3), copy enclosed.)





	


� Section 82047 defines “person” as “an individual, proprietorship, firm, partnership, joint venture, syndicate, business trust, company, corporation, limited liability company, association, committee, and any other organization of group of persons acting in concert.”


� The statutory gift limit, adjusted for inflation every two years, is currently $360 per single source over a calendar year.  (Regulation 18940.2.)


� “‘Designated employee’ means any officer, employee, member, or consultant of any agency whose position with the agency: … [i]s designated in a Conflict of Interest Code” as well as any state employee involved “at other than a clerical or ministerial level in the functions of negotiating or signing any contract awarded through competitive bidding, in making decisions in conjunction with the competitive bidding process, or in negotiating, signing, or making decisions on contracts executed pursuant to section 10122 of the Public Contract Code.”  (Section 82019(a).)


� “State agency” means every state office, department, division, bureau, board and commission, and the Legislature.  (Section 82049.)


� We note that the form letter you intend to submit to donors alerts the donors only to the aggregation standard contained in subdivision (d) of regulation 18945.1.  Because there are additional standards contained in subdivisions (a) through (c) that may also be pertinent, we strongly suggest you quote the regulation in its entirety or enclose a copy of the regulation for the letter recipient’s reference, as well as inquire as to the existence of any of those possible relationships. 





