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January 23, 2006
Littlejohn Jan Reid
3185 Gross Road

Santa Cruz, CA  95062

Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File Nos.   I-05-187 and I-05-178
Dear Mr. Reid:


This letter is in response to your two requests for advice regarding the revolving door provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because both requests for advice arrived at the Fair Political Practices Commission (“Commission”) in close succession and both raise related questions, we have combined both letters in our response.  Because we do not have information sufficient to fully answer all of your questions, we provide you with informal assistance.
   
FACTS


You were employed by the California Public Utilities Commission (“CPUC”) in the Office of Ratepayer Advocates (“ORA”) from October 18, 1998 until June 29, 2005.  The ORA is the independent consumer advocacy staff at the CPUC.  Your last job at the CPUC was Public Utilities Regulatory Analyst IV.  Previously you were a Public Utilities Regulatory Analyst I and a Public Utilities Regulatory Analyst II.  These positions have been listed in the CPUC’s conflict of interest code since at least November, 2001, and you have filed a Form 700 (Statement of Economic Interests) each year since 2000.  

During the course of your employment with the CPUC you wrote and presented testimony before the commission on numerous occasions.  However, you supervised no other employee, and you held no authority to make decisions on behalf of the ORA. The testimony you wrote was approved by ORA management prior to its submission. You were never the “appearance of record” for the ORA in any commission proceeding, and you did not advise or assist commissioners, commissioner advisors, or administrative law judges.  You occasionally did meet with commissioners and commissioner advisors in your role as an advocate for ratepayers.
You will continue your career in the energy industry as a consultant and expert witness for a consumer advocacy group which appears as an intervenor on behalf of consumers in CPUC proceedings.  You will perform two specific kinds of compensated services.  First, you anticipate that you will prepare written testimony that the organization will serve on parties to formal CPUC rate-setting proceedings, and you will defend that testimony in hearings before an administrative law judge.  
Second, you propose to represent the same consumer organization at meetings of a Procurement Review Group (“PRG”) that advises a utility regulated by the CPUC.  The PRG was established by the CPUC in Decision (D.) 02-08-071. The CPUC authorizes entities that otherwise meet requirements for intervenor compensation (at Public Utilities Code sections 1801-1812) to claim such compensation for their work with the PRG.  Among other things, the PRG advises the utility on certain contracts the utility proposes to enter, and on the process the utility uses for obtaining contract proposals.  The PRG has no authority over the utility, which is under no obligation to accept the advice of its members.  Some of the matters on which the PRG advises the utility are likely to come back before the CPUC for subsequent review through a formal proceeding subject to Public Utilities Code sections 1701-1710, or by the less formal advice-letter process.
The CPUC’s Energy Division and the ORA are ex officio members of the PRG, and their employees regularly attend PRG meetings.  You participated in meetings of this group as an employee of the ORA.  Because most of the matters discussed at PRG meetings are confidential, you cannot disclose specific matters discussed.  Joel Perlstein of the CPUC’s Legal Division believes that the utilities use the PRG to lobby CPUC staff, and other participants in the PRG may, depending on the nature of their comments and questions, also seek to influence CPUC staff at these meetings.  You do not believe that this is correct, but you note Mr. Perlstein’s disagreement. 
QUESTIONS AND CONCLUSIONS

1. Were you a “designated employee of a state administrative agency… who holds a position which entails the making, or participation in the making, of decisions which may foreseeably have a material effect on any financial interest,” as defined in Section 87406(d)(1)?

Yes.  The fact that you were required by the CPUC to file a Form 700 indicates that you were considered by your employer to be an employee whose position entailed making or participation in the making of decisions that might foreseeably have a material effect on a financial interest.  We cannot “second guess” the CPUC’s determination in this matter.  Section 87301 states that:  “It is the policy of this act that Conflict of Interest Codes shall be formulated at the most decentralized level possible.”  This policy recognizes that the agency itself is in the best position to judge which of its positions have discretionary authority sufficient to give rise to a conflict of interest, and the Act requires that all such positions be designated in the agency’s conflict of interest code.  It is for this reason that regulation 18746.1(a)(2) specifically provides that the prohibitions of section 87406(d) apply to any employee of an agency who holds a position that is designated or should be designated in the agency’s conflict of interest code.  
2. Is the CPUC a “state administrative agency… subject to the direction and control of the Governor,” within the meaning of section 87406(d)(2)?

Because your questions relate only to contacts with the CPUC, your former employer, the answer to this question would appear to be irrelevant to the plans you have described, and are therefore hypothetical.  The Commission does not answer purely hypothetical questions.  (Regulation 18329(c)(4)(D).) 
3. Would your participation for compensation in the PRG be an “appearance or communication… made for the purpose of influencing administrative… action, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property,” within the meaning of section 87406(d)?

As we understand the facts, you would be representing a consumer advocacy group at meetings of the PRG, a body established by the CPUC with a membership represented, at least in part, by CPUC personnel.  The function of the PRG is, among other things, to advise regulated utilities on contract issues, some of which are likely to be subject to CPUC oversight and administrative decisionmaking. You cannot describe matters discussed at PRG meetings due to their confidential nature, but you note that there is some informed opinion that the meetings may sometimes be used to “lobby” CPUC staff.  Since you have no information on particular matters discussed at these meetings, and there is a dispute over whether those meetings are used as forums to influence CPUC decisionmakers, we cannot determine if your participation in such meetings would in every case constitute an “appearance or communication… made for the purpose of influencing administrative action….”  We urge you to exercise caution, however, whenever there is ground for debate on the characterization of any given proceeding.     
4. Does the preparation of testimony to be served by an organization in a CPUC proceeding fall within the exception to the one year ban for “an appearance…before an administrative law judge” under section 87406(d)?

The exception would not apply if you are identified in the written testimony.  In the Weil Advice Letter, No. A-97-247, we noted that section 87406(d) specifically permits a former public official to offer testimony in an appearance before an administrative law judge, but that this exception has been interpreted to apply only to hearings, preliminary hearings, settlement negotiations and other formal matters before the administrative law judge in which all parties are present and a transcript, recording, or other record is made of the former official’s contact with the personnel of his or her former state agency.  “Only then can you participate in such a matter during the one year period following your separation from state service.”  (Id.)  The letter concluded that preparation (and presumably transmission) of written testimony that would later be presented before an administrative law judge does not constitute “an appearance… before an administrative law judge” within the meaning of section 87406(d). 
The distinction between testimony disseminated in written form, as against “live” testimony, is important.  The statute imposes a general ban on appearances and written communications within the 12-month post-separation period, but adds an exception for appearances in certain judicial or quasi-judicial forums.  We consider meaningful the omission by this statutory exception of any reference to written communications, particularly because exceptions to express provisions of the Act are construed narrowly to effectuate the Act’s purposes, as required by section 81003. Although live testimony in a judicial setting may influence agency decisionmaking, the weight of such testimony is subject to limits when all parties are present and entitled to cross-examination or rebuttal, with their points preserved on the record alongside the testimony at issue.    

The Act does not bar the consumer organization from offering written evidence in a matter before an administrative law judge, and the exception stated in section 87406(d) would permit you to defend such testimony in any appearance that meets the criteria listed in that subdivision.  But the organization may not submit written testimony that identifies you as the author until your 12-month post-separation period has ended.  
5. Are the matters considered by the PRG “judicial, quasi-judicial, or other proceedings” for purposes of the permanent ban, as described by sections 87400(c) and 87401, and does the fact that intervenor compensation is available for participants in the PRG affect this answer? 

We can neither answer this question, nor even determine whether there may be more than one kind of PRG proceeding.  Section 87400(c) defines these terms, but to answer your question we would have to know the facts that determine the classification of any given proceeding.  You have given us only a general description of one kind of matter considered by the PRG, you state that you cannot more specifically describe them due to their confidential nature, and you have told us nothing about any process(es) the PRG may follow in considering the matters that come before it. Without more specific information on the subject matter, the conduct and the consequences of PRG proceedings, we cannot assign them to any of the categories defined at section 87400(c).  
6. If the matters considered by the PRG are part of “judicial, quasi-judicial, or other proceedings,” how would you determine whether any matter before the PRG is a proceeding on which you worked, or did not work, while employed at the CPUC? 
The answer to this question is outlined in the attached publication entitled “Leaving Your State Job?: Post-Employment Restrictions May Affect You.”

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Lawrence T. Woodlock



Senior Counsel, Legal Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


� Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by a Commission opinion or formal written advice.  (Regulation 18329(c)(3).)


� We enclose for your information a detailed outline of the Act’s “revolving door” rules, in the Commission publication entitled “Leaving Your State Job?: Post-Employment Restrictions May Affect You.”





