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November 3, 2005
Mark Geiger
Senior Assistant Attorney General

Special Crimes Unit

Department of Justice

P.O. Box 944255

Sacramento, CA  94244-2550

Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-05-211
Dear Mr. Geiger:


This letter is in response for your request for advice regarding the gift provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION


May you accept payment for travel, lodging, and subsistence from Tentmakers Missionary Fellowship (TMF), a charitable organization under the Internal Revenue Code section 501(c)(3), for the purpose of traveling to SIAS University in China to lecture on California’s criminal law enforcement efforts in the area of investment fraud?
CONCLUSION


Yes.  However, you must determine whether the payments are income to you or a gift.  This determination will affect how you report the payments received.

FACTS


You currently hold a CEA position as a Senior Assistant Attorney General with the Special Crimes unit in the Criminal Division of the Office of the Attorney General.  You are a designated employee in your agency’s conflict-of-interest code with full disclosure, for purposes of filing an annual Statement of Economic Interests.

TMF proposes to pay your transportation, lodging, and subsistence expenses to send you to SIAS University in China to give an as-yet unspecified number of lectures on California’s criminal law enforcement efforts in the area of investment fraud, including securities and real estate frauds, at their Law School.  SIAS University is a private university affiliated with California State University, Monterey Bay, and Ft. Hays State University, Kansas.
ANALYSIS

Payments for travel may be considered gifts or other income under the Act.  A gift is defined as “any payment that confers a personal benefit on the recipient, to the extent that consideration of equal or greater value is not received.”  (Section 82028(a).)  Income that is not a gift would be any other payment received.  (Section 82030.)  (Section 82030(b) provides for several exceptions to the definition of “income.”)  You have not provided us with enough information to determine whether the payments for travel proposed in your letter would be considered a gift to you or other income.  If you are not providing “equal or greater value” for the payments received, the amount over the value of your services will be considered a gift.  (Section 82028.)  This determination will affect how you report the payments on your Statement of Economic Interests.  (Section 87207(c).)  We assume that TMF is a reportable source of income to you.  

The Act also prohibits certain public officials from accepting gifts from any single source in any calendar year with a total value of more than $360.  (Section 89503.)
  There is no limit on the amount of income that is not a gift.  As an Assistant Attorney General, you are a designated employee subject to the gift limits of the Act.  (Section 89503(c).)
  However, where a payment is a gift of travel, section 89506 controls whether the gift is subject to the gift limit.  (Section 89506(b).)  Section 89506 provides:
“(a)  Payments, advances, or reimbursements, for travel, including actual transportation and related lodging and subsistence that is reasonably related to a legislative or governmental purpose, or to an issue of state, national, or international public policy, are not prohibited or limited by this chapter if either of the following apply:
“(1)  The travel is in connection with a speech given by the elected state officer, local elected officeholder, candidate for elected state office or local elected office, an individual specified in Section 87200, member of a state board or commission, or designated employee of a state or local government agency, the lodging and subsistence expenses are limited to the day immediately preceding, the day of, and the day immediately following the speech, and the travel is within the United States.
“(2)  The travel is provided by a government, a governmental agency, a foreign government, a governmental authority, a bona fide public or private educational institution, as defined in Section 203 of the Revenue and Taxation Code, a nonprofit organization that is exempt from taxation under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code, or by a person domiciled outside the United States which substantially satisfies the requirements for tax exempt status under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code.”

It appears that the travel and lecturing described in your letter are reasonably related to an issue of state, national, or international public policy pursuant to the exception in section 89506.  Moreover, you stated that TMF is a charitable organization formed pursuant to Internal Revenue Code Section 501(c)(3).  Consequently, if the payment is a gift, it will be exempt from the limits of the Act.


Regardless if the payments are a gift or other income, they must be reported.  You may report the payments on “Schedule F, Income – Gifts Travel Payments, Advances, and Reimbursements” of the Statement of Economic Interests, Form 700.  Section 87207(c) requires that travel payments be disclosed as gifts, 

“[U]nless it is clear from all surrounding circumstances that the services provided were equal to or greater in value than the payments for the travel, in which case the travel may be reported as income.”

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Kevin S. Moen, PhD

Political Reform Consultant

Technical Assistance Division
KSM:rd
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


�  The statutory gift limit is adjusted for inflation every two years.  (For 2005 and 2006, the limit is $360.  (Regulation 18940.2.)


�  You also are subject to an honorarium ban from sources you are required to report on your statement of economic interests as income or gifts.  (Sections 89501 and 89502.)  An honorarium means any payment made in consideration for any speech given, article published, or attendance at any public or private conference, convention, meeting, social event, meal, or like gathering.  Generally, reimbursement for travel expenses do not constitute prohibited honoraria under the Act because they are not payments made in consideration for giving a speech or attending an event.  Subdivision (c) of section 89501 states that “[s]ection 89506 shall apply to all payments, advances, or reimbursements for travel and related lodging and subsistence.”


� Also note, however, that acceptance of the payment may disqualify you from making, participating in the making, or attempting to influence a governmental decision affecting TMF.  (See sections 87100 and 87103(c) and (d).)





