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January 11, 2006
Kristine Loomis
21-200 Toltec Way

Desert Hot Springs, CA  92241

Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-05-217
Dear Ms. Loomis:


This letter is in response to your request for advice regarding the economic disclosure provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION


What are your reporting obligations in connection with a special needs trust established for you based on your disabilities?

CONCLUSION


You must disclose reportable interests held by the trust, including sources of income received by the trust of $500 or more during the reporting period, or gifts to the trust of $50 or more.  In addition, if the fair market value of assets of the trust equals or exceeds $2,000, you must also report the trust on your statement of economic interests.
FACTS


You were appointed for a volunteer position on the In Home Support Services Advisory Committee for Riverside County on October 4th, and this position requires full disclosure.

You are named recipient for the Kristine Loomis Special Needs Trust (the “trust”), a trust that presently holds almost no monetary assets (a couple hundred dollars) and no real property or other investments.  Over the past year, the trust had income somewhere in the range of several hundred dollars (without contacting the accountant, you can say with certainty it was less than $2,000).  Income to the trust during the last year would have been from a potential employer who donated funds that could be used on your behalf for the purchase of computer equipment.  The trust was set up because you are severely physically disabled and need to remain eligible for government services (Medical and In Home Support Services) but need a means by which others may help you, or you may inherit, without disqualifying you from those services.  This type of trust (in your understanding) means that any asset it holds is not legally yours but may be used by the trustee for certain specific needs on your behalf.  The trustee is your husband.  However it is also your understanding that any asset held by the trust is not legally your husband’s either.
ANALYSIS

Your question concerns your reporting obligations in connection with a special needs trust.  This type of trust is not treated as a business entity under the Act but may constitute an “investment” for purposes of the Act.  The term “investment” includes a pro rata share of investments of any business entity, mutual fund, or trust in which an individual or immediate family owns, directly, indirectly or beneficially, a 10-percent interest or greater.  (Section 82034.)  Assets shall be deemed an investment only if the fair market value equals or exceeds $2,000.    
Under the provisions of section 87206, you are required to report investments, but only if your pro rata share of the fair market value equals or exceeds $2,000.  (Section 87206(d).)  In addition, you are required to report income and gifts.  (Section 87207.)  The term “income” includes the pro rata share of any income (including gifts) to a trust in which an individual or spouse owns, directly, indirectly or beneficially, a 10-percent interest or greater.  (Section 82030.)   


Regulation 18234(a) describes the circumstances in which property, income, gifts, and investments of a trust may be considered among a public official’s economic interests.  Regulation 18234 states:
“(a) An official has an economic interest in the pro rata share of the interests in real property, sources of income, and investments of a trust in which the official has a direct, indirect, or beneficial interest of 

10 percent or greater.”


Regulation 18234(c) further states:
 
“(c) For purposes of determining whether an official has an economic interest in interests in real property, sources of income, and investments of a trust, the official has a direct, indirect, or beneficial interest in a trust if the official is:
¶…¶
“(2) A beneficiary and:
“(A) Presently receives income; or
“(B) Has an irrevocable future right to receive income or principal. For purposes of this subsection, an individual has an irrevocable future right to receive income or principal if the trust is irrevocable, unless one of the following applies:
“(i) Powers exist to consume, invade, or appoint the principal for the benefit of beneficiaries other than the official and such powers are not limited by an ascertainable standard relating to the health, education, support, or maintenance of the beneficiaries; or
“(ii) Under the terms of the trust, someone other than the official can designate the persons who shall possess or enjoy the trust property or income.”

 
You indicate that you are the beneficiary of 100% of the trust and that you presently receive payments from and use assets in the trust.  Therefore, under the rationale of regulation 18234, we would consider you to have a beneficial interest in the trust of a 10-percent interest or greater for reporting purposes.  Consequently, you must disclose any reportable interests held/received by the trust.
  For example, you must disclose sources of income to the trust of $500 or more on schedule C of Form 700 or sources of gifts of $50 or more on schedule E.
  
As to the trust, the question posed in your letter is whether you would be required to disclose the trust itself on schedule A-2.  Based on the definition of “investment”, we conclude that you would have to report the trust itself if the fair market value of assets held by the trust reaches the $2,000 threshold during the reporting period.  (See generally, Whitehurst Advice Letter, No. I-95-360.) 

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
John W. Wallace


Assistant General Counsel

Legal Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


� We note that nothing in your letter indicates that this is a business trust.  (Section 82005.) Therefore, the $10,000 reporting threshold for sources of income to business entities is not applicable in this case.  (Section 87207(b).)


	� Note that the threshold for the gift limit and disqualification from a decision is $360.  The gift limit and the threshold for disqualification are adjusted biennially to reflect changes in the Consumer Price Index.  The limit will next be adjusted in 2006.  (Section 89503(f); regulation 18940.2.)  In addition, effective January 1, 2006, the Form 700 for 2005/2006 has been revised to move gift reporting to schedule D.





