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December 23, 2005
Richard A. Levy
Commissioner

Appellate Law Advisory Commission

State Bar of California

21515 Hawthorne Boulevard, Suite 590

Torrance, CA  90502-6559
Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-05-224
Dear Mr. Levy:


This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”)
 pertaining to disclosure of economic interests.
QUESTIONS
For purposes of reporting on the Form 700, Statement of Economic Interests, is income your wife receives as a court reporter employed by the Los Angeles County Superior Court (“court”) attributed entirely to the court or are the attorneys and litigants who pay for transcripts prepared by your wife also sources of income?
CONCLUSIONS
Income received by your wife as a court reporter is attributed to the court and, as such, is considered to be governmental salary and, therefore, exempt from the Act’s definition of “income.”  

FACTS


You have recently been appointed to the Appellate Law Advisory Commission of the State Bar of California as an unsalaried commissioner.  As a result of this appointment, the State Bar has given you a Form 700, Statement of Economic Interests, to file as an assuming office statement.  Your wife is a court reporter employed by the Los Angeles County Superior Court.  In that capacity, she receives two sources of income:  (a) a salary and (b) fees from the court or private litigants for preparation of certified transcripts.  The court sets the fee, based on the length of the transcript and turnaround time, that reporters are authorized to charge.  Reporters who charge above the fee schedule risk disciplinary action by the court reporters’ licensing board for overcharging.  
In telephone and email messages, you left additional facts to the effect that neither the attorney nor the litigant chooses what reporter will be assigned a particular courtroom.  Additionally, neither the attorney nor the litigant may request a different reporter.  The reporter who reported the proceedings is required, barring illness or some such emergency, to be the one to transcribe it.  The person paying the fee is most often the attorney, whether from either the attorney’s own account or the client’s trust account, but sometimes the fee is paid by the litigant directly.  For most transcripts for use on appeal, the attorney or litigant is required to deposit the estimated fee with the court clerk in advance.  Either the reporter provides an estimate in advance or the attorney or litigant deposits a sum calculated as the number of days of reported proceedings times a standard rate.  When the reporter submits the transcript, the court clerk disburses the payment to the reporter, and refunds any remainder to the depositor pursuant to Rule 4(b) of the Rules of Court.  For other transcripts, the attorney or litigant will call the reporter to obtain the price.  The reporter will usually require payment in advance (payable to the reporter) before she releases the transcript.  

For tax purposes, a reporter is both an employee of the court who is paid a salary for sitting in the court and reporting the proceedings and is an independent contractor who “sells” transcripts to the court and litigants.  However, unlike most independent contractors, she is required to prepare transcripts upon request, and her fee is regulated or specified.

ANALYSIS

Section 87302, subdivision (b), provides that an agency’s conflict of interest code must require every newly designated employee to file a statement of economic interests within 30 days of assuming office, disclosing his or her reportable investments, business positions, and interests in real property held on, and income received during the 12 months before, the date of assuming office.
  Designated employees under an agency’s conflict of interest code are required to report each source of income aggregating $500 or more in value from certain identified sources and include a general description of the business activity of each source.  (Section 87207.)  The conflict-of-interest code for the State Bar establishes that commissioners report as follows:  “Designated Employees in this category shall only be required to disclose financial interests on their Statement of Economic Interests under the following circumstances:  If during a reporting period, a Designated Employee in this category has been required to make a disclosure under the provisions of Business and Professions Code section 6036
, he or she shall disclose the disqualifying interest on a Statement of Economic Interests.”

Your question regards who is the actual source of income to your spouse in her job as a court reporter, and, therefore, a source of income to you.
  In your letter, you ask whether the private litigants or their attorneys are the sources of income or whether the fees are part of your wife’s salary from the court.  
To determine whether a particular litigant or attorney may be a “source of income” to you, we first look to the Act’s definition of “income,” given at section 82030.  “Income” is there defined, in pertinent part, as follows:
“(a) ‘Income’ means, except as provided in subdivision (b), a payment received, including but not limited to any salary, wage, advance, dividend, interest, rent, proceeds from any sale, gift, including any gift of food or beverage, loan, forgiveness or payment of indebtedness received by the filer, reimbursement for expenses, per diem, . . .”
This broad definition begins from a premise that, subject to exceptions stated in subdivision (b), any payment of money, goods, or services, is “income.”  Thus, as a general rule, any person or organization that has made any payment to a public official of $500 in the past 12 months is a source of income to that official.  However, as analyzed in previous advice letters, there are cases where it is not obvious whether a person may properly be identified as a “source” of income to a public official.  This is particularly true in transactions involving more than two parties, when there may be relationships other than that of payor and payee.
In some of these cases, we have treated two or more persons as sources of a single payment.  In one letter, we advised that a personnel services agency as well as its customer were sources of income to a public official assigned by the personnel services agency to work for the customer.  The customer paid the personnel services agency and the personnel services agency paid the official.  (Dorsey Advice Letter, No. A-87-176.)  Conversely, we generally advise that a contractor is the sole source of income to subcontractors, even though subcontractors are normally paid from funds collected from the contractor’s client.  (See, e.g., Sauer Advice Letter, No. A-95-373.)  In another letter we advised that if a community organization decides to commit its county grant funds to retain a public official as its consultant, without input from the county, and directed and controlled the official’s performance under a contract to which the county was not a party, the organization for which the official worked as consultant was a source of income to her rather than the county.  (Dorsey Advice Letter, No. I-00-176.)  
As stated in Dorsey, supra, No. I-00-176, “[e]very source of income has its own source of income and, since the Act does not define ‘source’ (as it defines ‘income’), it has been necessary to impose some limiting principle on the term ‘source of income,’ to prevent its expansion beyond reasonable boundaries.”  In the scenarios described above, who is defined as the true source of income is analyzed based on the relationship among the parties.  The “source of income” is identified as the person selecting the public official to perform paid services, and/or the person directing and controlling performance.  In the case regarding the personnel agency and its client, each controlled part of the official’s employment, while, in the subcontractor cases, the client typically had no control over the contractor’s choice of a subcontractor and did not direct or control the subcontractor’s performance.  A similar analysis to that applied in the contractor/subcontractor question was used in the advice given to the public official retained by the organization, but paid with county funds.  Although the organization that hired and directed the public official requested that the county disburse grant funds directly to her, that payment did not alter that the true contractual relationship was between the organization and the public official and, therefore, did not alter the conclusion that the county was not a source of income.  
In the question regarding your wife’s income from the court, as you relate the facts, neither the attorney nor the litigant have any choice in who will be assigned court reporter; the cost of the transcription is set by the court rather than negotiated between the requestor and the reporter; and, the court, not the attorney or litigant, controls the reporter’s performance as the court’s employee.  If, as stated in Dorsey, supra, No. I-00-176, “the source of income is identified as the person selecting the public official to perform paid services, and/or the person directing and controlling performance,” then that source of income is the Los Angeles County Superior Court rather than the litigants or the attorneys who pay for the transcriptions.
The Act’s definition of income expressly excludes “salary and reimbursement for expenses and per diem received from state, local or federal government agency. . . .”  (Section 82030(b)(2).)  Regulation 18232(a) states that for purposes of Government Code section 82030(b)(2), “‘Salary’ from a state, local, or federal government agency
 to a public official means any and all payments made by a government agency to a public official, or accrued to the benefit of a public official, as consideration for the public official’s services to the government agency.  Such payments include wages, fees paid to public officials as ‘consultants,’ . . . pension benefits, health and other insurance coverage, rights to compensated vacation and leave time, free or discounted transportation, payment or indemnification of legal defense costs, and similar benefits.”  
According to your facts, your spouse is treated like an employee
 of a governmental agency, the court, and also receives additional payments through the court, although provided from outside sources, for work she performs under the control of the court.  These payments meet the exception for governmental income under section 82030(b)(2) and regulation 18232(a) and are not reportable on the Form 700, Statement of Economic Interests.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Adrianne Korchmaros



Political Reform Consultant
AK:rd
Enclosure
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  


	


�  Section 82019, the section which defines who is a “designated employee,” establishes that the term does not include any “unsalaried member of a nonregulatory committee, section, commission, or other such entity of the State Bar of California.”  (Section 82019(b)(1).)  The Board of Governors of the State Bar of California, and not the Commission, is the code reviewing body for the State Bar of California.  Thus, we will not reach conclusions regarding the propriety of your filing a Form 700 or whether your position should be included in the conflict of interest code for the State Bar.  Any questions regarding that issue should first be directed to the Board of Governors.  (See regulation 18329.5, copy enclosed.)  We are, however, permitted, upon request, to provide technical assistance to an individual regarding technical compliance with his or her reporting requirements under the individual’s current conflict of interest code.  (Regulation 18329.5(b).)





�  Our advice in this letter is limited to the provisions of the Political Reform Act. 





�  “(a) ‘Income’ means . . . a payment received, including but not limited to any salary, wage, advance, dividend, interest, rent, proceeds from any sale, gift, including any gift of food or beverage, loan, forgiveness or payment of indebtedness received by the filer, reimbursement for expenses, per diem, or contribution to an insurance or pension program paid by any person other than an employer, and including any community property interest in the income of a spouse  . . . .” (Section 82030(a), emphasis added.)





�  We note that the courts are neither state nor local agencies (In re Baty (1979) 5 FPPC Ops. 10).  However, because courts are governmental agencies, we construe section 82030(b)(2) and regulation 18232 to apply to the courts.





�  As a general rule, an agency payment constitutes salary, which is exempted from the definition of “income” under the Act only where the recipient is an employee, or is otherwise a public official, of the agency.  (Sigurdson Advice Letter, No. I-93-452; Bohigian Advice Letter, No. I-92-280.)





