




December 14, 2005
Gerald H. Goldberg

G.H. Goldberg Consulting
8143 Leafcrest Way

Fair Oaks, CA  95628

Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No.  I-05-225
Dear Mr. Goldberg:


This letter is in response to your request for advice on the post-governmental employment restrictions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because your inquiry is general in nature and lacks reference to specific transactions, we are treating your request as one for informal assistance.  (Regulation 18329(b)(9), copy enclosed.)

QUESTIONS
You ask whether the following activities would violate the Act’s post-governmental employment restrictions:

1. Assisting an information technology vendor, who contracts with the FTB, in securing contracts with other government agencies;

2. Communicating with the Department of Child Support Services to urge that this agency “outsource” its collection services, and working to secure any contract that results, on behalf of a vendor who presently contracts with the FTB for collection of tax debt; and
3. Contacting and working with California counties which have uncollected tax or child support debt, on behalf of the same vendor.

CONCLUSIONS
We do not have enough knowledge of your activities and responsibilities as Executive Officer of the FTB to provide you with specific advice on particular services you may render as an independent contractor.  The discussion below outlines the Act’s requirements and areas where your post-retirement plans might conceivably be limited by particular pre-retirement activities.  We would be happy to offer advice on any area of specific concern, if you can provide us with more detailed information.  
FACTS

You retired from state service in August 2005 after twenty five years as Executive Officer of the California Franchise Tax Board (FTB).  Besides administering the state income tax system, the FTB also collects unpaid child support obligations and other court-ordered debt and, as agent of the Department of Child Support Services (DCSS), the FTB develops, procures, implements and maintains an automated statewide child support system.

You plan to seek employment as an independent contractor working in at least three areas.  First, you would contract with an information technology vendor who now contracts with the FTB.  You would assist this vendor in securing contracts with other state agencies.  Second you would contract with a vendor who now contracts with the FTB for the collection of tax debt.  Under your prospective contract you would assist in contacting the DCSS to urge the DCSS to consider “outsourcing” some of its collection efforts.  If the vendor succeeds in convincing the DCSS to outsource these activities, you would be involved in developing a response to the RFP, and possibly administering the resulting contract for the vendor.  Third, on behalf of the same vendor you would contact and work with California counties which have uncollected local tax or child support debt.  






ANALYSIS
Public officials who leave state service are subject to two types of post-governmental employment restrictions under the Act.  The first is a permanent ban which prohibits a former state employee from “switching sides” and, for compensation, 
participating in any proceeding involving the State of California in which the former state employee participated during the course of his or her state employment.  (See sections 87401-87402, and regulation 18741.1, copies enclosed.)  The second restriction is a one-year ban prohibiting a state employee from communicating, for compensation, with his or her former agency for the purpose of influencing certain administrative or legislative actions (see section 87406, regulation 18746.1, copies enclosed). 
As the former Executive Officer of the FTB, you would be subject to both of these post-retirement employment restrictions.  We do not have information on your activities and responsibilities as Executive Officer of the FTB sufficient to enable us to determine whether your involvement in particular proceedings might permanently bar you from particular post-retirement activities or, since the FTB “represented” the DCSS in some capacity, whether the DCSS would be considered your former agency in addition to the FTB.  
I. The Permanent Ban on “Switching Sides”

Sections 87401, 87402, and regulation 18741.1 permanently bar a former public official from influencing any judicial, quasi-judicial, or other proceeding in which the official participated while in state service.  In other words, a public official may never “switch sides” in a proceeding after leaving state service.
Sections 87401 and 87402 provide that:
  “No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office, shall for compensation act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person (other than the State of California) before any court or state administrative agency or any officer or employee thereof by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication with the intent to influence, in connection with any judicial, quasi-judicial or other proceeding if both of the following apply:
  “(a) The State of California is a party or has a direct and substantial interest.
  “(b) The proceeding is one in which the former state administrative official participated.”  (Section 87401.)
  “No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office shall for compensation aid, advise, counsel, consult or assist in representing any other person (except the State of California) in any proceeding in which the official would be prohibited from appearing under Section 87401.”  (Section 87402.)


Section 87400, subdivision (c) defines “judicial, quasi-judicial, or other proceeding as:

  (c) “Judicial, quasi-judicial or other proceeding” means any proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency, including but not limited to, any proceeding governed by Chapter 5 (commencing with Section 11500) of Division 3 of Title 2 of the Government Code.

An official is considered to have “participated” in a proceeding if the official took part “personally and substantially through decision, approval, disapproval, formal written recommendation, rendering advice on a substantial basis, investigation or use of 
confidential information as an officer or employee....”  (Section 87400(d).)  A former official who held a management position in a state administrative agency is deemed to have participated in a proceeding if: (1) the proceeding was pending before the agency during his or her tenure, and (2) the proceeding was under his or her supervisory authority.  (Section 87400(d); regulation 18741.1(a)(4).)
  
 “The permanent ban does not apply to a ‘new’ proceeding even in cases where the new proceeding is related to or grows out of a prior proceeding in which the official had participated.  A ‘new’ proceeding not subject to the permanent ban typically involves different parties, a different subject matter, or different factual issues from those considered in previous proceedings.”  (Rist Advice Letter, No. A-04-187; see also Donovan Advice Letter, No. I-03-119.)

From the information you have provided, we are unable to determine whether your post-retirement employment might include proceedings subject to the permanent ban on switching sides.  If you believe that your anticipated employment might include work on a proceeding in which you participated during your public service, or were deemed to have participated as a supervisor, please contact us for further advice.   

II. The One-Year Ban ─ “Revolving Door”
A. Application of the One-Year Ban.
Section 87406 prohibits certain public officials from acting as an agent or attorney or otherwise representing, for compensation, “any other person, by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication, before any state administrative agency, or officer or employee thereof,” for one year after the official left the agency’s employment “if the appearance or communication is made for the purpose of influencing administrative or legislative action, or influencing any action or 
proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.”  
Regulation 18746.2(a) further explains:

  “For purposes of Government Code Section 87406, a formal or informal appearance or oral or written communication is for the purpose of influencing if it is made for the principal purpose of supporting, promoting, influencing, modifying, opposing, delaying, or advancing the action or proceeding.  An appearance or communication includes, but is not limited to, conversing by telephone or in person, corresponding with in writing or by electronic transmission, attending a meeting, and delivering or sending any communication.”  (Emphasis added.)

As the Executive Officer of the FTB, you were an “officer” of that agency, and a “designated employee,” which is to say a decision-making employee whose position is designated in a state agency’s conflict of interest code, who was accordingly required to file an annual Statement of Economic Interests.  The Act’s one-year ban therefore limits your post-retirement activities.  (Section 87406(d)(1).)


Regulation 18746.1(b) explains when the prohibitions of the one-year ban will apply.  Under that regulation, an official subject to the one-year ban is prohibited from making an appearance or communication if all of the following apply:

“(1) The official has left his or her state office or employment, which means he or she has either permanently left state service or is on a leave of absence.

(2) The appearance or communication is made within 12 months after leaving state office or employment.

(3) The public official is compensated, or promised compensation, for the appearance or communication. However, a payment made for necessary travel, meals, and accommodations received directly in connection with voluntary services is not prohibited or limited by this section.

(4) The appearance or communication is made on behalf of any person as an agent, attorney, or representative of that person. An appearance or communication made by a public official solely to represent his or her personal interests, as defined in 2 Cal. Code Regs. Section 18702.4, subdivision (b)(1), is not prohibited or limited by this section.

(5) The appearance or communication is made for the purpose of influencing, as defined in 2 Cal. Code Regs. Section 18746.2, any legislative or administrative action, or any discretionary act involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant or contract, or the sale or purchase of goods or property.

(A) Services performed to administer, implement, or fulfill the requirements of an existing permit, license, grant, contract, or sale agreement may be excluded from the prohibitions of this regulation, provided the services do not involve the issuance, amendment, awarding, or revocation of any of these actions or proceedings.  However, the prohibitions of Government Code Sections 87401 and 87402 [the permanent ban on “switching sides”] may apply.
(6) The appearance or communication is made before any officer or employee of any of the following:

(A) Any state administrative agency that the public official worked for or represented during the 12 months before leaving state office or employment...

(B) Any state administrative agency which budget, personnel, and other operations are subject to the direction and control of any agency described in subdivision (b)(6)(A)...

(C) Any state administrative agency subject to the direction and control of the Governor, if the official was a designated employee of the Governor's office during the 12 months before leaving state office or employment.”  (Emphasis added.)
B. Agencies Covered by the One-Year Ban.
The state administrative agencies subject to this one-year ban are those which employed you, or which you represented, as well as any board or commission under your agency’s control.  (Gould Advice Letter, No. A-96-077.)  As we understand the facts, the agency that employed you was the FTB, which acted in certain areas as agent for the DCSS.  As a result, for one year following separation from governmental employment, it is clear that you may not act as a compensated representative or agent for any person before the FTB for the purpose of influencing administrative or legislative action, or influencing any FTB action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.  Even if the DCSS is not an agency under FTB control, this limited ban would also apply to appearances before the DCSS, if the role of the FTB as “agent” was such that you can be said to have represented the DCSS in some capacity.  We are not able to resolve that question on present information.
� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


� Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice. (Section 83114; regulation 18329(c)(3).) 





� Please note that regulation 18741.1(a)(4) was recently amended to provide guidance on the circumstances under which a proceeding is considered (for purposes of this regulation) to have been conducted under an official’s supervisory authority.  We enclose a copy of this regulation for your information.  





