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December 28, 2005
Ann R. Danforth
Town Attorney

Town of Tiburon

1505 Tiburon Boulevard

Tiburon, CA  94920

Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-05-238
Dear Ms. Danforth:


This letter is in response to your request for advice on behalf of Tiburon Planning Commissioners Richard Collins and Al Aguirre regarding the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION


Are Commissioners Collins and Aguirre “legally required” to participate in consideration of the Belvedere Tennis Club’s request to amend its use permit where a quorum cannot be convened due to the conflicts of interest of two commissioners and a vacant seat on the planning commission?
CONCLUSION


Based on your facts, since a quorum cannot be convened due to two planning commissioners with conflicts of interest and a vacant seat on the commission, the town may invoke legally required participation and either Commissioner Collins or Aguirre may participate.
FACTS


The Belvedere Tennis Club (“BTC”) has applied to the Town of Tiburon for an amendment to its existing use permit.  The BTC is a private recreational club.  The amendment would allow the BTC to expand its existing facility, changing the design of the previously approved clubhouse and exercise building, and making a number of changes to the overall project layout (e.g., enlarging and moving the swimming pool, moving a spa, a different location for an exercise room and pool equipment building).

The town’s planning commission is the decision-making body for the BTC’s application.  Normally, the Commission has five members, but one resigned recently due to illness.  Of the remaining four commissioners, two are members of the BTC.  One of these member-commissioners also lives within 500 feet of the club.  To fund construction of the improvements, members will have to pay an increased assessment of $3500 and their monthly dues will increase by $45.00 per month.  In addition, if the BTC is ever dissolved, the club assets will be distributed among the members.


Under normal circumstances, you would advise the two member-commissioners that they may not participate in the consideration of this project.  However, because of the vacancy, the commission will not have a quorum for considering the application unless one of the members participates.  Under the California Permit Streamlining Act, you are required to make a decision on the project on or before January 20, 2006.  (Section 65950.)  The town cannot fill the vacancy on the planning commission by that date.  In compliance with state law, the town must advertise unscheduled vacancies for several weeks, and hold interviews with potential candidates before making an appointment.  Historically, it has taken over a month to make an appointment; more recently it has taken two or three months.  The commission should begin hearings on the BTC application in December to be able to make a decision by the Permit Streamlining Act deadline – the project is controversial and will likely require multiple meetings.  You would like to select one of the member-commissioners by lot to participate in the decision, in order to have a quorum.

In your telephone message of December 21, 2005, your staff confirmed that you were authorized to request advice on behalf of the two planning commissioners, specifically Commissioners Richard Collins and Al Aguirre.
ANALYSIS

Section 87100 prohibits a public official from making, participating in making, or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest.  The Commission has adopted an eight-step standard analysis for deciding whether an official has a disqualifying conflict of interest.
 (Regulation 18700(b)(1) - (8).)  Your question concerns only the eighth step of the Commission standard analysis and our response is limited accordingly.
 
Step 8. The “Legally Required Participation” Exception


Section 87101 permits an official who is otherwise disqualified from making a governmental decision to participate in the decision when the official’s participation is legally required.  The rule does not apply when there is an alternative source of decisionmaking consistent with the statute authorizing the decision.  (Regulation 18708.) Thus, it only applies when it is legally impossible for the decision to be made without the participation of the disqualified official.  Consequently, it does not apply when the disqualified official’s vote is merely needed to break a tie or when a quorum can be convened of other members of the town council who are not disqualified, whether or not such other members are actually present at the time of the disqualification.

The “legally required participation” rule is construed narrowly.  (Regulation 18708(c).)  Consequently, the rule only allows the participation of the smallest number of disqualified persons necessary to constitute a quorum.  (In re Hudson (1978) 4 FPPC Ops. 13.)  The best random method of selecting which disqualified member should participate is by lot.  Other means of random selection that are impartial and equitable may also be used.  Whatever method is used, all disqualified officials must participate in the random selection and all must have an equal likelihood of being chosen.  (Heisinger Advice Letter, No. A-95-333.)

Once it is determined which disqualified official will participate in a decision, that official is selected for the duration of the proceedings in all related matters unless the legal necessity for legally required participation ceases to exist.  A disqualified official who participates under the authority of section 87101 may participate fully in the matter, including taking part in deliberations and voting in open sessions of the body and in such closed sessions as are required by law.

The problem the planning commission is facing is that the conflicts of interests of Commissioners Collins and Aguirre do not deprive the commission of a quorum.  When the vacant seat is counted with the two commissioners without conflicts of interest, the commission theoretically has three members who could participate.  However, you argue, that since the vacancy cannot be filled soon enough, the commission is unable to convene a quorum on this issue.


In determining whether the exception applies in context of a vacancy, early advice letters drew a distinction between circumstances where it would be legally impossible to fill the vacant seats, and where the seats were merely vacant until filled by the appointing power.  (Hunter Advice Letter, No. A-99-088.)  However, in a 1999 opinion, the Commission signaled a change from this prior advice and did not allow the distinction alone to dictate the applicability of the exception.  Instead, the Commission examined a number of factors and concluded, in the case before it, that these factors prompted application of the exception, even when the vacancy was the result of the political failure of the appointing authority to fill the vacancy.  (In re Tobias (1999) 13 FPPC Op. 5.)  The Commission stated:  

“In determining whether the Rule applied in the context of a vacancy, the Commission looked to a number of factors, which included:  the nature of the decision; whether there was an alternative method of decisionmaking consistent with the purpose and functions of the particular agency, whether the agency could have changed the quorum requirements, or appointed alternative or interim members who could vote; whether the decision had to be made within a specified time period; and the importance of the agency moving forward.”
1.  The nature of the decision.

Amendment of a use permit is within the particular expertise of the planning commission.
2.  Whether there was an alternative method of decisionmaking consistent with the purpose and functions of the particular agency.

You have not identified any other alternate source of decision on such a matter.

3.  Whether the agency could have changed the quorum requirements, or appointed alternative or interim members who could vote.
You stated the town cannot fill the vacancy on the planning commission by the required date.  You have not indicated that the town has a mechanism to  change the quorum requirements for this vote, or appoint alternative or interim members who can vote.
4.  Whether the decision had to be made within a specified time period; 
Under the California Permit Streamlining Act, you are required to make a decision on the project on or before January 20, 2006.  
5.  The importance of the agency moving forward.

Failure to act may be deemed approval.  (Section 65956.)

Based on the totality of the facts and circumstances, either Commissioner Collins or Aguirre may be legally required to participate in the decision and may be selected to do so, as described above.  However, the selected commissioner must disclose on the record the existence of the financial interest, describe with particularity the nature of the economic interest giving rise to the conflict of interest, and disclose the legal basis for concluding that there is no alternative source of decision. (Regulation 18708(b).)

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.






Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
John W. Wallace


Assistant General Counsel 

Legal Division

Enclosure
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


	� This eight-step analysis is found at regulation 18700, subdivisions (b)(1) - (8)), and is discussed in the enclosed Commission publication, “Can I Vote? Overview of the Conflict Laws.”





